WordPress Templates

Salam de biscuiti

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Cam in fiecare an cand ne apropiem de sarbatorile de iarna si incepe asa sa ninga pufos si incepem a ne gandi la Mos Craciun, eei bine, fix cam prin zilele astea al meu sot incepe a baigui: „vai, ce salam de biscuiti, buunn, facea bunica mea… si cu nuci si biscutii aia aromati si… ce bunatate… si cu stafidele alea de le punea ea in paharul mare de vin, cu picior, in ceva coniac, rom, nu stiu in ce… si cum tot  inmuiam eu degetelul acolo… vai, ce vremuri! si ce salam de biscuiti… mmm…. ca asta de acuma din magazin sau de pe unde am mai mancat eu, nu e ca ala… de atunci… nu, asta e mai tare, mai nisipos, te cam ineci cu el… si aromat deloc, chiar deloc”

Si uite-asa am scos, frumusel, cartea doamnei Jurcovan, am cautat repejor la litera S si iata reteta de Salam de biscuiti ce v-o descriu mai jos. Am folosit cam jumatate din cantitatile redate de ea, dar le-am calculat dupa regula de trei simpla, pe fiecare ingredient, asa incat e o redare exacta a retetei din carte. Rezultatul: „Dezastruos” de bun acest Salam de biscuiti! Fix asa cum trebuie sa fie: nici nisipos, nici cu bucati de biscuiti ramasi tari, aromat, echilibrat, perfect. Iar Miruna e super incantata. Atat de incantata, incat a facut si vrabiute, bilute, bombonele din aceasta compozitie si a dus si „copiilor mei” la gradinita. Asa ca musai va provoc sa preparati acest salam de biscuiti si sa imi lasati si impresiile voastre… cine stie… poate primiti vreo surpriza!

Salam de biscuiti

Ingrediente pentru reteta de Salam de biscuiti

  • 300 gr biscuiti obisnuiti
  • 300 gr rahat
  • 180 gr nuci
  • 30 gr stafide
  • 90 ml rom
  • 30 gr cacao
  • 4 linguri gem de merisoare
  • 90 ml apa

Salam de biscuiti

Mod de preparare pentru reteta Salam de biscuiti

Puneti stafidele in rom si lasati-le 30 de minute.

Dati 200 gr de biscuiti prin masina sau folositi o razatoare electrica, iar 100 de gr biscuti ii zdrobiti grosier cu un ciocan de batut carnea. Miezul de  nuci coaceti-l usor in cuptor si apoi jumatate din cantitate dati-o prin masina de nuci, iar cealalta jumatate taiati-o in felii groase. Rahatul il taiati bucatele mici si il dati prin nucile macinate. Intr-un bol amestecati biscuitii, nucile, cacao si gemul de merisoare. Vorbim aici de intreaga cantitate de nuci si biscuiti, adica si cele macinate si cele taiate/zdrobite grosier.

Adaugati stafidele si romul si amestecati compozitia pana incepe sa se lipeasca. Turnati incet cate putina apa si amestecati totul pana obtineti o compozitie moale. Atentie nu trebuie sa fie foarte moale si nici extrem de lipicioasa!

Intindeti o foaie de nylon, de alimente, si asezati compozitia in lungul ei, cu mana sau lingura. Inveliti compozitia aceasta in foaia de nylon si presati bine, strangeti totul, formand un rulou. Aveti grija sa fie totul compact si sa nu se creeze goluri inauntru. Dupa ce ati aranjat, intregul rulou trebuie sa aiba aceeasi grosime de la un capat la altul si capetele rotunde. Dati ruloul la rece si taiati-l abia dupa ce a stat minim 4 ore la rece. Cel mai indicat este sa il lasati peste noapte. Dati acest rulou sau salam de biscuti, asa cum il stim noi, prin zahar pudra sau fulgi de cocos, alune taiate grosier, si taiati-l felii.

Se poate pastra mai mult timp, in frigider, invelit in folie, pentru a nu se usca.

Delicios acest salam de biscuiti!

Salam de biscuiti

 

4 Responses to Salam de biscuiti

  1. Iuliana Maria Bacos spune:

    o reteta mai gustoasa de cat o fac eu se pare

  2. lorelay spune:

    Alice, buna ziua.
    poti sa imi spui te rog, ce fel de gem e asta de „merisoare”? Ce sint merisoarele astea?? Multumesc

    • Alice spune:

      Merisoarele sunt fructele unui arbust pe nume merisor 🙂 Inrudite cu afinele, coacazele…
      Daca gasesti fructele proaspete in piata, iti poti face singura gem de merisoare. Daca nu, atunci gasesti gem in hypermarketuri, la raionul de dulceturi 😉 Probabil se gaseste si in magazinele naturiste, desi acolo sunt mai degraba merisoare deshidratate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.