Mucenici moldovenesti fara gluten
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Dupa cum v-am spus in clipul video lansat pe youtube zilele astea, si pe care il puteti viziona dand un click AICI, intreaga luna martie Gatim romaneste si fara gluten cu Schar. E o campanie in care o serie de bloggeri, printre care ma numar si eu, vor gati retete fara gluten, folosind o serie de produse trimise de echipa de la Celiaci.ro. E o adevarata provocare si intreaga campanie e menita sa fie interactiva, caci pe facebook e creat un album in care se vor strange toate retetele create special in aceasta perioada, iar voi puteti sa votati reteta care va place sau va inspira printr-un comentariu la poza din albumul de pe Facebook (link aici). La finalul campaniei, Schar va premia cu ajutorul random.org, una dintre persoanele care au votat retete in album. Premiul consta intr-un pachet cu produse Schar.
Voi incerca sa fac cateva retete si sper sa va placa si sa imi dati voturile voastre si am rugamintea de a intelege ca am (de fapt toti avem!) o misiune destul de grea. Va trebui sa creez cateva retete cu ingrediente care nu contin gluten, ingrediente sigure pentru dieta celiaca, si singura recomandare pe care o fac este aceea de a mentiona produsele Schar. Responsabilitatea citirii etichetei fiecarui alt ingrediente, a sursei din care procuram ingredientele si a modului in care avem grija „contaminarii” tine de fiecare in parte! Insa, ca sa revenim la postarea de astazi, pentru ca este 9 martie am ales sa deschid seria retetelor fara gluten preparate in campania Gatim romaneste si fara gluten cu Schar, cu o reteta de mucenici moldovenesti fara gluten.
Sincer va spun ca nu ma asteptam sa fie atat de buni! Nu va asteptati sa fie „crescuti” ca mucenicii moldovenesti clasici, cei din faina de grau, insa folosind Mix-ul C de Patiserie de la Schar, rezultatul va fi fabulos! Trebuie sa va spun ca aluatul se leaga bine si frumos, insa e meticulos de lucrat. Pentru ca fiind un aluat fara gluten, se rupe repede, se craa in bucatele, nu e atat de maleabil ca plastilina, asa incat va trebui sa aveti rabdare si grija, mai ales daca vreti sa faceti mucenici impletiti. Insa nu e imposibil! Si rezultatul va fi pe masura! Mix-ul C de Patiserie de la Schar e un kix special creat, fara gluten din amidon de porumb, faina de porumb si roscove. Si cred ca se preteaza foarte bine pentru genul asta de produs. Hai sa va spun cum se fac acesti mucenici moldovenesti fara gluten si voi o sa imi dati votul vostru!
Ingrediente pentru reteta de Mucenici moldovenesti fara gluten
- 500 gr mix C de Patiserie Schar
- 100 gr zahar
- 2 oua
- 50 gr unt
- un strop de sare
- 3 linguri ulei
- 220 ml lapte
- 20 gr drojdie uscata Schar
- 1 esenta de vanilie
- 1 galbenus
Pentru insiropat
- 100 gr zahar
- 1 cana apa
pentru uns
- 100 gr miere de albine
- miez de nuca
Mod de preparare pentru reteta de Mucenici moldovenesti fara gluten
Intr-un bol curat pune 500 gr Mix C de patiserie Schar si sarea. Intr-un bol mic amesteca drojdia uscata Schar cu o lingura de zahar si toarna deasupra 5-6 linguri de lapte caldut. Amesteca incet pana ce drojdia se dizolva cat de cat. Nu insista, nu e nevoie sa devina fluida. Toarna drojdia in mijlocul bolului cu faina speciala. Adauga ouale intregi, untul topit si racit. Incepe sa amesteci si adauga laptele caldut in care ai dizolvat restul cantitatii de zahar. La final incorporeaza si uleiul. Amesteca si framana pana obtii un aluat care nu se mai lipeste de maini. Lasa-l la dospit aproximativ o ora.
Incalzeste cuptorul la 200 grade.
Pregateste tava de copt cu o hartie de copt.
Ia din aluat cate o bila potrivita si cu mainile unsa bine cu ulei si plansa de lucru la fel, modelelaza un snur de aluat. Impleteste-l in doua, si apoi ruleaza-l sub forma de opt. Nu fa un snur lung si nici gros pentru ca risti sa se rupa. Daca ti-e greu sa il impletesti, ruleaza-l simplu in forma de opt si gata.
Pune-i in tava unul langa altul. Vei obtine cam 10 mucenici moldovenesti fara gluten.
Unge-i cu un galbenus de ou spart in doua linguri de lapte.
Da-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 150 grade, cuptor electric cu ventilatie. Scoate-i si lasa-i sa se raceasca putin.
Cat timp stau la cuptor, pe aragaz topeste zaharul intr-o craticioara si apoi toarna deasupra o cana de apa. Ai grija sa nu te frigi! Trage de pe foc si lasa-l la racorit.
Ia cate un mucenic si trece-l prin siropul de zahar ars, unge-l cu miere si tavaleste-l prin miez de nuca!
Absolut delicios!
Lasă un răspuns
Lasagna cu ciuperci si gorgonzola
8 Responses to Mucenici moldovenesti fara gluten
Arata foarte bine , pufosi! Te cred daca zici ca-s si buni, ma bucur ca exista gtenul asta de faina pentru cei intoleranti la gluten.Pupici. Julia T.
Puifosi cat poate fi un produs fara gluten, sa stii… Da, tipurile astea de faina de la Schar chiar sunt bune. Si sunt indicate si pentru diabetici. Pup si eu!
Arata foarte bine! O sa fac si eu pentru copilul meu care are intoleranta la gluten de la 2 ani, acum are 5.Multumim pentru reteta!
Cu drag! Mix-urile de la Schar sunt super bune! Insa trebuie sa stii ca nu is atat de pufosi ca cei preparati din faina obisnuita …din pacate
Cred ca ati uitat de zahar,la retra de aluat.La ingrediente ati trecut 100 gr.zahar insa la oreparare,nu se mai regaseste!Multumim!Arata f bine!
Asa e. Mutumesc pentru atentionare si pentru vizita. Te astept cu drag si alta data pe blogul meu.
Buna ziua! Ce amestec de fainuri as putea folosi pt a aobtine un aluat ce se poate întinde, un aluat care nu curge? As vrea sa fac niște pachetele poale-n brâu, dar sunt noua in toată povestea asta cu făina fără gluten. Abia de o săptămâna am aflat ca fiul meu de 2 ani are intoleranta la gluten și lactoza.
Mulțumesc pt răspuns.
Buna, iti recomand mixurile de faina fara gluten, speciale, de la Dr. Schar, in special Mix C de Patiserie. Exista site-ul http://www.celiaci.ro, cred ca cel mai bun site in domeniul celiachiei, acolo vei gasi foarte multe informatii avizate, recomandari de produse speciale, mix-uri de faina si alte produse. Le poti siscrie si vei gasi cu siguranta raspunsuri la intrebarile tale. Exista si un grup suport pe facebook https://www.facebook.com/groups/celiaci.ro/ iar Ruxandra Micu iti poate raspunde la multe alte nelamuriri. Din experienta si din lucrul cu faina fara gluten, iti spun ca va fi o misiune imposibila sa receezi aluaturi „pufoase” folosind fainurile speciale fara gluten. Insa daca cel mic are siintoleranta la lactoza, nu cred ca poti face poale-n brau… Pentru intoleranta la lactoza va trebui sa folosesti ori lapte fara lactoza ori bauturile vegetale: soia, orez, migdale.
Succes mult!