Tarta cu lime si matcha
Am avut o „fereastra de creativitate”, asa-mi place mie sa spun uneori cand am dor de confectionat ceva frumos pentru Miruna sau cand se intampla sa coc o tarta ca aceasta din reteta de astazi. Tarta cu lime si matcha este o tarta racoroasa, cu aroma senzuala si delicata in crusta perfecta din faina de migdale, cocos si karob. Este o tarta care se prepara usor si sincera sa fiu, acum in timp ce scriu reteta imi dau seama ca aceasta coaja de tarta se preteaza pentru mai multe combinatii de umplutura care sa nu necesite coacere. Va marturisesc ca tarta cu lime si matcha a fost preparata special pentru concursul organizat de Vegis.ro Reteta Mea cu Matcha, si cred ca lista inscrierilor este deschisa si pentru voi.
Este pentru prima data cand folosesc matcha in alta combinatie decat clasicul matcha green tea latte, pe care sunt sigura ca toti il cunoastem. Folosesc pulberea de matcha si in limonada, in perioada verii, pentru ca imi da o stare de bine si mi se pare ca ii da un „ceva” foarte aparte.
Matcha este o pulbere de ceai verde, in traducere „praf de ceai”. Practic frunzele de ceai verde sunt umbrite, uscate si apoi macinate cu pietrele de moara, obtinandu-se pudra fina de ceai. Matcha poate fi amestecata in ingrediente lichide, dar si solide, calde sau reci. Este o sursa incontestabila de antioxidanti si L-Theanina, un aminoacid ce promoveaza o stare de bine si de relaxare, un excelent adjuvant pentru reducerea stresului.
Antioxidantul principal din ceaiul verde – EGCG – este potential legat de beneficiile ce duc la slabit, iar matcha este mai bogata in acest element decat ceaiul verde obisnuit.
Matcha contine vitaminele A, cele din complexul B, vitaminele C, E și K, precum si numeroase urme de minerale. Are proprietati anticanceroase si previne bolile de inima, ajuta la scaderea colesterolului rau si la revitalizarea ficatului. Este un stimulent al sistemului nervos central, astfel ca puteti sa inlocuiti cafeaua de dimineata cu o cana din ceai de matcha sau sa adaugati o lingurita de matcha in smoothie-ul favorit.
Asadar aveti mai multe motive sa incepeti sa consumati matcha, iar daca faceti sport consumati o cana de ceai de matcha cu 30 de minute inainte de a incepe sa va faceti exercitiile.
Dar sa revenim la tarta noastra si sa va notati ce si cum puteti prepara o asemenea minunatie!
Ingrediente pentru reteta de Tarta cu lime si matcha
pentru crusta
- 30 gr faina de migdale
- 30 gr faina de cocos
- 100 gr faina de orez
- 100 gr faina de grau
- 1 lingura karob
- 1 1/2 lingura zahar muscovado
- 2 linguri unt de alune nesarat
- 1 lingura unt de cocos
- 30-50 ml bautura de orez indulcita
pentru umplutura:
- 3 lingurite matcha
- 200 gr mascarpone
- 75 gr smantana degresata
- 50 ml frisca vegetala
- 100 gr zahar
- zeama de la 3 lime
- 5 gr gelatina vegetala
Mod de preparare pentru reteta de Tarta cu lime si matcha
Mai intai faceti crusta sau coaja de tarta. Intr-un bol amestecati, cernut, faina de migdale, faina de cocos, orez, grau, karob si amestecati. Adaugati si zaharul muscovado. Incorporati untul de alune nesarat si untul de cocos. Amestecati incet cu mana si adaugati cate putin din bautura vegetala de orez indulcita. Nu va speriati daca „aluatul” pare ca nu se leaga. Insistati usor, aducand dinspre fundul bolului in fata, turnand cate putin lichid. Veti vedea ca incet incet aluatul de va lega si veti avea o compozitie densa, deloc elastica. Daca unturile (de alune si cocos) au fost foarte reci, precum si ingredientul lichid, nu va trebui sa dati aluatul la rece, pentru ca va fi perfect sa il intindeti.
Presarati un strop de faina de orez pe masa de lucru si intindeti aluatul incet cu un sucitor. Veti obtine o foaie groasa, de dimensiunea tavii in care veti coace crusta de tarta.
Luati o tava rotunda, de tarta, cu marginea ondulata de 22-24 cm si tapetati-o cu putin unt de cocos si faina. Adaugati foaia de aluat. Potriviti-o pe tava si intepati din loc in loc cu furculita.
Dati la cuptor (preincalzit) la 160 grade pentru 8-10 minute. Scoateti tava si lasati sa se raceasca complet.
Pentru umplutura frecati cu ajutorul unei linguri de lemn mascarponele cu zaharul. Amestecati smantana cu praful de matcha pana ce acesta este perfect incorporat. Separat bateti frisca lichida, apoi adaugati-o in amestecul de mascarpone. Dati la rece.
Intr-un ibric puneti gelatina in 3 linguri de apa rece. Cand gelatina a devenit spongioasa amestecati repejor pe foc pana ce amestecul de gelatina devine lichid. Nu trebuie sa fiarba, doar sa revina la starea de lichid. Incorporati zeama de lamaie. Lasati sa se raceasca usor, apoi o incorporati cu un mixer in amestecul de mascarpone si frisca. Turnati umplutura in coaja de tarta racita. Dati la rece, la frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte.
Ornati tarta cu felii de lime, capsuni, afine, coaja de lime si frunzulite mici de busuioc. Eu am dichisit-o si cu niste bezele cu matcha, absolut senzationale. Reteta de bezele cu matcha o voi scrie tot aici pe blog, in curand.
Taiati in triunghiuri subtiri si bucurati-va de intreaga savoare a acestui desert irezistibil!
Sper ca v-a placut tarta cu lime si matcha si va incurajez sa o incercati si testati si voi.
Tineti-mi pumnii, da?! <3
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc
Frumusete cu Gerovital
Lasă un răspuns