WordPress Templates

Pasta de zahar

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Postez reţeta de Pasta de zahar pe care am încercat-o eu. A ieşit o pastă bună, elastică, destul de bine de manevrat chiar şi pentru mine, care am lucrat pentru prima oară cu aşa ceva.

Mulţumesc doamnei Viorica, pentru sfaturi, îndrumări şi amabilitate.

Pasta de zahar


Ingrediente pentru Pasta de zahar

  • 60 ml apă 
  • 5 gr gelatină
  • 2 linguri miere de albine de salcâm
  •  600-650 gr zahăr pudră, mie mi-au intrat chiar 675 gr.
  •  50 gr ulei de palmier
  •  50 gr amidon alimentar

Mod de preparare pentru Pasta de zahar

Gelatina se pune la hidratat în apă cam 10 minute până se face ca buretele, după care se topeşte pe baie de aburi, având grijă să nu fiarbă. Se adaugă şi mierea şi se ţine pe baie de aburi până se dizolvă complet. Se pune apoi şi uleiul de palmier şi se lasă la răcit. Apoi se toarnă totul în vasul în care se va lucra şi se adaugă amidonul şi două linguri de zahăr. Se omogenizează bine şi apoi se continuă a se adăuga tot zahărul, frământând bine. Se frământă bine până se obţine un aluat de consistenţa unei plasteline, maleabil, elastic şi fără să se lipească de mâini, să se întindă, să mai fie cleios.

Se pune apoi pasta de zahăr astfel obţinută într-o folie alimentară şi se dă la frigider pentru 24 de ore.

Se scoate din frigider cu minim două ore înainte de a ne apuca de lucrat. Apoi se ia bine la frâmântat, pe masa unsă cu puţin ulei de palmier, până capată iarăşi consistenţa unei plasteline şi apoi se întinde foaie cu sucitorul şi se îmbracă tortul. Se taie cu grijă surplusul şi se nivelează lateralele tortului atingând pasta puţin cu mâna făra a o presa, pentru a nu se forma pliuri.

Înainte de a se pune pe tort, acesta trebuie îmbrăcat într-un strat subţire de unt.

Cam asta e, restul ornării ţine de bunul plac al fiecăruia….

Pasta de zahar
Pasta de zaharPasta de zahar
Pasta de zahar

Baftă şi spor la lucru!

19 Responses to Pasta de zahar

  1. […] pasta de zahar si … rabdare […]

  2. […] arata cam asa si povestea lui e simpla:    Interiorul: tortul milch schnitte    Exterior: pasta de zahar pentru imbracat pe exterior si pentru suportul figurinelor din vafa comestibila    Figurinele […]

  3. […] e simpla:   Interiorul e amandina (2), imbracat in pasta de zahar . Am incercat sa ii dau o infatisare zgolbie si simpatica asa cum este si fina mea, sper ca am […]

  4. […] l-am invelit intr-un strat subtire de crema de unt simplu, dupa care l-am invelit in pasta de zahar turquoise. L-am ornat cu o fundita, exact ca un cadou mic si de […]

  1. viorica dinu spune:

    Ma bucur ca ai incercat reteta mea. Mai nou eu am folosit-o imediat, si a mers foarte bine.

  2. Alice spune:

    multumesc doamna pt tot.

  3. Mihaela spune:

    Interesant, nu am facut niciodata, dar ar fi timpul sa incerc, nu? Am o intrebare: zaharul este zahar pudra? Si uleiul de palmier nu se poate inlocui cu alt fel de ulei? (uite ca au fost 2 intrebari :))

  4. Alice spune:

    Mihaela, multumesc pt vizită şi pentru întrebare..aşa mi-am dat seama că nu am specificat ce fel de zahăr. E vorba despre zahăr pudră. Uleiul de palmier , din cîte am înţeles eu de la doamna care mi-a dat îndrumări s-ar putea înlocui cu uleiul de cocos. Dar cred că preţul….

  5. felis spune:

    Ce bine imi pare ca ti-a iesit!!.. De unde iei ulei de palmier??

  6. Alice spune:

    Felis, ulei de palmier se gaseste in orice supermarket, la raionul cu uleiuri. Sunt niste bidoane galbene de la diverse firme, de 1 l, 3l sau 5l. Nu e scump. Eu folosesc de ani de zile uleiul de palmier la prajit orice sau la friteusa

  7. si eu am sa incerc pasta lui Viorica ,cea pe care o am de la Lissa nu imi mai iese se faramiteaza nu stiu dc,ma bucur ca ti-a iesit

  8. apropo ai spus ca-i prea dulce pasta eu pun o esenta de lamaie si nu mai e atat de gretoasa,seamana cu pasta de lapte praf

  9. Alice spune:

    Doinitza..multumesc de vizita. Pasta a iesit foarte bine…acum na..e prima data cand o fac si cind lucrez cu ea…eu zic ca e ok de incercat. Nu e gretoasa e foarte bune, doar ca din pucntul meu de vedere e foarte mult sugar….asa ca principiu de viata sanatoasa :)) Nu e insa gretoasa iar invitatilor mei chiar le-a placut ca am strans farfuriile goale, linse…. :))

  10. Nu pare deloc greu de preparat dar pana acum, citind alte retete m-am codit sa o fac. Vorba Mihaelei, e timpul s-o incerc 🙂
    Revin cu impresii! Numai bine!

  11. ionela spune:

    Eu am increcat pasta Lissei si am fost multumita…nu strica s ao incerc si pe asta…asa fac comparatie…!

  12. Hallo Alice si bine te-am gasit!
    Compliment-minunat Blog cu la fel de minunate retete!Numai asa si pe viitor!
    Reteta acestei paste pare foarte simpla si o sa incerc sa o pun si eu in practica…sper sa-mi reuseasca.
    Din pacate la mine in austria nu gasesc ulei de cocos sau palmier, dar o sa incerc cu untura de cocos topita si racita.
    Multumesc tie si D-nei Viorica pentru acesta reteta!
    O zi minunata in continare!
    Laura S.

  13. Mitinita spune:

    poate ma incumet si eu ca tie tare bine ti-a iesit

  14. Crăciun spune:

    Cit timp și Cum se păstrează pasta de zahăr ?

    MULTUMEC

    • Alice spune:

      Multumesc de vizita.

      Pasta de zahar se pastreaza foarte bine la frigider, invelita „ermetic” in folie de alimente. Eu am pastrat-o si doua luni si a fost numai buna de folosit apoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.