Tort de caramel si ciocolata
by Alice Ciobanu
Vi s-a intimplat vreodata sa va bantuie fantomele ciocolatei? Nu? Serios? Pe bune? Hmmmm
Ei bine, pe mine m-au bantuit rau de tot, da’ rau rau de tot si asta dupa ce mi-a aratat Anto (friends forever! :P) niste poze cu o dulcegarie de a sa: Tort de caramel si ciocolata.
Fratilor…m-a terminat! Pe bune…Astfel ca dupa ce vreo trei nopti n-am dormit si infulecand cite o cutie de praline per noapte, mi-am suflecat manusitele :)) si am pornit sa ma lupt cu fantomele ciocolatoase. Nu mai era cale de intoarcere. Am comis-o si biruindu-le in cele din urma dupa doua incercari fabuloase.
Va dau reteta mai jos si niste poze. Da’ nu va bateti capul prea tare cu pozele mele, ca-s facute la lumina chioara cu aparat ultra-mega-amatoricesc si pe la vreo doua din noapte.
Anyway… vreti sa va ajunga si pe voi blestemul fantomei ciocolatoase mergeti la Anto in casuta, parol!
Ingrediente pentru Tort de caramel si ciocolata
- 175 grame zahar,
- 3 linguri apa,
- 120 ml smantana grasa de gatit,
- 1 lingurita rasa cu sare de mare – e de musai, si nu folosit de aia clasica de bucatarie ca v-ati ars! e de rau tare
- 120 grame unt
- 5 oua
- 250 gr ciocolata
- 160 gr unt
- 175 gr zahar
- 25 ml esenta vanilie (dr. Oertcker, sa fim intelesi bine :P)
- 120 gr migdale macinate
Mod de preparare pentru Tort de caramel si ciocolata
Asa ca dragilor, preincalziti cuptorul la 180 grade. Asta asa ca de antrenament si va apucati serios de treaba.
Mai intai faceti caramelul…mmmm…caramelul acela dulce-sarat…of, of, mai, mai! (era un cantec :p) Intr-un wok (musai) puneti zaharul si apa si lasati la fiert, la foc mic apoi mai mare, amestecand finut in zahar pana cand acesta incepe sa se inmoaie, dupa care lasati-l sa fiarba pina ce incepe a-si schimba culoarea, adica sa devina asa auriu, dragul de el. Moment in care puneti sarea de mare si amestecati, turnand in fir subtire smantana si amestecati energic, aveti grija sa nu se intareasca minunatul caramelos, ca se fini comedia!
Apoi puneti untul la temperatura camerei si omogenizati, dupa care dati la racit. Moment in care e bine sa va tineti in frau poftele (cele lumesti, evident :P). Eu n-am reusit asta prima data, motiv pentru care m-am lins frumos de caramel.. si m-am ales cu o juma’ de limba fripta… ha!ha! A doua oara insa m-am abtinut – cu greu, ce-i drept – dar nu datorita mie, ca eu mi-s blonda si slaba de fire, dar draga de Ralu m-a facut sa ma abtin. Brusc mi-a aparut imaginea descrisa de ea, apocaliptica de altfel, aceea a unui ” wok lipit de limba „.
Acum ca-i gata caramelul, trecem la etapa urmatoare…
Pe baie de aburi (grija mare la bulbuci) topiti ciocolata cu untul si cu zaharul si amestecati pana la omogenizare perfecta. Turnati apoi esenta de vanilie si amestecati totul folosindu-va de o spatula de silicon (mare ajutor in bucataria omului) incorporati si faina de migdale. Puneti apoi galbenusurile, pe rand si amestecati energic dupa fiecare. Apoi folosindu-va de mixer, bateti bine (spuma) albusurile si le veti incorpora si pe acestea.
Tapetati bine cu unt o forma de tort (24 cm), inclusiv foaia de copt, si turnati jumatate din compozitia de tort. Apoi turnati usor in mijloc caramelul si cu un betisor de frigaruie (eu asta am folosit) trageti din caramel incet, cu grija mare, ca-i fragila chestiunea, cate putin prin compozitie. Aveti grija sa nu il amestecati prea energic sau sa ajungeti cu el spre laturile tortului ca se strica toata treaba. Prima data l-am cam energizat asa (deh! moldoveanca) si mi s-a crapat la copt, tortul. A iesit bun, foarte bun…dar crapat pe ici-colo.
