Fursec Gandac
by Alice Ciobanu
Am facut o prajitura, pe care mi-o facea mama acasa, cand eu si sora mea eram niste copii. O reteta simpla pentru o prajitura simpla, o alternativa la furesucrile sau eugeniile din comert 🙂 Si, pe bune, ca sunt mult mai bune si chiar mai sanatoase. Iar noi acasa ii alintam gandacei. Deci, dragii mei, pentru astazi, va prezint reteta copilariei mele: Fursec Gandac. E o prajiturica pe care o putem prepara si cand e post, dar si in restul timpului, si e demential de buna: foita de aluat crocant, gem acrisor, nuca aromata si glazura de ciocolata.
Ingrediente pentru reteta de Fursec Gandac
- 250 gr unt (sau margarina)
- 100 gr zahar
- 350 gr faina
- 1 plic zahar vanilat
- 250 gr magiun, gem de prune sau marmelada de struguri
- 100 gr ciocolata
- 100 gr miez de nuca macinat
Mod de preparare pentru reteta de Fursec Gandac
Se freaca untul cu zaharul pana se topeste zaharul si crema capata o consistenta pufoasa. Adaugi faina si amesteci pana ce obtii un aluat ferm dar elastic, pe care il dai la rece pentru 30 de minute.
Scoti coca (aluatul) de la rece si pe masa infainata putin, o framanti pana isi recapata din elasticitate. Modelezi din ea un rulou, un snur, cam ca atunci cand te jucai cu plastilina la gradinita. Din acest rulou tai feliute cam de 1 cm grosime, pe care le aplatizezi cu ajutorul unei furculite. In acest fel se vor forma micile fursecuri, cu acele striatii deasupra, pe care apoi le vei lipi cate doua cu gem si vei obtine cate un delicios fursec gandac. Fiecare fursec il pui pe o hartie de copt. Apoi le coci la foc moderat maxim 30 minute.
Imediat ce se racesc le ungi cu cate o lingurita de gem acrisos, de prune, de struguri, magiun, si le lipesti doua cate doua. Le treci rostogol prin nuca macinata si le inmoi la un capat in ciocolata topita. Apoi, ideal este sa le lasi peste noapte, la loc uscat si aerisit, si sa le consumi a doua, a treia zi. In acest fel fursecul se va fragezi si aromele se vor combina.
Acest fursec gandac este un desert irezistibil pe care copiii il vor adora.
Lasă un răspuns
Musaca de cartofi
22 Responses to Fursec Gandac
ce tare , am sa ma apuc de gatit si eu 😀 pare usor la tine
Alice, arata foarte bine!
Asa gandacei sa tot culegi de prin bucatarie :))
Florina, arata f bine, dar e si foarte faina. incearca!
Anonim, spor! 🙂
O ce bine ca mi-ai amintit…si mama facea niste fursecuri pe vremuri si le presa cu furculita!Pupici!
Dar ia spune-mi cum ies…fragede..eu stiam ca margarina intareste ,nu mai bine folosesc unt sau untura?
Ce dragute sunt fursecurile!
Te-am adaugat si eu la blogroll 🙂 Weekend placut!
Ce bine arata!!… Multumim de reteta!
Arata bine si par delicoase…
Carmen, multumesc . Fursecurile sunt si foarte bune.
Felis…astea nu mi-au iesit mie chiar foarte faine. Altadata erau mai dragutzi gandacii….dar bebe mic..pe fuga :))
Miodrag…sunt delicioase, sa stii. Mai ales a doua zi. Si daca nu le inmoi in ciocolata..pot fi si de post. Mersi de vizita.
Ionela, eu tot timpul le-am facut cu margarina. o sa incerc si cu unt. Dar daca folosesti magiun sau gem de rpune..ele se vor inmuia, numai bune…yummy-yummy…. abia a doua zi.
Alice,arata minunat,le am si eu dar sub denumirea de Ghinda,,,,sunt foarte bune.
Multumesc de vizita si de aprecieri,te mai astept in bucataria mea cu mare drag,,,la fel o sa mai vin si eu la tine,,,,,am sa survolez blogul tau in amanunt zilele urmatoare cand am putin timp liber.
Te pup si-ti doresc spor la bucatarit!!!
Mirela, multumesc frumos.
Alice, esti nashpa! balesc!!
Vezi ca dincolo, unde tre sa te votez ai scris „frusec”, corecteaza daca se mai poate 🙂
te pup si sa n’am ambitie daca nu fac si eu fursecurile astea in uikend!!
Eu acum prestez la o reteta de pizza, daca iese bine, o postez. Doamne ajuta!
bafta mok
arata foarte bine fursecurile tale !
am si votat!
Multumesc, Pansy.
ti-am dat 6 puncte,multumita?ai zis ca se pot face de post fara cioco,dar cu margarina ce faci? ma gandesc ,ca s-ar putea inlocui cu ulei,ce zici?ciocolata se poate face fara unt asa ca glazura din apa fierbinte, cacao,ulei si zahar pudra,nu?
dar ce margarina nu e de post? nu e vegetala? ca stiu ca este si din asta…si da , glazura poti face doar cu apa , cacao etc etc..bv doinitza