WordPress Templates

Mucenici moldovenesti fara gluten

Print pagePDF pageEmail page

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Dupa cum v-am spus in clipul video lansat pe youtube zilele astea, si pe care il puteti viziona dand un click AICI, intreaga luna martie Gatim romaneste si fara gluten cu Schar. E o campanie in care o serie de bloggeri, printre care ma numar si eu, vor gati  retete fara gluten, folosind o serie de produse trimise de echipa de la Celiaci.ro. E o adevarata provocare si intreaga campanie e menita sa fie interactiva, caci pe facebook e creat un album in care se vor strange toate retetele create special in aceasta perioada, iar voi puteti sa votati reteta care va place sau va inspira printr-un comentariu la poza din albumul de pe Facebook (link aici). La finalul campaniei, Schar va premia cu ajutorul random.org, una dintre persoanele care au votat retete in album. Premiul consta intr-un pachet cu produse Schar.

Voi incerca sa fac cateva retete si sper sa va placa si sa imi dati voturile voastre si am rugamintea de a intelege ca am (de fapt toti avem!) o misiune destul de grea. Va trebui sa creez cateva retete cu ingrediente care nu contin gluten, ingrediente sigure pentru dieta celiaca, si singura recomandare pe care o fac este aceea de a mentiona produsele Schar. Responsabilitatea citirii etichetei fiecarui alt ingrediente, a sursei din care procuram ingredientele si a modului in care avem grija “contaminarii” tine de fiecare in parte! Insa, ca sa revenim la postarea de astazi, pentru ca este 9 martie am ales sa deschid seria retetelor fara gluten preparate in campania Gatim romaneste si fara gluten cu Schar, cu o reteta de mucenici moldovenesti fara gluten.

Sincer va spun ca nu ma asteptam sa fie atat de buni! Nu va asteptati sa fie “crescuti” ca mucenicii moldovenesti clasici, cei din faina de grau, insa folosind Mix-ul C de Patiserie de la Schar, rezultatul va fi fabulos! Trebuie sa va spun ca aluatul se leaga bine si frumos, insa e meticulos de lucrat. Pentru ca fiind un aluat fara gluten, se rupe repede, se craa in bucatele, nu e atat de maleabil ca plastilina, asa incat va trebui sa aveti rabdare si grija, mai ales daca vreti sa faceti mucenici impletiti. Insa nu e imposibil! Si rezultatul va fi pe masura! Mix-ul C de Patiserie de la Schar e un kix special creat, fara gluten din amidon de porumb, faina de porumb si roscove. Si cred ca se preteaza foarte bine pentru genul asta de produs. Hai sa va spun cum se fac acesti mucenici moldovenesti fara gluten si voi o sa imi dati votul vostru!

Mucenici moldovenesti fara gluten

Ingrediente pentru reteta de Mucenici moldovenesti fara gluten

Mucenici moldovenesti fara gluten

Pentru insiropat

  • 100 gr zahar
  • 1 cana apa

pentru uns

  • 100 gr miere de albine
  • miez de nuca

Mucenici moldovenesti fara gluten

Mod de preparare pentru reteta de Mucenici moldovenesti fara gluten

Intr-un bol curat pune 500 gr Mix C de patiserie Schar si sarea. Intr-un bol mic amesteca drojdia uscata Schar cu o lingura de zahar si toarna deasupra 5-6 linguri de lapte caldut. Amesteca incet pana ce drojdia se dizolva cat de cat. Nu insista, nu e nevoie sa devina fluida. Toarna drojdia in mijlocul bolului cu faina speciala. Adauga ouale intregi, untul topit si racit. Incepe sa amesteci si adauga laptele treptat. La final incorporeaza si uleiul. Amesteca si framana pana obtii un aluat care nu se mai lipeste de maini. Lasa-l la dospit aproximativ o ora.

Incalzeste cuptorul la 200 grade.

Pregateste tava de copt cu o hartie de copt.

Ia din alut cate o bila potrivita si cu mainile unsa bine cu ulei si plansa de lucru la fel, modelelaza un snur de aluat. Impleteste-l in doua, si apoi ruleaza-l sub forma de opt. Nu fa un snur lung si nici gros pentru ca risti sa se rupa. Daca ti-e greu sa il impletesti, ruleaza-l simplu in forma de opt si gata.

Mucenici moldovenesti fara gluten

Pune-i in tava unul langa altul. Vei obtine cam 10 mucenici moldovenesti fara gluten.

Mucenici moldovenesti fara gluten

Unge-i cu un galbenus de ou spart in doua linguri de lapte.

Da-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 150 grade, cuptor electric cu ventilatie. Scoate-i si lasa-i sa se raceasca putin.

Cat timp stau la cuptor, pe aragaz topeste zaharul intr-o craticioara si apoi toarna deasupra o cana de apa. Ai grija sa nu te frigi! Trage de pe foc si lasa-l la racorit.

Ia cate un mucenic si trece-l prin siropul de zahar ars, unge-l cu miere si tavaleste-l prin miez de nuca!

Absolut delicios!

mucenici-moldovenesti-fara-gluten-4 mucenici-moldovenesti-fara-gluten-8 mucenici-moldovenesti-fara-gluten-5

2 Responses to Mucenici moldovenesti fara gluten

  1. Julia Tanase spune:

    Arata foarte bine , pufosi! Te cred daca zici ca-s si buni, ma bucur ca exista gtenul asta de faina pentru cei intoleranti la gluten.Pupici. Julia T.

    • Alice spune:

      Puifosi cat poate fi un produs fara gluten, sa stii… Da, tipurile astea de faina de la Schar chiar sunt bune. Si sunt indicate si pentru diabetici. Pup si eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>