Caramele din lapte condensat
by Alice Ciobanu
Cui nu-i plac caramelele? Pai nu cred ca exista cineva care sa poata da un altfel de raspuns decat afirmativ, un mare DA. Imi plac caramelele, mai ales cele de lapte sau din lapte, dulce… de ti se topesc in gura expodandu-ti simturile. Din magazin nu prea cumpar pentru ca de regula sunt super proaste, adik un fel de bomboana faramicioasa sau si mai rau o chestiune ce greu poate fi calificate drept caramea cu o lipiciziune demna de dispret, care se agata fix-pix in cerul gurii si nu se mai da jos nici cu periuta. Dezagreabil, totalmente.
Dar… iubesc caramelele si gustul lor de lapte dulce imi aduce mereu in fata copilaria mea pierduta. Vremea aceea apusa cand joaca de-a „Tara, tara vrem ostasi!” ni se parea forma de vitejie, eroul din noi iesea la suprafata rupand lanturile formate din maini zvelte de copilandri. Ce timpuri! Brifcor (ce suc minunat!), inghetata seaca cu aschii din gheata, limba lipita in miezul iernii pe bara de scuturat covoare, guma turbo cu surprize si neaparat caramele. Dulci si savuroase…. Ca mai toata copilaria mea si a multora dintre noi. Cum aveam o caramea o si imparteam cu sor’mea mai mica. Ce vremuri… Si nu aveam nici mobile, smartphoane, tablete si alte din astea… pfff…. ce bune mai erau caramelele! Si uite-asa sarind printre sinapse de la una la alta… mi-am propus musai sa scot niste Caramele din lapte condensat… repede si bune.
Reteta e simpla, procedeul deloc complicat, iar gustul perfect! Consistenta putin moale, atat cat sa nu ti se incleie de dinti si sa nu stea agata sus, ‘colea, de bolta 😛 … exact cat trebuie de dulce, se topesc iremediabil si ceea ce e de asteptat de la o caramea cu prestanta: creeaza dependenta. Pentru mine sunt perfecte si stiu ca nu voi mai cumpara caramele never ever.
Ingrediente pentru Caramele din lapte condensat
- una cutie lapte condensat (din comert, de la delatte, ori puteti folosi lapte condensat home made)
- 25 gr zahar
- 80 gr unt
Mod de preparare pentru Caramele din lapte condensat
Luati cutia de lapte condensat si puneti-o la foc, golind-o de continut intr-o craticioara mai maricica, pentru ca in timp ce va fierbe va da pe afara, va bolborosi ca un balaur si ii trebuie loc minunii asteia de lapte, pe care il ador fie vorba intre noi, sa se desfasoare in tihna pana la completa metamorfozare. Adaugati si zaharul si aduceti la punctul de fierbere. Cand incepe a bolborosi, reduceti focul spre mic si incepeti sa invartiti in craticioara cu o lingura de lemn, continuu si adunand de pe fund si de pe peretii laterali. Daca nu veti invarti continuu laptele se va prinde de fundul cratitei si ..gata se fini minunea. Asa ca invartiti, invartiti si iar invartiti.
Continuati sa il tineti pe foc pana ce fierbe si se leaga ca la sirop, devenind din ce in ce mai gros. Cand incepe sa se ingroasa si sa isi schimbe putin si culoarea adaugati untul si omogenizati. Puneti iar la foc mic si amestecati, aveti grija sa nu va frigeti, pentru ca incepe sa sara la bataie amestecul ala din cratita :P. Amestecati pana ce culoarea devine incet maronie si destul de groasa.
Acum vom testa compozitia de Caramele din lapte condensat, daca e suficient de legata sau mai trebuia lasata la foc mic. Cred ca vreo 20-25 de minute dureaza cam toata operatiunea, nu stiu exact ca nu am stat fix cu ochii in ceas. Intr-un pahar cu apa rece puneti o bucatica de compozitie luata cu varful unei lingurite. Lasati in apa cateva secunde si scoate si gustati. Daca vi se pare ca e ok, ca si textura, atunci trageti cratita de pe foc. Procedeu asemanator cu cel de la testul dulcetii sau al ciocolatei de casa. Va prindeti voi ce si cum 🙂 ca nu e greu.
