WordPress Templates

Prajitura racoroasa

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Tentata de prajitura cu caise a Andreei si mai ales ispitita de cutia de mascarpone de pe raftul frigiderului, ce-mi soptea „Ia-ma!”, am hotarat brusc sa-i fac pe plac. Am cucinat o prajitura cu branza mascarpone si piersici din compot. Rezultatul: o prajitura racoroasa, sau cu branza si piersici, cum vreti sa-i spuneti.

  Asadar ingrediente:
pentru blat:
  • 6 oua
  • 5 linguri lapte
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 150 gr faina
  • 35 gr cacao
  • 1 1/2 plic praf de copt
  • o esenta de vanilie
pentru crema:
  • 300 ml smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 9 linguri zahar pudra
  • 1 lingura amidon alimentar
  • 15 gr gelatina
  • piersici (sau caise) din compot
pentru insiropat blat:
  • zeama de compot de piersici (caise)
pentru glazura:
  • 150 gr ciocolata (50% cacao)
  • 100 ml frisca lichida sau smantana pentru frisca

Blatul l-am confectionat rapid astfel: albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pudra si esenta de vanilie pana ce se transforma intr-o crema dulce si spumoasa. Se adauga apoi laptele si ulei si se mixeaza putin. Apoi se adauga faina amestecata cu cacao si praful de copt. La final se adauga spuma de albusuri si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se da totul la cuptor cam pentru 20 minute (faceti testul cu scobitoarea) intr-o tava de 24/35 cm, tapetata cu foaie de copt. Blatul l-am lasat apoi la racit si l-am taiat in doua.

Crema: 

Gelatina se pune la hidratat pentru 10 minute in 3-4 linguri de apa rece, dupa care se pune la topit (aveti grija sa nu fiarba!) pe baie de aburi.

Cele doua galbenusuri se mixeaza cu 5 linguri de zahar pudra (ca la blat) apoi se adauga amidonul. Se pune laptele caldut si se pune la foc mic, amestecand continuu pana se ingroasa. Se adauga gelatina in crema de oua. Se lasa la racit.

Branza mascarpone se freaca spuma cu 4 linguri zahar pudra si se pune in crema de oua cand aceasta este rece. Se mixeaza bine pentru omogenizare. Frisca lichida sau smantana pentru frisca se mixeaza pana se ingroasa si se intareste. Daca folositi smantana pentru frisca aveti grija sa nu o transformati in unt. Adaugati apoi in crema de oua si mascarpone. Piersicile se taie bucati si se adauga la final in crema.

Blatul se insiropeaza cu zeama de compot, se pune in tava se pune stratul de crema si deasupra cealalta parte de blat insiropat. Se da la frigider pentru 2 ore.

Pentru glazura am pus pe foc frisca lichida in care am rupt bucati potrivite de ciocolata. Am amestecat continuu pana ce ciocolata s-a topit, si putin peste. Am turnat fierbinte peste blatul asamblat. Se lasa apoi la racit.

Se consuma cu moderatie sau nu :))

22 Responses to Prajitura racoroasa

  1. Petronela spune:

    Ce bine arata si-mi place si combinatia de gusturi!!!
    O saptamana placuta!!!

  2. Monya spune:

    mmm, cred ca a fost delicioasa !!!

  3. Minunata parjitura ta! Nu stiu daca se poate consuma cu moderatie. Te felicit!

  4. Florina spune:

    ce buna e crema de mascarpone…

  5. Alice spune:

    Petronela, e foarte buna si e fresh. Numai buna pt vara 🙂

  6. Alice spune:

    Monya…a fost :))

  7. Alice spune:

    Carmen, ma bucura vizita ta, te mai astept. cat despre moderatie…e asa….ca suna bine :))

  8. Alice spune:

    Florina…e buna, asa este. o voi mai incerca…sau mai bine zis voi mai face praji cu mascarpone din asta :)) sau mascaltzone cum zice tata :))

  9. Alice spune:

    Miha, deliciu…ma bucura vizita ta…:)

  10. milica spune:

    Trebuie sa fie foarte buna,la cum arata mai ca m-as incumeta sa o fac dar sunt la cura,mai bine ma auto servesc de la tine cu privitul.

  11. pansy spune:

    mi-a placut cu „cucinatul”.arata grozav prajitura ta,imi imaginez aroma !

  12. Mihaela spune:

    Asa cu moderatie vreau si eu o bucatica 🙂

  13. Anda spune:

    Arata foarte bine prajitura, si cu siguranta gustul este pe masura!
    Am o intrebare, deoarece sunt cam noua in arta culinara, nu stiu cand cand se adauga in crema gelatina.
    Multumesc anticipat pentru raspuns. Numai bine, Anda

  14. Alice spune:

    Anda multumesc t vizita.
    Gelatina hidratata si apoi dizolvata se adauga in crema de oua, imediat dupa ce s-a adaugat laptele si sa- omogenizat bine. Pui gelatina si amesteti si lasi la racit.

    Recitind acum , am vazut ca omisesem sa scriu cand am pus gelatina, iti multumesc frumos si spor la bucatarit….astept impresii1

  15. Anda spune:

    Nu-i bai, probabil ca cineva cu mai multa experienta in dulcegarii si-ar fi dat seama 🙂
    Oricum ai unele retete care musai trebuie incercate, iar aceasta prajituta cu siguranta am sa o fac de Paste (desi am mari emotii cu gelatina, pt ca nu am mai lucrat cu ea).
    Iti multumesc pentru explicatii, iti doresc spor la gatit, si sa imparti cu noi muulte retete delicioase! Numai bine, Anda

  16. Anonymous spune:

    Mamaaaaaaaaaaaaa ce prajituri delicoase faci:)) Sa mor de pofta nu alta:) Abia astept sa incerc aceasta reteta. Am o problema insa: eu am mai facut ganache asa cum ai facut tu si a iesit perfect. Acum am facut din nou si nu s a intarit deloc crema(: Nu mi explic de ce. Am pus 200 ml frisca lichida si 200 g ciocolata neagra. Te pup si astept si alte bunatati:)
    Diana

  17. Alice spune:

    Diana…si eu am patit asa o singura data…nu s-a legat…dar dupa ce am bagat un plic de intaritor de frisca totul a fost perfect
    Mersi de vizita

  18. Rocsy Ciobanu spune:

    Chiar e super delicioasa!

  19. Imi place mult aceasta praji, crema este super, bineinteles ca o voi incerca si pe asta! Pupici 🙂

  20. Rita spune:

    Foarte buna reteta. Te coci un pic, dar pe urma savurezi praji asta delicioasa din frigider!

  21. andreavoitsuk spune:

    dupa ingrediente sunt sigura ca e o reteta excelenta, deja e listata 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.