WordPress Templates

Cartofi noi la ceaun

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

De cand am blogul si scriu aici si muncesc atat cat pot eu la blogul meu cel dragut si micut, in fiecare an ma chinui ( si nu, nu glumesc!) ma chinui sa pun si eu retete cu cartofi noi. Nu am reusit pana acum. Ii pregatesc si dispar repejor, fara sa apuc sau sa am chef sa aranjez de pozat. Dar zilele trecute, pentru ca eram singura acasa si pentru ca am gasit la aprozarul din colt niste cartofi mici si rotunzi, am pus si eu si-am aranjat frumusel masa de poze. I-am bibilit si i-am facut sa aratre atat de frumusel ca parca imi venea sa dau naibii lentila si sa ma bag in bolul asta de-l vedeti si boi aici mai jos. Astfel ca astazi sunt mandra sa va arat niste cartofi noi la ceaun cu usturoi si marar, niste cartofi pe care de regula nu ii fac asa. Eu ii prefer usor prefierti si apoi aruncati in tigaie, dar mi-am permis aroganta sa ii coc in ceaun de tuci cu usturoi si marar. Daca mai aveam si niste pastai, apai treaba cu aroganta era la un nivel nepermis de mult 🙂 Bunica lui Remi facea mereu la ea acolo, intr-un sat uitat de lume pe malul Prutului, cartofi noi la ceaun cu usturoi mult si si mai mult marar, o treaba pe care am descoperit-o abia cand am ajus la ea. Noi la ai mei  mancam cartofii simpli, aruncati in ulei si cu omleta cu marar mult alaturi. Acum ca scriu asta, ma si gandesc la o omleta ( de fapt mai mult un scrob) cu mult marar si o salata mare de marole cu multe ridichi si otet alaturi.

cartofi-noi-la-ceaun-2

Ingrediente pentru reteta de Cartofi noi la ceaun

  • 600 gr cartofi noi
  • ulei de floarea soarelui
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 legatura de marar
  • sare

cartofi-noi-la-ceaun-7

 

Mod de preparare pentru reteta de Cartofi noi la ceaun

Despre reteta asta nu situ ce multe as putea sa va spun, pentru ca nu e vreo mare filozofie si e o mancare de o

face mai toata lumea acasa. Cartofii noi sunt deliciosi si daca gasiti sa luati cartofi mici, rotunzi, fix cat sa trebuiasca doar sa ii spalati bine de tot si sa ii aruncati in oala, apai va puteti considera norocosi. Caci cartofii noi maruntei, cu coaja atat de fina si stravezie pe care nu e chip si nici rost sa o dati jos, intrucat ea e tot farmecul acestei mancari. Coaja fina devine aurie si crocanta, iar miezul ramane atat de catrifelat incat iti vei jura ca maninci bomboane si nu cartofi. Asa ca sfatul meu este sa luati niste cartofi mici si rotunzi, maruntei si stravezii.

Ii spalati bine in apa rece si apoi tot in apa rece cu un strop de sare ii puneti la fiert pana dau cateva clocote, si nu mai mult de 6 -7 minute.

Ii scurgeti intr-o strecuratoate si ioi lasati sa se racoreasca fix cat curatati voi usturoiul si spalati legatura aia de marar, pe care apoi o tocati fin.

Intr-unc eaun puneti niste ulei, cam 30 ml si aruncati toti cartofii acolo. dati focul la mare si acoperiti ceaunul cu un capac. Din cand in cand trageti ceaunul de pe foc si invartiti cartofii cu o paleta din aia cu gaurele, si ii lasati acolo pana va place cat de rumenita si aurie e coaja lor.

Inainte sa ii socateti aruncati peste el cateiii de usturoi feliati sobtire si mararul tocat. Amestecati, acoperiti cu un capac si trageti de pe foc. Lasati doar cat sa se patrunda aromele si nu e nevoie sa fie tinut pe foc pentru ca altfel usturoiul se arde rapid.

Faceti un sos de iaurt sau o cana de smantana (asa-i la noi la moldova) sau daca vreti ceva mai soft puneti niste rosii taiate alaturi. Simplu si bun!

Hai, v-astept cu imnpresii despre… cartofii noi… Cum va plac?

cartofi-noi-la-ceaun-6

cartofi-noi-la-ceaun-8 cartofi-noi-la-ceaun-5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.