WordPress Templates

Croissants si mini-croissants

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Duminica, dis-de-dimineata, dupa ce am sorbit cu nesat o zdravana ceasca de cafea cu lapte, mi-am suflecat manecutele, mi-am pus sortuletul si m-am inhamat la ceea ce avea sa urmeze: adica vreo sapte ore de pregatit aluat. Asta dupa ce simbata am vizionat mai multe  filmulete pe youtube, care mai de care mai detaliat prezentate. Mi-a placut, evident, cel in care Gordon merge in cea mai veche boulangerie din Paris pentru a vedea si a lucra cu vestitul aluat de foietaj, in incercarea de a realiza cele mai pufoase croissant-uri.Nu-s eu Gordon, dar dupa ce am muncit o zi intreaga pot spune ca Da! am cele mai pufoase croasante. Putina lauda nu strica.
Croissants si mini-croissants

Ingrediente pentru reteta de Croissants

  • 500 gr faina
  • 80 gr zahar
  • o lingurita sare
  • 300 ml lapte caldut
  • 15 gr drojdie uscata
  • 350 gr unt
  • pentru mini-croissant:
  • o parte din aluatul de mai sus
  • o bucatica de branza camembert
  • o bucatica de ciocolata neagra
  • un ou si putintica apa pentru uns

Mod de preparare pentru reteta de Croissants

Intr-un bol punem faina, sarea, zaharul si drojdia. Amestecam si turnal incet laptele caldut. Omogenizam si framantam maxim 5 minute, pana ce obtinem un aluat elastic. Formam o bila pe care o lasam la odihnit cam o ora, o ora si jumatate, pana ce isi dubleaza volumul, acoperita cu un prosop curat. Intre timp ne ocupam de unt. Am tot urmarit diverse tutoriale video pe net despre cum si in ce fel sa ne construim singurei aluatul de croissant acasa, asa ca va voi prezenta metoda pe care am vazut-o la cursurile de cooking din Vancouver sau in Boulangerie din paris, in compania lui Gordon.

Luam untul la temperatura camerei si in punem pe o folie alimentara. Il acoperim cu o alta folie si cu ajutorul unui sucitor de lemn il  intrindem intr-un dreptunghi, cam de 15*25 cm. Punem apoi dreptunghiul de unt infoliat, la rece, pana ce aluatul e gata crescut.

Croissants si mini-croissants

Scoatem aluatul din bol, presaram masa cu faina si il presam si framantam putin cu degetele pentru a iesi aerul din el. Presaram cu faina, pudram si sucitorul cu faina si intindem aluatul in forma de dreptunghi, suficient de mare pentru a cuprinde apoi untul. Punem untul rece in partea superioara a aluatului, si il invelim in aluat. Inchidem cele patru parti ale aluatului, astfel incat untul sa fie complet invelit si capetele complet inchise.

Croissants si mini-croissants

Intoarcem aluatul si il asezam cu partea cea mai scurta spre noi.

Cu sucitorul intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, deci mai mult pe lung decat pe lat. Cand am intins foaie suficienta (aveti grija sa nu se rupa, sa nu iasa untul pe afara), impachetam aluatul in patru. Aducem marginile in mod egal pana la mijloc, apoi inchidem aluatul ca pe o carte. Stergem excesul de faina, invelim in folie si dam la rece pentru o ora.

Croissants si mini-croissants

Apoi scoatem aluatul de la rece si repetam operatiunea de 3 ori, avand grija ca de fiecare data sa intoarcem aluatul 90 de grade si sa intindem foaie in partea opusa. Apoi dam la rece cate o ora.

Croissants si mini-croissants
Croissants si mini-croissants

Ultima data vom impacheta aluatul doar in trei. Inveliti in folie si lasati la frigider 4 ore sau peste noapte.

Croissants si mini-croissants

Cand veti incepe sa il lucrati pentru a face din ele croissants si alte cele minunatii, taiati aluatul in doua, pentru a va fi mai usor.     