Turnati restul de compozitie si dati la cuptor 35-40 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.
Lasati la racit in forma si cand e gata racit presarati-l cu cacao din belsug si….infruptati-va din acest magnific Tort de caramel si ciocolata!
Acum ca am scris toate astea….simt ca ma inghesuie din spate o fantoma ciocolatoasa…deci e musai de-o repetare a bataliei caramelos-ciocolatoase.
e o frantura in prima transa – vedeti ca a iesit crapat pe ici-colo….grija mare! |
26 Responses to Tort de caramel si ciocolata
-
My precioussss ;))) Deci te-ai fript ai? ;)) am zis eu ca-i piaza rea lingura aia carameloasa ;)) Ma bucur tare ca ti-a placut Alice !! Te imbratisez cu drag my friend!!!
-
Ce e cu ciocolata e super bun!
-
Daca are ciocolata nu se putea sa lipsesc.Pup!
-
eu dau in criza aici, de 2 zile mi-e gandul la ciocolata, LA TORTUL ANTONINEI!
-
Uau, ciocolatos rau!!!Pup!
-
yuhooooooo, cata ciocolataaaaaaa! superrrrrrr! fetelor, o sa fac si eu reteta asta ca nu se mai poate :))! :*
-
Aoleu, ce mi-ai facut! Garantat il visez la noapte…
Te astept la provocare 😉
-
Nu vreau sa am insomnii si sa mananc praline asa ca refuz sa cred ca are cioco si caramel:)
-
=)) Eu cred ca am fost cea mai bantuita daca am facut nebunia asta de 3 ori in aceeasi zi :D, iar acum n-ai ce face si vii tu iar cu bantuitul :P. Vezi ca iar iti descriu vreo imagine apocaliptica =))! Pupici Alice
-
nu incape nici o indoiala ca e o nebunie de dulcegarie 😉 …
-
De mult timp ma gandesc si eu la acest tort… Arata super si prezentarea este minunata!
-
mai, ai inceput si tu? Pai nu-mi ajungea Anto cu toate dulcegariile astea? Adevarul e ca tortuletul asta e taaare bun. si ti-a iesit asa ciocolatos…. salivez
PS: cu provocarea din decemmbrie, am avut noroc de data asta ca a postat de dimineata tare, exact cand ma scol eu. In celelalte cazuri fetele postau pe la 8 cand eu eram la serviciu, fara net. 🙂 -
Fetelor, pupicei…sper sa mai vad tortul asta si prin alte parti :))
-
Antonina, friends forever…
our precioussss :)) -
Raluca, dupa cum stii….ca am mai discutat noi…noroc de imaginatia ta a la Stephen king :))
-
Alexandrina..sigur voi veni la provocare..tocmai am cumpart niste mere 😛
-
Brandusa…ma bucur ca vin la tine in decembrie, la provocare adik…abia astept sa vad ce ingrediente hotarasi:))
pup my friend
-
Visul tuturor ciocolatosilor!
-
da, ma apuca si pe mine dar nu stiu de ce, tot la ore mici si imposibil de acceptat !
-
Draga mea,acum te-am descoperit…,dar vreau sa-ti spun ca am ras copios…multumesc
-
Alecsandra…ce pot sa zic? ma bucur ca m-ai descoperit si daca te-am si binedispus…e un plus pentru mine. Multumesc de vizita si Te mai astept!
-
Pe mine ma bantuie multe chestii…recunosc ca printre ele sunt si fantomele ciocolatei
-
Chiar am niste caramel sarat si nu stiam ce sa fac cu el… iaca am gasit! :))
-
nici nu stii cat de bine te inteleg..si pe mine ma bantuie rau reteta asta,de cand am vazut-o la Antonia.acum voi avea doua fantome de tort cioco-caramel sa ma banuie.da’ las ca-mi fac si eu ,sac!!
pupici
Lasă un răspuns
Bruschete Hot
[…] nu rad vreo trei triunghiuri neguroase in miez de noapte. Sigur ma va bantui, precum m-a batuit si ciocolatosul ala […]
[…] nu rad vreo trei triunghiuri neguroase in miez de noapte. Sigur ma va bantui, precum m-a batuit si ciocolatosul ala […]