Pesto clasic
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Despre Pesto clasic habar nu am ce as putea sa va scriu sau sa va zic astfel incat sa va determin sa il preparati singurei acasa la voi, din cand in cand. Dar, dar, dar, dragii mei, indiferent ce si cat gatiti voi acasa, un lucru este esential si trebuie sa intelegti: lucrurile facute de tine, cu manuta ta, in bucataria ta mai mica sau mai mare sunt esentiale pentru sanatatea voastra. Va plac sosurile, stiu sigur, va place si mancarea „de casa”, stiu si asta, atunci ce va impiedica sa gatiti? A manca sanatos nu inseamna a nu manca mai nimic sau a manca doar anumite alimente, sau a adopta anumite diete mai la moda sau pe un trend ascendent. A manca sanatos inseamna in primul rand a gati. Asta, bineinteles pe langa grija pentru a avea ingrediente proaspete, sigure, de sezon. Poate ca unii dintre noi ne gandim ca daca vom gati, pierdem timp sau nu avem timp. Complet aiurea. Ne ia foarte putin timp sa gatim si trebuie sa privim timpul petrecut in bucatarie ca o investitie in familie si in sanatatea copiilor nostri. Dar despre astea sper sa vorbim pe larg intr-o emisiune viitoare! Inchei acest mic intro prin a va spune ca diferenta intre un sos pesto din „raft” si un sos pesto „de casa” e ca de la cer la pamant. Si nu glumesc. Si in plus iti ia fix 6 minute sa il prepari. Ai nevoie de… dar hai mai bine sa vedeti voi singurei.
Ingrediente pentru reteta de Pesto clasic
- o mana mare de frunze de busuioc verde
- 20-30 gr parmezan
- 20 gr seminte de pin
- vreo 5-6 ulei de masline extra virgin
- un strop de sare roz
- 1 catel de usturoi
Mod de preparare pentru reteta de Pesto clasic
Puneti intr-un blender foarte puternic si cu lamele fine, usturoiul si semintele de pin. Adaugati parmezanul si frunzele de busuioc. Treptat, pe masura ce mixati si pasati totul, stropiti cu ulei de masline. In final dupa cateva mixari ar trebui sa aveti un sos de o consistenta usor grunjoasa :)).
Il tineti in borcanel, cu o pelicula de ulei deasupra. Il puteti pastra 7 zile, la rece, fara mari probleme, asta daca il puteti pastra atat timp. Folositi sosul pesto clasic sau in varianta de pesto cu leurda pe diferite produse de la paste pana la pizza.
Fiti voiosi!
6 Responses to Pesto clasic
-
Nu-i greu de făcut, cum nici de mâncat nu-i greu, dar ce să te faci cu ăi de nu văd bucătăria, mai ales pe timp de vară, decât la începutul nopţii.
Cred că am să-ncerc să-l fac într-o zi când n-am să am prea multă treabă, chiar dacă ziua asta nu ştiu când am s-o mai găsesc. -
Am văzut-o adineauri când am înfulecat o juma de pepene şi o felie serioasă de tort cu cremă de lămâie. În seara asta chiar am fost cumpătat, să ştii. 😀
Lasă un răspuns
Cafea Brulot fara zahar
[…] si amestecati-le cu o cantitate generoasa de pesto de casa, pesto clasic, adica acel sos desavarsit din mult buzuioc, parmezan si muguri de pin. Peste toate […]
[…] mi-am zis ca e rost sa fac un strudel cu dovleac si muguri de pin. Folosesc mugurii de pin pentru pesto sau trasi foarte putin la tigaie ii adaug in paste. Dar cum nu am gasit busuioc verde pentru un […]
[…] Pesto numai de bine as avea de zis. Si voi trebuie sa spuneti la fel. Fie ca e vorba de pesto clasic sau pesto cu leurda, doar pesto sa fie. Si pentru ca imi place tare mult genul ala de placinta […]