Sos de rosii de gradina
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
V-am povestit pe blog, chiar aici, despre micul meu proiect Pe drumuri de tara, un proiect in care mi-am propus sa vizitez cat mai multi producatori locali, oameni care muncesc cu drag de natura, pentru semenii lor, pentru o viata mai buna, despre oameni care mai cred in tara asta. Prima incursiune a fost la Voinesti, la Verde Bun si toata povestea o gasiti pe blog, cu text si fotografii care mai de care. Tot atunci am luat si niste rosii, sigur ati vazut in fotografii ce rosii, ola-la! rosii mari si carnoase, rosii crescute cu gust si cu dragoste.
Astazi va aduc un sos de rosii de gradina, un sos care, pe langa faptul ca e sanatos, nu are „adaosuri, aditivi sau tot felul de alte minuni, e un sos de rosii de gradina pe care il poate face oricine, pentru ca e usor de preparat si pentru ca e ideal pentru pizza, paste, tocanite de legume, legume sotate. Sau pur si simplu infingi in sosul asta niste crutoane aurii, facute acasa. Niste bucatele de paine stropite cu ulei de masline si boia de ardei, un strop de oregano peste ele si ai cele mai gustoase crutoane. Dar depre crutoane in alta postare, azi e despre acest sos de rosii de gradina. Luati si notati!
Ingrediente pentru reteta de Sos de rosii de gradina
- 4-5 rosii mari de gradina
- 6 catei de usturoi
- 0 mana de busuioc
- 1/2 lingurita sare roz
- 1 lingurita zahar
- 1/2 lingurita otet balsamic
Mod de preparare pentru reteta de Sos de rosii de gradina
Curatati rosiile de coaja la rece, adica fara sa le introduceti in apa fierbinte si apoi sa le dati jos pielita. E mai greu asa la rece, dar faceti un efort :). Taiati rosiile in 4-8 bucatele si puneti-le in blender. Faceti-le pasta. Daca aveti rosii bune si carnoase, de gradina, aromate, atunci veti obtine un sos gros. Puneti sa ii adaugati o cescuta de apa rece si sa-l mai diluati. Puneti sosul la fiert si adaugati usturoiul tocat marunt, sare si apoi otetul si zaharul. Lasati sa dea cateva clocote, apoi puneti busuiocul tocat marunt. Amestecati, asteptati sa dea un clocot scurt si acoperiti cratita, stingand focul.
Lasati sa se intrepatrunda toate aromele, pentru 5 minute, apoi puteti sa il folositi in functie de ceea ce aveti de pregatit: paste, legume sotate, pizza, sau pur si simplu sa il consumati ca atare cu o portie mare de crutoane aurii.
Lasă un răspuns
Salata de vinete cu maioneza
3 Responses to Sos de rosii de gradina
Parcă-i simt aroma, mă şi văd întingând în el ori întingându-l pe un preparat delicios. Mi-ai făcut poftă, cred că merg să.mi iau două roşii să le mănânc goale, căci slavă Domnului, grădina e plină şi-s sănătoase toate.
Fain lucrat!
Pai, nu mai bine faci un sos din cele doua rosii…!? Nu de alta, dar gradina ti-e plina… 🙂
Multumesc pentru cuvintele frumoase 🙂
Am făcut două runde de bulion, iar mâine urmează tura de zarzavat pentru ciorbe şi mâncăruri diverse. Chiar am o grădină frumoasă, cu toate îngrijite fără chimicale. E drept, e de muncă, dar şi satisfacţia e pe măsură. Plus de asta mă menţin slab, spre disperarea unor prieteni. 😀