Boston cake (Prajitura Boston)
by Alice Ciobanu
Boston cake. Simplu, rafinat si parfumat. O prajitura pufoasa, irezistibila de yummy, divina. Blat perfect de pufos din unt, crema de lapte si-o coaja stratificata de ciocolata bruta incheie acest divin festin culinar. Un dulce perfect ce se cere a fi desavarsit sublim de-o sorbitura de strong cafffe sau un ice coffee (astept reteta de la Edith :P) pentru o vreme caniculara.
Vine weekendul asa ca e timpul dulcismelor, desfatati-va simturile si papilele cu dulcele perfect: Boston cake.
By the way: reteta…. Gordon love you!!!
Ingrediente pentru Boston cake
- 200 gr unt la temperatura camerei, moale
- 450 gr faina
- 4 lingurite praf de copt
- un praf de sare de mare fina
- 300 gr zahar tos
- esenta de vanilie
- 4 oua batute
- 225 ml lapte
pentru crema de lapte:
- 200 ml smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
- 50 gr zahar tos
- 75 ml lapte
- 1 lingura faina de porumb rasnita fin
- 2 oua
- esenta de vanilie
pentru glazura de ciocolata:
- 85 gr ciocolata neagra de buna calitate
- 30 gr unt
- 60 ml smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
- 60 g zaha pudra
Mod de preparare pentru Boston cake
Mai intai preincalziti cuptorul la treapta 4 sau 180 grade. Apoi pregatiti tava pentru copt blatul. E si mai bine daca aveti doua tavi rotunde, cu inel, de 22 cm, insa daca nu aveti, puteti folosi una de 20 cm (eu asa am procedat), dupa care veti taia blatul in doua. Prajitura va iesi ceva mai inalta, but who cares?! e MasterChef cumva pe aici si nu stiu eu? :))
Ungeti forma cu unt si tapetati-o cu faina.
Cerneti faina, praful de copt si sarea intr-un bol mare. Untul la temperatura camerei il frecati cu zaharul tos pana se transforma intr-o spuma densa si cremoasa. Adaugati esenta de vanilie si ouale si amestecati usor pana la omogenizare completa. Incepeti apoi sa adaugati amestecul de faina, amestecand usor, alternand cu laptele la temperatura camerei. Puneti compozitia in forma sau formele pregatite mai sus si dati la cuptor pana ce se coc, cam 30 minute. Faceti testul cu scobitoarea. Lasati sa se raceasca putin in forma dupa care scoateti blatul pe un gratar metalic si lasati-l acolo pana se raceste complet. Taiati-l in doua.
Pentru crema: incingeti smantana la foc mediu, intr-un vas cu fundul gros, pana ce incepe sa clocoteasca usor pe margini. Adaugati zaharul si un praf de sare de mare fina, amestecand continuu pana la dizolvare completa. Luati apoi vasul de pe foc. Intr-un bol mic amestecati laptele cu faina de porumb, omogenizati si incorporati ouale batute usor. Turnati compozitia aceasta peste smantana fierbinte, repusa pe foc mic. Amestecati continuu si indelung pentru a nu se prinde sau forma cocoloase. Amestecati pana ce totul devine fluid si cremos. Luati vasul de pe foc si incorporati esenta de vanilie. Lasati apoi crema sa se raceasca amestecand din cand in cand pentru a evita formarea crustei deasupra.
Pentru glazura: puneti pe foc mic ciocolata rupta bucati, untul, smantana. Amestecati incet pana la topire si omogenizare completa. Luati de pe foc si adaugati rapid zaharul pudra. Lasati sa se raceasca si amestecati din cand in cand.
Asamblarea prajiturii se face simplu de tot. Pe una din bucati-le de blat puneti crema in strat gros, nivelati. Puneti al doilea blat de prajiturica si apasati incet. Turnati ciocolata fluida si calduta deasupra si lasati sa curga in voie.
Nu va chinuiti sa ornati, sa intindeti fin ciocolata, sa imbracati intreaga prajitura complet in ciocolata.
Asta e farmecul lui Boston cake: ciocolata cursa in valuri bruta si nefinisata, crocanta peste toatea nebunia dulce a cremei de lapte completata de savoarea blatului pufos de unt.
Hai ca „mi-am dat in petic ” iarasi.
Pofta buna!
Lasă un răspuns
Parjoale moldovenesti
18 Responses to Boston cake (Prajitura Boston)
Beeyyy, asta ai zis ca-i prajiturea mea, acum tre’sa o impart cu toata blogosfera sau cum?!
lasa mai…sa fie primit!
pupici my lovely friend
Bine mai hai… Offf, asa-s eu fata buna! Ptiuu sa nu ma deochi! 😛
Ciocolata aceea m-a dat gata.Imi place.Te pup!
Dia-Mar..ma bucur!
Raluca…pup
fain de tot arata! pup
Arata grozav si cu siguranta e minunata daca e by Gordon.Pupici multi!
Mi-ai luat-o inainte !:D
Ti-a iesit fix ca a lui iubi Ramsay. 🙂
Frumusetea asta de prajitura o am in plan !
Am rasfoit cartile lui de bucate de atatea ori incat am impresia ca i-am invatat retetele pe de rost !
Weekend placut !
Am venit si eu la ciocolatoasa asta!Grozava!
alinutzika…mersic pupic
Flory…daaa…Gordon rules :))
Adina…stii de cand e facuta si mancata :)) creca de vreo luan si ceva..dar …uite asa s-a nimerit. pup…sper ca nu-i cu suparare
Teo…mersi frumos. Stii doar ca esti binevenita oricind 🙂
Nu puteam lipsi de la desert…buunnn!!!
Saptamana asta… i-am pus gand rau ! :))
Tortuletul asta mi-a lasat gura apa, intreaga compozitie e foarte faina, si glazura aia bruta clar e ‘cireasa’ de pe tort 😉 Pupici
Yamiiiiii!!!
Ce bunatate ciocolatoasa!!!