WordPress Templates

Bulion de casa

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

S-a intamplat ca am prinit iarasi niste rosii mari si frumoase, dar cam multe pentru a le putea consuma repejor. Nici nu as fi vrut sa le stric pe te miri ce chestie, desi cand vine vorba de rosii, fierb niste paste cat ai zice peste si imediat bag un sos de rosii peste ele si daca mai e si o mana de branza sarata sau chiar parmezan, apai treaba e rezolvata. Insa tot bantuind pe net, surprind o conversatie intre fetele gospodine de pe bucataras.ro si vorbeau ele acolo despre bulionul din rosii pe care il fac fara sa dea jos pielita de pe rosii. Si mi s-a parut o chestie rapida, fara multa treaba, fix numai buna pentru mine, care nu-s vreo gospodina perfecta cu multe ore la activ in bucatarie. Asa ca am intrebat pe Gabi cum e treaba asta, iar ea mi-a dat cateva  indicatii. Asa ca haideti sa va povestesc despre ce si cum e vorba in reteta asta de bulion de casa, gros, demential de bun si fara pic de conservanti.

Bulion de casa

Ingrediente pentru reteta de Bulion de casa

  • 4 kg rosii
  • 50 ml ulei
  • sare grunjoasa cam o lingura
  • 1 lingura de zahar (sau dupa gust)
  • boabe de piper
  • frunze de dafin

Bulion de casa

Mod de preparare pentru reteta de Bulion de casa

Mai intai spalati rosiile, uscati-le si taiati-le in patru.

Intr-o tigaie incapatoare puneti cate o lingura de ulei sau doua 🙂 si aduagati rosii cat incap in tigaia respectiva. Eu am folosit tigaia mare de fonta si am facut operatiunea asta „tigaia cu ulei” cam de vreo 3 ori.

Acoperiti putin cu un capac si lasati roiile sa se inmoaie si sa lase zeama. Transferati totul intr-un bol inalt. Cu ajutotul unui blender vertical, din acela „de mana”, tranformati rosiile in pasta fina. procedati astfel pana ce terminati intreaga cantitate de rosii. Apoi puneti totul intr-o cratita cu fundul gros sau puneti o bucata de metal sub cratita pe care o aveti (pentru ca pasta de rosii sa nu se prinda de fundul cratitei).

Adaugati sare, zahar, boabele de piper si frunzele de dafin si lasati la foc molcom jumatate de ora, pana ce pasta se ingroasa si devine bulion de casa 🙂

Turnati compozitia de bulion de casa fierbinte in borcane sterilizate in prealabil, inchideti ermetic si lasati la loc cald (eventual in cuptorul incins bine) pana a doua zi, pana se racesc singure.

Va asigur ca e un bulion de casa absolut minunat, fara conservanti si care o sa va dea un gust desavarsit mancarurilor din iarna.

Bulion de casa Bulion de casa Bulion de casa

2 Responses to Bulion de casa

  1. […] a fost destul de lung. Insa pentru vreo 3 ore pe hight aveti nevoie doar de cateva linguri de bulion de rosii dens sau de 200 ml suc de rosii […]

  2. […] primisem vreo cateva kilograme de rosii cherry, si pentru ca nu mai voiam sa le transform nici un bulion, nici in suc de rosii am „inventat” reteta asta.  Anul asta am refacut reteta si nu am […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.