WordPress Templates

Zacusca de fasole

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
By Alice Ciobanu

A venit vremea conservelor de toamna, bune de randuit pe rafturile camarii  ce o pregatim pentru iarna. Bine, bine, veti spune dar camara o tot regatim de ceva vreme. Asa-i, dragilor, aveti dreptate. Astazi a venit randul delicioseniei numite simplu Zacusca de fasole. In Tara Bucatelor s-a preparat in vreo cateva randuri zacusca de fasole pasta si cu fasole intregi. Orice varianta ati incerca rezultatul va fi acelasi: covarsitor de „mmm”.

Zacusca de fasole boabe

Tara bucatelor isi deschide rafturile camarii cu bunatati de toamna-iarna 2013, mai greu e drept, dar tot le deschide, astfel ca va arata ce s-a pregatit de zor si pus in  borcane si borcanele: dulceturi care mai de care: de visine, de caise si piersici cu samburi catifelati de migdale si caise, borcanase de rosii uscate, de pasta de gogosari, gogosari in otet sau in sos de mustar, deliciosenii ce mai! De unele am povestit, de altele vom povesti in zilele ce urmeaza, dar oricum ar fi micile preparate sunt de poveste! Insa dragii mei trebuie sa va marturisesc ca am niste mari specialiste in conserve si muraturi  la care trag cu ochiul de cate ori pot si-s mandre tare bucataresele vesele!

Ingrediente pentru reteta de Zacusca de fasole boabe

  • 900 gr fasole boabe
  • 4 kg gogosari
  • 2 kg ardei kapia
  • 1 kg ceapa
  • 800 gr morcov
  • 750 ml ulei
  • 2 kg rosii
  • 2 linguri mari bulion
  • sare
  • piper boabe
  • dafin

* din cantitatile acestea vor iesi cam 16-18 borcanele de 370gr

Zacusca de fasole boabe

Mod de preparare pentru reteta de Zacusca de fasole boabe

Punem fasolea in apa rece si lasam asa peste noapte. A doua zi o punem la fiert. Fierbem la foc moderat, in doua trei ape pana ce fasolea este fiarta. Nu trebuie sa se terciuiasca ci sa ramana boaba intreaga. Scurgem fasolea de apa si o vom pune in zacusca abia spre final.

Gogosarii si ardeii capia ii spalam, ii stregm bine de apa si ii punem la copt pe tabla. Din experienta mea va sfatuiesc sa procedati astfel: ardeii capia ii coaceti rapid, pe tabla pe ochiul de aragaz, iar gogosarii ii puneti la copt, in  cuptor, in tava peste o foaie de copt.  In felul acesta veti termina ambele catitati de copt cam in acelasi timp, iar gogosarii se vor coace bine si in interior, nefiind necesar decat sa ii intoarceti o data. Puneti gogosarii si ardeii intr-o oala inalta, stropiti-i din cind in cu sare mare grunjoasa si tineti-i in efectul de sauna, acoperiti cu un capac. Apoi curatatii de coaja arsa. Scoateti-le cotoarele si taiati-i in bucati potrivite.

Ceapa o tocati si o caliti intr-o cratita mare, in care veti prepara intreaga zacusca. Peste ceapa puneti toata cantitatea de ulei. Amestecati si caliti usor pana ce apa lasata de ceapa incepe sa se evapore si ceapa capata o culoare aurie. Adaugati peste ceapa morcovul curatat, spalat si ras prin razatoarea cu gauri mici. Caliti usor. Adaugati putina sare, boabele de piper si frunzele de dafin.

Intre timp rosiile le dati prin masina de suc de rosii si sucul lasat il puneti la fiert cateva clocote. Apoi il veti pune in cratita mare peste ceapa si morcov. Amestecati si cand incepe sa clocoteasca bine, dati focul la mic si adaugati bucatile de gogosar si ardei capia. Fierbeti la foc mic, pret de vreo 2-3 ore, pana ce incepe sa scada usor. Adaugati boabele de fasole fierte si bulionul. Potriviti de sare si mai lasati putin la fiert. Cand vi se pare ca e gata si ca a ajuns la consistenta dorita (aveti grija ca se va ingrosa pe masura ce se raceste!) incepeti sa umpleti borcanele de 370 gr, sterilizate in prelabil. Infiletati bine si dati-le in cuptorul incins unde le veti lasa pana a doua zi, cand se racesc complet. Apoi le dati la rece.

Pofta buna la iarna!

Zacusca de fasole boabe Zacusca de fasole boabe

 

15 Responses to Zacusca de fasole

  1. […] spalate si sterse bine, cu gura in jos si le las vreo 10 minute. Apoi torn in ele sucul de rosii, zacusca sau orice alt preparat pentru iarna ce preuspune sterilizare la cald, in cazul de fata ketchup de […]

  2. […] am pus de facut zacusca de vinete. De data asta cu mai multe vinete si legume simple. Imi place si zacusa de fasole si reteta o gasiti pe blog, dar nu am mai facut anul asta..desi, cine stie… toamna se anunta […]

  1. Rocsy Ciobanu spune:

    Am mancat asa ceva si este grozava la gust. Bravo albinuta harnica!

  2. Zacusca de fasole este preferata mea oricat de bune ar fi celelalte 🙂 Imi place reteta ta, poate intr-o toamna o sa ma incumet sa fac si eu bunatati pentru camara, tu ai fost tare harnica!

  3. pansy spune:

    Zacusca asta e si preferata mea si eu o fac cam la fel.mai nou ii adaug si un condiment de fasole de la Fuchs, care ii da o aroma bestiala.

  4. Liana spune:

    Aş mânca zacuscă zilnic. Păcat că e aşa de mult de lucru la ea…

  5. alice spune:

    intai doresc sa te felici pentru blog, tare fain! Iar despre retea nu pot sa spun decat ca ma cucerit. Nu am incercat pana acum in asa combinatie, insa mi-ai cam facut pofta……asa ca am sa incerc ;)))

  6. elena spune:

    Cat morcov trebuie? Nu scrie la gramaje si eu am inceput sa fac si m-am inpotmolit.

  7. Ekena spune:

    A iesit foarte buna. Sotului ii place mult si ma bucur ca mi-a iesit asa de reusita. Multumesc pt detalile explicite. Numai bine va doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *