Pesto de leurda
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Despre Leurda numai de bine! Adica cam cine si ce ar putea spune ceva de rau despre coana Leurda? Nimeni, banuiesc. Doar, poate cei mai fandositi, cu nasul prea fin pentru mirosul de usturoi sanatos al leudei. Caci, leurda e varianta salbatica a usturoiului si imediat ce da primavara apare prin padurile patriei 🙂 Are niste frunze asemanatoare cu frunzele de lacramioara, asa ca aveti grija mare sa nu le incurcati. So, cand luati leurda mirositi-o si mestecati o bucatica… intepatorul usturoi isi va face simtita prezenta, din plin.
Anyway, nu mai spun ca leurda e plina de sanatate, ca e verde si ce e verde e sanatos, ca are o mie si una de proprietati (e plin netul de informatii despre leurda la o simpla cautare), doar va spun ca in alti ani reuseam sa merg sa o culeg. Anul asta nu am reusit sa ajung la cules de leurda, din cateva motive absolut obiective, dar pentru ca am prieteni buni (multumesc Andrei), m-am pricopsit cu o sacosa de leurda tanara si imbietor de verde.
Zis si facut: o tarta, o frittata, niste salate si evident ca nu putea lipsi regina retetelor cu leurda: pesto. Pesto de leurda e o varianta mai hot! a variantei clasice de Pesto cu busuioc, e o varianta mai intensa, perfecta pentru sandvisuri „usturoiate” sau peste paste cu mega savoare.
V-as sfatui sa va preparati singurei sosul pesto, pentru ca e mult mai sigur, mai savuros si se patreaza exemplar o perioada destul de indelungata in frigider – asta in cazul in care nu il dati gata intr-o saptamana. Practic il puteti pune pe orice: paste, sandvisuri, bruschete, pizza… pe absolut orice. Mai stati pe ganduri?
Ingrediente pentru reteta de Pesto de leurda
- 300 gr frunze de leurda tinere
- 50 gr parmezan
- o mana de seminte de pin
- 30 gr migdale
- 75 ml ulei de masline extravirgin
- sare grunjoasa
Mod de preparare pentru reteta de Pesto de leurda
Toata treaba sta in a mixa perfect toate ingredientele. Un blender vertical, de mana, bun si cu lame serioase va va fi de mare ajutor. Astfel ca rupeti frunzele de leurda, dupa ce le spalati in cateva jeturi de apa rece si le uscati, le puneti intr-un bol inalt si incapator si incet incet incepeti a mixa, a pasa pana le faceti faramite. Turnati cate putin ulei pentru a va fi mai usor si pentru ca frunzele sa se zdrobeasca pana ajung la consistenta unei creme. Adaugati migdalele, semintele de pin si parmezanul ras fin. Pasati in continuare, adaugand sare si ulei, pana ce totul devine verde intens si foarte cremos.
Inchideti pesto de leurda in borcanele si turnati deasupra o pelicula de ulei de masline. Inchideti capacul si pastrati la loc rece, in frigider.
Toata procedura dureaza maxim 10 minute si aveti un sos absolut sanatos!
One Response to Pesto de leurda
Lasă un răspuns
Cake pops cu glazura colorata
[…] numai de bine as avea de zis. Si voi trebuie sa spuneti la fel. Fie ca e vorba de pesto clasic sau pesto cu leurda, doar pesto sa fie. Si pentru ca imi place tare mult genul ala de placinta coapta in tigaie, si […]