O parte o veti tine la rece pana in momentul in care va hotarati ce faceti cu ea.

Luati o bucata din aluat, infainati masa de lucru, precum si sucitorul, si intindeti foaie patrata. Taiati foaia pe lungime in doua, cu ajutorul unei rotite pentru aluat sau pentru pizza. E un instrument minunat, taie perfect si e simplu de manevrat. Taiati apoi triunghiuri, pe care le veti rula incepand dinspre baza mare catre varf. Nu presati, ci doar rulati usor.

Croissants si mini-croissants
Croissants si mini-croissants
Croissants si mini-croissants

Veti obtine niste cornulete (ha ha, nu asa le zicea bunica?), pardon croasante perfecte. Le asezati frumusel pe foaia de copt intinsa in tava si lasati 30 de minute la temperatura camerei. Ungeti apoi cu ou zbatut cu putintica apa si dati la cuptor pana cresc si se rumenesc. 

Croissants si mini-croissants

Am mai facut mini-croissants cu branza camembert. Puenti o bucatica de camembert la capatul triunghiului, la baza mare si rulati la fel ca un croissant simplu. 
Tot asa am facut cateva cu ciocolata, perfecte pentru Miruna.

Croissants si mini-croissants

Am facut coissants simple, pe care apoi le papam la cafea, cu putintel gem de gutui sau doar asa… pur si simplu le rontaim. 
Merita tot efortul. Sunt mai mult decat delicioase, sunt savuroase. Parol!

Croissants si mini-croissants
Croissants si mini-croissants
Croissants si mini-croissants

Pofta buna!

18 Responses to Croissants si mini-croissants

  1. […] Pentru a face aluatul amestecati toate ingredientele si formati o bila. O  acoperiti cu folie si o lasati la rece 20 minute. Scoateti apoi aluatul de la frigider, despachetati-l,puneti-l pe planseta infainata si procedati intocmai ca la tehnica descrisa la croissants. […]

  1. Anne spune:

    Alte minunatii…

  2. Dana Cristea spune:

    Ce frumoase sunt, bafta, pup :*

  3. Uldry Marilena spune:

    bun ..màine vin la o cafea sà-ti gust minunàtiile…..

  4. Cristina spune:

    Le-as manca in fiecare dimineata! Bafta!!!

  5. Felicitări pentru munca depusă și succes!

  6. Rita Oarga spune:

    Doamne, cat ai muncit! Sper ca ai facut o portie mare de tot, sa nu ti le manance pofticiosii cat ai clipi. Imi plac foarte mult pozele in care se vede actiunea si manutele tale harnice. Sa ai mult noroc, Alice!

  7. Monya spune:

    delicioase …iti fac diminetile mult mai placute. Parca le si vad aburind, abia scoase din cuptor

  8. Ce frumos au iesit, minunate si muulta bafta! Pup Alice!

  9. Raluca spune:

    Unul mie, unul tie! Iar unul mie si inca unul, tot mie! Yammmmyyyyy!

  10. Alice spune:

    Va multumesc din suflet tuturor! Pupicei!

  11. Miha spune:

    Perfecte pentru o buna dimineata! 😉

  12. Anonymous spune:

    delicioase si cu o cana de ceai sau cafea ,felicitari si bafta in continuare,bacos iuliana

  13. beta brigytte spune:

    Alice, felicitari pt toata munca si rabdarea…pozele sunt atat de explicite, dar eu tot nu ma-ncumet, inca…:)Ti-au iesit foarte frumoase! Sa ai bafta multa! pupici!

  14. Complicata treaba, dar ti-au iesit tare faine!

  15. Angelica spune:

    Superbe!Cred ca Mirunica a fost foarte incantata!Va pup cu drag!Angelica!

  16. Cand vad aceste croasante umplute cu cioco imi aduc aminte de Meryl Streep in filmul It’s Complicated :))
    Delicioase, felicitari!

  17. Cleo spune:

    Minunăţii ♡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.