WordPress Templates

Paine de casa

Marturisesc ca nu ma pricep sa fac paine de casa. Cand mai aveam pofta de paine de casa puneam masina de paine setam un program si aia era. Insa niciodata nu eram multumita de rezultat: ba necrescuta frumos, ba o coja dura si grea, ba un miez fara consistenta si gust. Imi place masina de paine si o folosesc pentru framantat si dospit, asta pentru ca nu reusesc sa mentn o atmosfera calda si un loc „ferit de curenti”, la mine mereu e un geam deschis la bucatarie. Acum cu izolarea asta in casa m-am setat pe paine de casa si pe fabricarea de drojdie si de maia in casa. Daca imi vor iesi si astea va dau de stire.

Pana una alta am gasit o reteta de paine de casa la savoriurbane pe site. Mi-a placut pentru ca avea foarte multe explicatii si eu simt nevoia se revin si sa revin asupra textului, deh… Asa ca am incercat reteta si sunt multumita de cum a iesit.

Evident ca voi cauta si alte retete si metode si cantitati. Pentru ca dintr-un kilogram de faina iese ditai painea, iar noi nu mancam atat. Asa ca din 500 de gr de faina cred ca va fi perfect.

Paine de casa

Ingrediente pentru reteta de paine de casa

  • 1 kg de faina de grau 650
  • 700 ml apa calduta
  • 25 gr drojdie
  • 20 gr sare
  • ulei pentru uns blatul
Paine de casa

Mod de preparare pentru reteta de paine de casa

Pe siteul savoriurbane.ro gasiti toate explicatiile cat mai detaliat, cu timpi, miscari, ingrediente, ce sa faci si cum sa faci. M-am pierdut la un moment dat si imivenea sa zic…da-o-ncolo de paine ca nu mai fac nimic. Suna a chimie, fizica, orice, numai a „fabricare de paine nu” M-am cam descumpanit putin… putin mai mult 🙂 In fine… nici nu am respectat toti pasii in a framanta si pregati aluatul, a-l lasa sa se odihneasca si iar a-l framata si tot asa. Dupa cum va zic pt mine toate procedeele astea mai mult ma descumpanesc si imi taie din elan. Dar…

Deci am procedat asa: am amestecat drojdia cu vreo 200 ml apa calduta. Am presarat deasupra o mana buna de faina si am lasat sa stea vreo 15 minute. Dupa ce „a crescut” putin s-a transformat intr-un fel de maia.

Intr-un bol mare am amestecat faina cu maiaua si am turnat din restul de apa. Am framantat pana ce a inceput sa se lege. Adaugati si sarea si stropiti cu putina apa. Sarea nu se pune de la inceput pentru ca taie din proprietatile drojdiei. Apoi ori transferati pe blatul de lucru si cu mainile cu ulei si blatul uns cu ulei framantati aluatul ori il transferati in bolul unui robot si framantati cu carligul pentru aluat. Am ales a doua varianta. Apoi am pus aluatul intr-o tava unsa cu ulei si l-am nivelat. Am adus partile laterale si apoi celelate pati, am tras de el in toate directiiile… Glumesc 🙂 trebuie sa il impachetezi frumusel. Apoi acoperi tava cu o folie de alimente si lasi la crescut o ora doua.

Tranferati apoi aluatul pe masa de lucru, framatati usor si iar impachetati si dati-i forma unei paine cu mainile, rotunda. La faza asta eu am impartit aluatul in doua si am format doua painici. Nu am vase speciale de copt, nici piatra etc asa ca am pus o foaie de copt si in tava de cuptor am pus cele doua paini. Le-am lasat vreo 30 de minute acoperite, nu inainte de a le taia cat de cat. Nu ma pricep la taiat, asa ca am folosit o lama (vazusem asta la Codruta! si am tinut minte) insa nu am taiat foarte adanc si nici estetic.

Intre timp am incins cuptorul la 250 grade, fara ventilatie. Ar fi trebuit sa pus pe sian de sus o tava cu apa pentru a se crea abur… nu am facut asta, nu stiu de ce am omis 🙂

Paine de casa

Am dat tava la cuptor, am redus focul la 200 grade si am lasat asa 20 minute. Dupa 20 de minute ar fi trebuit sa scot tava cu apa, aia care degaja aburi. Nu am pus tava cu apa, deci nu am avut ce scoate. Apoi am mai lasat vreo 20 de minute (cred) pana am vazut ca s-au rumenit frumos.

Ideea e ca nu imi pare rau de cum a iesit, e o paine buna, cu gust bun. Mai facem.

Paine de casa

Coaja a pocnit fain de tot!

Paine de casa

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!

Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.