WordPress Templates

Dulceata de trandafiri

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

In sfarsit pot spune ca am facut dulceata de trandafiri. In sfarsit mi-au dat liber sa tai trandafirii de dulceata… poate din cauza ca anul asta tufa a fost foarte plina, ca a rodit de doua ori si ca nimeni nu si-a dorit trandafirii astia parfumati. In fiecare an ma uitam cu disperare la tufa de trandafiri si niciodata nu au vrut sa mi-i dea, sa imi dea voie sa ma bucur de ei. Au „preferat” sa ii lase sa-si scuture petalele in vant, sa moara fara sa bucure pe cineva. Dar, in sfarsit astazi am facut dulceata de trandafiri. Sper doar ca nu pentru ultima oara. Mi i-am dorit foarte tare si nu am asteptat sa mi se spuna de doua ori sa ii culeg. M-am infipt in ei, i-am luat acasa si i-am dulcegarit exact asa cum facea bunica mea. Am scos cartea cea veche si m-am pus rapid pe treaba. Inca mai miroase in casa a trandafiri. Sunt minunati. Iar dulceata asta e atat de parfumata, de dulce si de firava incat parca doar ce iti vine numai sa stai si sa o privesti, sa o mirosi, sa ii admiri culoarea intensa si sa nu te indupleci sa o gusti. Iar in momentul in care te decizi sa o faci te intorci in timp. Nu stiu cum, dar dulceata asta e ceea ce imi aduce amninte cel mai mult de bunica. In fiecare an aducea acasa un saculet cu petalele miraculoase si raspandea aroma asta in intreaga casa. Stiam atunci ca a avenit vara si ca se apropie vacanta mare. Cumva dulceata de trandafiri era startul pentru vacanta de doua saptamani pe care ne-o petreceam la mare, la Eforie Sud. Pentru mine dulceata de trandafiri va fi mereu cu amintirea de bunica, de scoici si marea cea neagra. Iar anul asta m-am bucurat atat de dulceata de trandafiri cat si de o sticluta mare de sirop de trandafiri, dar despre el va povestesc ceva mai incolo.

Cum recunosti un trandafir pentru dulceata? 

Pentru sirop sau dulceata se folosesc doar un soi special de trandafiri: Trandafirul de Damasc, care are flori rozalii-mov, mai micute decat trandafirii obisnuiti, petalele sunt stravezii, fragile, se ofilesc usor si sunt mult mai stranse si mai multe decat la trandafirii altoiti pentru flori. Frunzele sunt mai mici, de un verde deschis, fara sa fie lucioase ca cele ale celorlalti trandafiri. De asemenea trandafirul pentru dulceata raspandeste un parfum specific, dulce, aromat, persistent si daca veti „rontai” una doua petale va veti da seama ca sunt inconfundabili. Florile daca sunt stropite cu apa rece raspandesc o aroma putenica, dar in special parfumul lor de simt de departe si insistent. Nu aveti cum sa nu ii deosebiti.

dulceata-de-trandafiri-2

Ingrediente pentru reteta de Dulceata de trandafiri

  • 700 gr petale de trandafiri
  • 900 gr zahar
  • 1/2 litru apa
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 2 pliculete sare de lamaie

dulceata-de-trandafiri-7

Mod de preparare pentru reteta de Dulceata de trandafiri

Culegeti cu grija trandafirii si ar fi minunat daca ati putea sa ii luati cu tot cu codita, ceva mai lunguta, sa va tina bine pana acasa, sa ajungeti cu florile intregi. Astfel va fi atat de usor sa ii curatati si sa ii pregatiti. Scuturati-i bine acasa, intr-un saculet sau pe hartie intinsa. In carte spune ca ii treceti prin jet de apa, dar eu am ales sa fac asta abia dupa ce i-am curatat, tocmai pentru a fi mai usor. Asadar scuturati-i binisor si apoi prindeti in mana intreaga floare, toate petalele odata si trageti-le ferm pentru a le desprinde. Taiati-le cu un cutit partea alba. Aceasta este mai tare si nu va fi pe placul nostru in dulceata. Puneti petalele intr-un bol incapator sau o sita mare si apoi treceti-le print-un jet doua de apa rece.

Cand aveti intreaga cantitate de petale de trandafiri frecati-le toate odata cu sare de lamaie si 30 gr zahar. Le frecati in maini pana se inmoaie si devin stravezii, pana cand petalele s-au inmuiat si au lasat zeama. In felul acesta petalele isi vor pastra si chioar intensifica culoarea.

Intr-o cratita mai mult larga puneti apa si zaharul si lasati la fiert pana ce siropul se leaga. Puneti petalele de trandafir si amestecati de cateva ori. Lasati la fiert 10-15 minute maxim, nu mai mult pentru ca dulceata se va carameliza, se va lega foarte tare si odata cu asta va avea o culoare usor galbuie, iar noi nu vrem deloc asa ceva. Spre final adaugati zeama de lamaie.

Puneti dulceata de trandafiri asa fierbinte in borcane, inchideti-le emretic si lasati-le la racit in paturi, la loc caldut, doua trei zile.

O delicatesa ce trebuie incercata macar o data in viata!

dulceata-de-trandafiri-3 dulceata-de-trandafiri-6 dulceata-de-trandafiri-4

One Response to Dulceata de trandafiri

  1. […] sirop de trandafiri sau dulceata de trandafiri se folosesc doar un soi special de trandafiri: Trandafirul de Damasc, care are flori rozalii-mov, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.