WordPress Templates

Peste prajit cu mujdei si mamaliguta

Eheeheheeiiii, pai reteta asta de azi e mai mult o poveste de dragoste, as zice. Pentru ca eu cu pestele nu aveam nicio adiere de iubire, apai de dragoste perfecta nu putea fi vorba. Insa, dupa cum se stie, dupa 40 de ani incepi sa vezi altfel viata si sa ai si mai multa deschidere catre nou. Nu-i asa si in cazul vostru? Asa ca intre mine si peste prajit cu mujdei si mamaliguta s-a nascut o poveste de dragoste.

Asa se face ca duminica la pranz am prajit peste. Bine, asta dupa ce toti ai mei au luat masa de pranz, caci nu puteam sa ii tin lihniti pana terminam eu de aranjat, pozat, dichisit tot pestele asta 🙂 Si in timp ce-l rumeneam frumusel in tigaia de fonta (apropo tigaia de fonta e un must have cand vine vorba de prajit chestii, iar pentru peste e indispensabila) ma tot gandeam la vremurile cand peste prajit cu mujdei si mamaliguta era o mancare frecventa la noi acasa.

E drept ca de cele mai multe ori pestele era mic si prapadit, un fel de „chitici” de ii prindea bunicul pe malul Moldovei, la Fantana Mare sau taica-miu, jos, la iaz. Nu ma apropiam neam de mancarea asta, desi la pescuit cu ei mergeam pentru ca mi se parea funny. Aduceam acasa cate o galeata de peste si pe cei care inca miscau ii puneam vreo doua zile in cada cu apa, spre disperarea maica-mii si distractia mea si a sora-mii 🙂 Apoi evident ca ajungeau mancare… cred, sau la gunoi, nu stiu. Erau vremurile cand nu prea ne bateam capul cu eco, mancare bio, avem sau nu avem voie sa mancam peste prajit… mancam ce aveam si ce ni se dadea sau ce se gasea :))

In fine… Duminica la pranz am gatit peste prajit cu mujdei si mamaliguta, asta dupa ce am cumparat un crap de vreo doua kilograme dintr-un supermarket 🙂 caci la balta nu merge vreunul din noi. Pam-pam!

Peste prajit cu mujdei si mamaliguta

Ingrediente pentru reteta de Peste prajit cu mujdei si mamaliguta

  • 1 crap
  • ulei pentru prajit (eu am folosit ulei de palmier, folositi de care va place sau aveti)
  • un strop de sare
  • faina de porumb

pentru mujdei:

  • cativa catei de usturoi
  • cristale de sare de mare
  • un strop de ulei de floarea soarelui
  • 1 pahar de iaurt
Peste prajit cu mujdei si mamaliguta

Mod de preparare pentru reteta de Peste prajit cu mujdei si mamaliguta

Cand cumparati peste proaspat, crap, fitofag, novac etc. de la pescarie sau din raioanele specializate din magazinele mari aveti posibilitatea de a cere si curatarea, filetarea lui. De regula acest serviciu este gratuit si se efectueaza pe loc. Asa ca am ajuns acasa cu un crap de 2 kilograme taiat, curatat, numai bun sa ma ocup de el.

Luati pestele si aveti grija ca e alunecos, deci grija mare cum manuiti cutitul. Taiati-l in bucati potrivite, curatati de aripioare si spalati si uscati fiecare bucatica. Sarati bucatile de peste si lasati sa stea cateva minutele, timp in care puneti apa la fiert pentru mamaliguta.

Incingeti ulei in tigaie. Dupa cum am zis, eu folosesc ulei de palmier in tigaia de fonta, mare si goasa, ideala pentru orice tip de prajire intensa: parjoale, snitele, peste. Treceti fiecare bucata de peste prin faina de porumb si rumeniti-le incet si sigur pe fiecare parte. Scoateti si lasati la odihnit pe servetele absorbante de hartie.

Pentru mujdei curatati usturoiul si zdrobiti cateii. Amestecati-i cu putin ulei si cateva cristale de sare. Turnati cate putin iaurt si frecati in continuare, ca la o maioneza, cu o lingura de lemn.

Peste prajit cu mujdei si mamaliguta

Imediat ce mamaliguta este gata, luati si va bucurati de o masa pe cinste.

Intrebarea mea: voua va place pestele? Dar peste prajit cu mujdei si mamaliguta?

Peste prajit cu mujdei si mamaliguta

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!

Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc

Peste prajit cu mujdei si mamaliguta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.