WordPress Templates

Tort Dobos

De fiecare data cand il vedeam prin poze ma apuca panica. Instant. Mi se parea ca e inacceptabil de frumos si greu de realizat, ca trebuie sa ai o mare grija cand faci fiecare foaie in parte, ca iti ia o gramada de timp si tot ca… ca… ca… Si drept sa va spun asa este. E pentru prima data cand fac singura Tort Dobos si pot sa va spun ca mi s-a parut destul de greu. Adica e un tort care presupune putina ambitie, rabdare si migala.

E un tort cu multa persosalitate, extrem de dulce si fin, care merita fiecare secunda investita in fabricarea lui. E unul din categoria torturilor dupa care vei suspina si de care iti vei aduce aminte mereu. E un fel de „Acel Tort” Si nu regret ca am ales sa il fac acum de sarbatoarea Sfantului Ion, pentru ca noi avem o Ioana in casa si adora ciocolata. Si i-a placut mult, foarte foarte mult.

Apoi trebuie sa va spun ca reteta asta e una din clasicele retete „de cofetarie”, cu oarece istorie (nu o sa v-o spun eu aici, stiti ca nu imi sta in fier sa ma dau atotstiutoare), si veti gasi pe net diverse retete si variante care mai de care mai „adevarata”. Eu am ales sa prepar reteta de tort Dobos din cartea scrisa de Silvia Jurcovan, in primul rand pentru ca nu dau gres niciodata cu retetele din cartea ei. E o carte de referinta, (una din aia veche, pentru gospodine) dar clar si rabdator explicata.

Exact asa va voi scrie si eu reteta in randurile de maijos, astfel incat sa va fie usor sa o preparati. Nu aveti nevoie de instrumente alambicate si nici de cine stie ce abilitati de gospodina perfecta sau cofetar cu studii. Aveti nevoie doar de rabdare. Destula.

Tort Dobos

Ingrediente pentru reteta de Tort Dobos

Tort Dobos
  • pentru blat:
  • 8 oua mari
  • 160 gr zahar tos
  • 120 gr faina
  • 80 gr unt moale
  • esenta de rom
  • pentru crema:
  • 250 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 3 oua
  • 150 gr ciocolata de menaj cu 70-80% cacao
  • esenta de vanilie
  • pentru caramel:
  • 3 linguri apa
  • 100 gr zahar
Tort Dobos

Mod de preparare pentru reteta de Tort Dobos

Incalziti cuptorul la 180 grade.

Pentru a prepara blatul va fi nevoie sa bateti spuma tare albusurile. Cand a devenit tare ca o zapada, adaugati zaharul tos, intreaga cantitate deodata si mixati pana se intareste si spuma sta teapana pe tel.

Adaugati galbenusurile si untul topit, dar rece. Incorporati si esenta de rom. Adaugati faina si amestecati-o usor cu telul de jos in sus de cateva ori. Nu folositi mixerul electric, ci doar un tel simplu, de mana.

Luati o forma de tort, detasabila si folositi partea de jos, nu inelul. Puneti o foaie de copt deasupra. Puneti doua linguri din compozitie si vinelati, la rotund, urmand forma. Folositi un cutit sau o spatula fina pentru a intinde compozitia in strat cat de cat uniform. (Eu nu am reusit sa fac niste foi exemplare, dar pentru mine nu asta conteaza). Dati la cuptor pentru cateva minute, la 170 grade, si imediat ce a prins culoare scoateti foaia de la cuptor. Transferati de pe un gratar racitor, fiecare foaie impreuna cu foaia de copt pe care s-a copt. Procedati la fel cu fiecare foaie, obtinand in final cam 7-8 foi.

Cat foile sunt inca caldute desprindeti-le de pe foaia de copt si aranjati-le suprapuse unele peste altele cu foi de copt intre. Dati deoparte o foaie care vi se pare ca este mai frumoasa.

Tort Dobos

Pentru caramel: puneti pe foc apa cu zaharul si imediat ce capata culoare aurie si se ingroasa, trageti de pe foc si incetisor turnati cate putin de jur imprejurul foii. Nivelati rapid cu un cutit. Lasati sa se raceasca. Taiati apoi in doua, in patru si apoi fiecare sfert, cu unt cutit foarte bine ascutit. Trebuie sa taiati foaia cu caramel inainte de a se fi racit complet, dar nu cat este fierbinte.

Pentru crema va trebui sa va inarmati cu si mai multa rabdare. Si eventual sa o pregatiti inainte de a va apuca de foi pentru ca trebuie sa stea cateva ore la rece.

Astfel ca bateti oale usor cu zaharul. Puneti castronasul pe baie de aburi si bateti-le cu telul vreo 10-15 minute, pana se topeste zaharul si crema devine spumoasa. Insistati pe fundul catronasului pentru a nu se prinde si pentru ca ouale sa nu inceapa sa fiarba sau sa se separe. Altfel crema va capata aspectul ala de „branzit” si va trebui sa o aruncati. De asemenea fundul cratitei nu trebuie sa stea in apa care fierbe dedesubt, ci doar sa stea pe „aburi” :)) Complicat? Deloc. Doar migalos, v-am zis.

Incorporati ciocolata razuita si esenta de vanilie. Amestecati pana se omogenizeaza complet si crema se ingroasa. Luati craticioara de pe aburi si raciti repejor. Eu pun cratita in chiuveta de la bucatarie in care am lasat sa curga apa rece cam pana la jumatatea craticioarei. Apa rece in chiveta, da?! nu in craticioara šŸ™‚

Incorporati untul moale, la temperatura camerei si apoi dati craticioara la rece.

Tort Dobos

Pentru asamblare: luati cate o foaie, ungeti cu crema, suprapuneti urmatoarea foaie, apoi iarasi crema si tot asa pana la final. Inveliti tortul in crema si de jur imprejur. Presarati miez de nuca de jur imprejur. Ornati cu bomboane si triunghiurile de blat caramelizat.

Tort Dobos

Lasati la rece pana a doua zi sau macar cateva ore inainte de a-l taia. E absolut delicios! Dulce, dar minunat de bun!

Taiati in felii subtiri si delicate. Absolut incantator!

Tort Dobos

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.