Lapte de cocos facut in casa
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Cred ca avenit timpul sa experimentez diferite retete de genul „cum sa …” Voi ce ziceti? eu asa cred si asa am inceput sa fac. Prima postare este despre Lapte de cocos facut in casa si seria postarilor „cum sa…” va continua negresit si sustinut. Pentru ca mi-am dat seama ca imi place sa fac retete si postari si poze de genul asta. Va urma si o postare mai ampla despre nuca de cocos, despre ce si cum o desfaci si ce si cum poti obtine dintr-o nuca de cocos. Si asta pentru ca, poate nu stiti, dar nu toti „fulgii de cocos” aflati in magazin sunt chiar fulgi de cocos pe bune, iar sfatul meu ar fi sa fugiti de fulgii de cocos”praf si indulciti” care „pot contine doar urme de cocos”. Si faza cea mai tare este ca nuca de cocos este ieftina, se gaseste aproape tot timpul in supermarket si daca stii sa o alegi si sa o desfaci treaba e ca si rezolvata. Si unde mai pui ca e delicioasa si sanatoasa sa ii consumi miezul asa direct din coaja. Dar astazi o sa va povestesc cate ceva despre lapte de cocos facut in casa, un lapte 100% natural, fara adaosuri, fara pasteurizari, fara nimic adaugat. Doar cocos si un strop de apa plata. Si un blender foarte bun, evident. Aroma este inconfudabila, iar gustul desavarsit.
Il poti folosi la prajituri, la creme sau il bei asa pur si simplui fara sa ii mai adaugi nimic. Mirunei i-a placut foarte tare si o sa mai facem de acum inainte. Si nu mai zic ca dintr-o nuca generoasa obtii cam 300 ml lapte. Si iti mai ramane si o cantitate de „resturi” pe care o transformi in fulgi de cocos sau faina. Dar despre astea si despre toate metodele de preparare si stocare, o sa va postestesc data viitoare.
Ingrediente pentru reteta de Lapte de cocos facut in casa
- 2 nuci de cocos
- o ceasca de apa plata, calduta
Mod de preparare pentru reteta de Lapte de cocos facut in casa
Mai intai trebuie sa cumparati nucile de cocos. Pentru aceasta trebuie sa fiti atenti la urmatoarele chestiuni: cele trei gauri ale nucii de cocos trebuie sa fie perfect inchise, sa nu aiba urme de mucegai sau mai stiu eu ce minuni, iar coaja sa fie intacta, fara crapaturi, fisuri. Duceti nuca la ureche si zgaltaiti-o usurel, va trebui sa auziti apa cum se misca inauntru. Cu cat e mai grea si mai multa cu atat mai bine. Bun. Acum ca aveti nuca acasa, veti avea nevoie de o surubelnita si un ciocan ( e bun si ala de batut snitele). Cu ajutorul surubelnitei si al ciocanelului fisurati cele trei gauri ale nucii de cocos. Scurgeti apa intr-o cana. Ar trebui sa ii simtiti deja aroma. Daca apa e buna si gustoasa, atunci aveti o nuca proaspata si ati facut o alegere perfecta! Strecurati apa si nu o aruncati. E plina de vintamine sik minerale si de nu faceti confuzia: nu acesta este laptele de cocos, ci doar apa de cosos. Este o apa minunata si extrem de benefica pentru organism.
Acum ca ati scos apa treceti la urmatorul pas: desfacerea nucii de cocos. Luati in mana nuca de cocos, protejandu-va cu un prososp, practic intre mana si nuca tineti un prosop sau inveliti mana intr-o manusa de bucatarie. Dupa cum va este mai confortabil si puteti sa tineti nuca de cocos in siguranta. Cu ciocanelul loviti-0 de jur imprejur, pe mijlocul ei, urmand o linie imaginara. Incet, dupa cateva lovbituri veti vedea cum coaja incepe sa se fisureze, sa se crape si cu lama unui cutit desfaceti-o in doua jumatati. Asta e tot.
Scoateti miezul cu ajutorul unui cutit ascutit si din acesta veti obtine laptele de cocos. Tocati marunt bucatile de miez de nuca de cocos sau dati-l prin razatoare. Daca aveti un blender foarte puternic, e suficient doar sa puneti inauntru niste bucati potrivite de miez de nuca de cocos. Puneti, asadar, miezul intr-un blender si incepeti sa mixati usor adaugand apa plata calduta. Mixati cate putin, cate putin, pana ce miezul se faramiteaza si amestecul se ingroasa, ca o crema foarte densa. Transferati din blender intr-un tifon si stoarceti cu putere. veti obtine o licoare alba, magica, pura si delicioasa. Acum aveti lapte de cocos facut in casa.
Resturile din panza de tifon nu le aruncati, ci le transformati in fulgi de cocos sau faina. Despre astea si inca multe altele, in postarea ce … va urma!
8 Responses to Lapte de cocos facut in casa
-
Am luat de multe ori nuca de cocos, noua ne place s-o mancam cand ne razbeste foamea , asa, intre mese . Problema e ca nu intotdeauna nuca de cocos e dulce, gustoasa si aromata, chiar daca e proaspata si plina de apa. In fine, voiam sa te intreb ce fel de robot folosesti ? Asta e marea mea problema :))))
-
Am incercat laptele de caju, dar nu am avut tifon sa il pot strecura foarte bine, si nu a iesit asa cum a vrut eu, dar a fost gustos!
E de incercat si cel de cocos acum:)!
Lasă un răspuns
Mic dejun cu fasole alba
[…] 300-400 ml lapte de cocos […]
[…] Le gasiti aici (lapte de cocos) […]