Parfait – reteta de baza
by Alice Ciobanu
Pentru ca a venit vremea frumoasa si mai ales foarte calduroasa, am deschis sezonul inghetatelor, a sucurilor si a parfait-ului preparat in casa. Asa ca m-am gandit sa postez si o reteta de baza, necesara pentru prepararea oricarui parfait. Reteta o am demult, dintr-o revista pentru femei… ha! ha!
Ce este parfait-ul? Este o inghetata? Ei bine… oarecum, dragilor, este mai mult decat o inghetata si aceasta deoarece…. se topeste mai lent decat inghetata, se poate taia felii si mai ales nu formeaza „ace” in procesul de congelare.
fotografia e de la parfait cu fructe si biscuiti |
Ingrediente pentru Parfait reteta de baza
- 2 albusuri
- 175 gr zahar tos
- 90 ml apa rece
- 400 ml frisca lichida
- un praf de sare
Mod de preparare sau procesul tehnologic al parfait-ului de casa
Ungeti cu ulei/grasime o tava de chec (de 2 litri) si apoi puneti folie alimentara (din aceea transparenta, pentru alimente).
Albusurile le bateti cu un praf de sare, intr-un bol curat si uscat. Se bat pana iese o spuma alba si densa ca zapada. Le lucrati deasupra unui bol cu apa calda, nu clocotita, ca sa se prelucreze termic, putin albusurile crude.
Separat intr-o craticioara puneti pe foc apa cu zaharul si faceti un sirop. Cand incepe sa fiarba, zaharul e dizolvat, lasati la fiert la temperatura maxima (la foc mare) cam 4 minute maxim. Trageti de pe foc si lasati putin la racorit.
Apoi turnati siropul, in fir subtire, peste spuma de albusuri si in acelasi timp continuati sa mixati pana se racesc. Toata operatiunea dureaza cam 30 minute, deci rabare… si aveti grija sa nu va iasa fum din mixer :)). Trebuie sa obtineti un amestec gros, vascos si lucios, cam ca la bezea.
Intr-un alt vas bateti frisca lichida pana se intareste si isi pastreaza forma. Apoi cu ajutorul unei linguri metalice o incorporati cu grija in spuma de albusuri. Se pune in folie si se congeleaza pentru minim 6 ore.
Aceasta este reteta de baza a parfait-ului de casa, reteta pe care o veti folosi apoi in prepararea diverselor feluri de parfait: cu fructe, esente, migdale, alune… imaginatia va este libera….
Spre exemplu, va puteti inspira din aceasta reteta de Parfait cu capsuni si cirese. Va pup!
13 Responses to Parfait – reteta de baza
-
Nu am facut parfait pana acum:) Imi place mult cum arata parfait-ul tau si reteta e oarecum simpla, merita incercata.
Weekend placut! -
pupu-te Alinuto pentru reteta !
-
yumiii……ce bine arata……..sa postezi cat mai repede reteta cu parfait de fructe, ca azi recoltez plantatia de capsuni…si ….o sa am fructe proaspete 😀
-
Si eu astept reteta cu fructe 😀
-
Danutza, Monya, Florina…voi posta negresit reteta de parfait cu fructe…Florina sper sa va fi placut 😛
-
pansy..mersi de pupuri :))
-
De vreme ce iti cer reteta…:)
-
@Alice…invidia deja isi arata coltii….si ma intreaba cum se face ca doar Florina e cea care-ti degusta bunatatile?????????
-
monya..pai si tu le degusti…unele din ele….florina nu are nici o vina :))
-
Foarte buna reteta. Multumim.♥♥♥
-
Voi incerca si eu aceasta reteta,arata foarte bine.
Lasă un răspuns
Mini tarte sarate
[…] 1 cantitate de parfait preparat dupa reteta de baza pe care o gasiti aici […]