Salata de vinete cu maioneza
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Salata de vinete cu maioneza e o chestiune gastronomica de o „finete” ce nu poate fi descrisa in cuvinte. Ha, ha, sa mai si radem putin, nu? Salata de vinete cu maioneza e o placere de-a mea…pentru cei din casa o pregatesc fara maioneza, pentru ca e mult mai safe si mai sanatoasa. Insa eu, daca nu infulec vreo cateva felii unse cu multa salata de vinete cu maioneza, mai ales in luna asta si cat mai mult spre septembrie, apai simt ca nu am trait. Reteta de astazi e mai mult o stare, o re-creare a amintirilor frumoase, pentru ca oricine stie ce e o salata de vinete cu maioneza sau fara si cum se „fabrica” ea. Insa o salata de vinete cu maioneza ma duce inapoi in timp, intr-un timp in care abia asteptam sa vina vara sa ne coacem vinete si ardei, si asta era cam toata mancarea noastra… ardei copti cu orez fiert si salata de vinete cu multa paine 🙂 Putini sunt cei care stiu de astfel de vremuri, caci noi am inceput „fara de nimic”, de mult prea tineri si mult prea fara de-ajutor 🙂 Dar, hei, nu e aici nici momentul si nici vremea sa-mi plang de mila 🙂 Insa salata de vinete cu maioneza e un dar si o aducere aminte ca viata merge inainte si ca daca esti deschis, lucruri noi si bune se petrec!
Ingrediente pentru reteta de Salata de vinete cu maioneza
- 2-3 vinete
- 1 ceapa potrivita
- sare
- 2 oua
- ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita mustar
Mod de preparare pentru reteta de Salata de vinete cu maioneza
Coaceti vinetele pe o tabla pe aragaz, daca stati la bloc, sau pe un gratar, afara la curte in cazul in care sunteti atat de norocosi. Curatati-le coaja arsa cu un cutit inoxidabil si apoi puneti-le la scurs intr-o strecuratoare.
Acum vine partea interesanta… fiecare toaca vinetele dupa cum ii place: mai marisoare, sa simta vinetele sau pasta. Eu fac parte din a doua categorie, drept pentru care le trec prim blender pana devine pasta.
Apoi le frec cu o lingurita de ulei pentru a le schimba culoarea, se invioreaza asa.
Cat timp au stat vinetele la scurs si la racorit 🙂 faceti maioneza. Dintr-un galbenus de ou crud si un galbenus fiert tare, o lingurita de mustar , un strop de sare si ulei. frecati cu o lingura de lemn sau cu mixerul, e absolut fara importanta, ideea e ca la final sa aveti o maioneza cremoasa. Eu o fac dintr-un galbenus crud si unul fiert pentru ca asa mi-e mie foarte convenabil si imi iese de fiecare data.
Amestecati salata de vinete cu maioneza si la final incorporati ceapa tocata marunt marunt.
Pofta buna!
4 Responses to Salata de vinete cu maioneza
Lasă un răspuns
Gem de piersici salbatice
[…] Imi place salata de vinete de mor, asa simpla sau cu tahini si frecata bine cu ulei, imi place salata de vinete cu maioneza de casa (o tona, daca ar fi dupa mine), dar si sa le coc la cuptor in diverse variante. Deci cred […]
[…] pentru o salata de vinete sau o zacusca cu vinete„ca la mama in bucatarie” e nevoie de vinete de ograda, […]
[…] sa nu cumpar si sa imi gatesc cate ceva absolut spectaculos din ele. Fie ca e vorba de o simpla salata de vinete sau de un evantai de vinete, o musaca de vinete cu carne sau o musaca vegana de vinete cu naut. Nu […]
[…] de vinete, iar preferata mea este salata de vinete cu masline si naut. Evident ca cea mai buna salata de vinete este cea preparata in casa. Din vinete tocmai coapte pe jar, caldute si dulci… pfff, o […]