Imediat ce v-ati prins cam care e miscarea, treceti la pasul urmator. Opriti focul si turnati compozitia in strat suficient pe o hartie de copt, pusa intr-o forma sau nu.
Dati la rece cateva ore pana se raceste complet. taiati bucati cu un cutit cu lama tare si… enjoy.
Ce am observat eu e ca nu rezista foarte bine afara pe masa…se termina instantaneu.
Daca vreti sa le pastrati, tineti-le in frigider la rece…dar nu cred ca doriti caramele la pastrare 🙂
Lasă un răspuns
Cartofi noi cu chimen
27 Responses to Caramele din lapte condensat
Carameleeeeeee!!! Alea in hartie chiar aduc a caramelele copilariei :). Doua mie, una tie 😀
Piei ispitaaaa! Caramele sunt in stare sa iau si de la gura copilului :)))
Da Ralule…fix alea…astept sa-mi pov cum ti-or iesi :))
Ancuta…:))))))) deci in sfarsit te prind si pe tien cu ceva…ca tu m-ai terminat cu aluaturile tale 😛
Eu tocmai am terminat laptele condensat, insa cand voi face un stoc proaspat, voi incerca reteta ta. Intre timp mai cumpar caramele de la Bucuria, sunt cele mai bune caramele din comert pe care le-am mancat vreodata.
Laura…asa e …boboanele si dulciurile de la Bucuria sunt foarte bune!
Sunt atat de bune ,arata ca alea bulgaresti,moi si laptoase! :))
Am facut si eu caramele,mai demult,dar alta reteta ,cu miere…;nu au iesit rele dar cred ca astea cu lapte condensat se apropie cel mai mult de preferatele mele.
O salvez !:)
Pupici !:D
Bun si brifcorul:) dar de zmeurica ai uitat si guma de mestecat o scoteam din gura si o imparteam cu prietenii!:))
Caramele, de cand vreau sa fac si eu! si ale tale par asa usor de facut 🙂
am facut ieri curat in camara si am descoperit ca mai am vreo 2 cutii de lapte. La fix reteta ta!
Sa imi trimiti si mie o cutiuta cu caramele.Cred ca au iesit foarte bune!
Mie imi plac! Le-am vazut astazi pe facebook si trebuia sa vin sa fur reteta!
Adina… nu stiu cum sunt alea bulgaresti…mie mi-au placut tare astea…desi cred ca trebuiau inca moi afierte putintel…sa se mai si intareasca …si mai mult 🙂
Ce tare ai fost cu guma :))))))))
Mihaela..sunt usor de facut…sper doar sa va placa
Brinduso…eu ma pregatesc de tarta ta …cu caramel 😛 pup…
rocsy…iti trimit scumpica, cum nu
Fancy cake…ce ma bucur!
Le ador, asa cã am trecut pe la tine sã-mi umplu buzunarul:))eu mã cam feresc sa cumpar lapte condensat, deoarece sunt capabilã sa-l mãnân gol 😀
Mie nu-mi plac :))) Glumesc, of course…tot ce e cu caramel imi place, si ma bucur ca ai venit cu reteta asta delicioasa si usoara! Pupici
Ce faine sunt caramelele tale!!!
O reteta pe care trebuie sa o incerc!
Arata delicios. Ma duc la cumparaturi. Vreau sa fac si eu.
Merita incercate…va pup si nu apuc sa raspund ca-s cu casa in santier..pup
Mai aveam o cutie si am trecut la treaba. Multumesc pentru inspiratie. Cand e gata o postez si eu pe blog.
ooo, doamne… daaa!!! :))
Buna. As vrea sa stiu te rog ce cantitate de lapte condensat folosesti deoarece nu folosesc Delatte.
Cutiile pe care le folosesc eu au 397 gr net. Dar sa stii ca e mai „densa” decat alte varietati de lapte condensat pe care le-am mai incercat.