Ciulama de pui
by Alice Ciobanu
Am făcut o reteta foarte simpla, banala poate pentru unii, dar foarte gustoasa si perfecta pentru zile mohorate. O reteta culinara pe care mai toata lumea a gustat-o, candva, in bucataria bunicilor noastre: ciulama de pui. Nu o prepar prea des, recunosc, pentru ca necesita destul de mult timp si in special atentie mai ales cand e vorba de preparat sosul respectiv. Trebuie avut mare grija sa nu arzi faina, pentru ca nu e tocmai un rantas ars, e un sos gros migalos dar extrem de bun. E doar o mancare, o simpla mancare dar e o mancare buna si unde mai pui ca noi am copilarit cu asa ceva. Bunicii ne faceau ciulama ori de cate ori prindeau cate ceva copane de pui sau cate un pui de tara „luat pe cantaritelea cu mana”, deh! alte vremi.
Ingrediente pentru Ciulama de pui
- pulpe de pui de tara sau de magazin 🙂
- 500 ml supa de carne
- o ceapă potrivita
- 50 gr faina
- 300 ml smantana
- un morcov, un patrunjel radacina, o bucatica de telina
- sare si piper proaspat macinat
Mod de preparare pentru Ciulama de pui
Spala carnea si pune-o la fiert in putina apa rece cu un strop de sare. Imediat ce incepe sa fiarba, spumeaza-o, adica aduna ceea ce se aduna deasupra si arunca. Nu vrei sa obtii o mancare cu „resturi de burete” :)). Scoate apoi carnea si pune-o la fiert in zeama strecurata bine, in oala cu presiune. In maxim 40 minute vor fi perfect fierte, moi si fragede. Daca folosesti carne de la pui ” de magazin” nu e nevoie sa o fierbi la oala cu presiune.
Intr-o cratita pune la fiert legumele curatate, spalate si taiate bucati mari.
Intr-o cratita de tuci sau cu fundul gros, pune cateva linguri de ulei si faina. Imediat ce s-a incalzit amesteca continuu si toarna cate un polonic din apa in care au fiert legumele si unul din apa in care a fiert carnea. Amesteca incet si sigur, vei vedea cum faina incepe sa se ingroase. Adauga treptat supa de legume si carne in timp ce amesteci, pana obtii consistenta dorita, ca o smanatana groasa, dar fluida. Striveste cateva din legumele fierte si adauga-le in ciulamaua de pui. Adauga carnea si lasa pe foc cateva clocote. La final incorporeaza smanatana si potriveste gustul cu sare si piper proaspat macinat.
Consuma ciulama de pui calda alaturi de mamaliga aburinda. O deliciosenie, parol!
Pofta buna la Ciulama de pui!
9 Responses to Ciulama de pui
-
Alice, daca ma crezi eu reteta asta am gustat-o doar dupa ce mi-a spus Mihai ca i-ar place sa manance asa ceva. La mine in familie nu se gatea si pot sa spun ca a fost mare pierdere :). Miruna ce parere a avut?
-
Alice, te invitam sa ni te alaturi la Dulce Romanie, gazduita in luna Martie de Carmen la http://furnicuti.blogspot.com/2011/02/dulcea-romanie-provocarea-lunii-martie.html
-
yamiii…un deliciu !!!!
-
Mihaela, multumesc pentru invitatie.
Monya…e un deliciu.. adevarat. -
Florina, nici la mine in familie nu se gatea asa ceva, doar o tin minte cand eram foarte mica, la bunica. Mai apoi Remi e cel care m-a invatat ca mai sunt si alte mancaruri foarte bune.
Mirunei i-a plcut, dar i-am dat foarte putin…inca nu are varsta pt asa ceva. -
Sper sa nu radeti de mine…dar eu nici macar nu am auzit de acest fel de mancare ..dar de incercat ,nici vorba.Asa ca de abia astept sa incerc reteta.Arata delicios
-
Ana, este foarte bun si satios…
un fel de mancare obisnuit.
multumesc de vizita si te mai astept -
Bunica mea nu stia ca mincarea asta se numeste „ciulama”. Ea ii spunea „pui cu smintina” 🙂
Lasă un răspuns
Racituri moldovenesti (piftie de porc)
[…] cate o ciulama de pui cam o data sau de doua ori pe an, iar ciulama de ciuperci facem mai des, pentru ca noua astora […]