WordPress Templates

Tarta Tatin

 O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

Ne apropiem rapid de sfarsitul anului 2012. Un an ciudat, dar usurel pentru mine. Un an de mari frustrari, dar de si mai mari realizari. Toate astea se bat cap in cap? Cam asa….dar mai bine randurile astea negative si pesimiste le astern pe-o coala alba de hartie. Nu aici!

Revenind… Ne apropiem rapid de sfarsitul anului 2012. E iarna, ninge linistit… primele blocaje in trafic 😛 si eu ce fac? dau drumul la cuptor si umplu casa de arome. Pai cum altfel? Ce poate face mai bine un blogger culinar? :)) Si uite asa mi-a venit cheful de Tarta Tatin…. cu mere caramelizate in unt… si scortisoara…. si… blat dulce si sfaramicios…. si….   va las pe voi sa continuati.

Tarta Tatin

Ingrediente pentru Tarta Tatin

pentru aluat:
  • 200 gr faina
  • 100 gr unt
  • cateva linguri de apa sau lapte rece
  • putina sare
  • putin zahar

pentru umplutura:

  • vreo 10 mere mari
  • 150 gr unt
  • 200 gr zahar praf
  • zahar vanilat
  • scotisoara…..dupa bunul plac…eu am pus cam o lingura….
Tarta Tatin

Mod de preparare pentru Tarta Tatin

Curatati merele, scoateti-le cotorul si taiati-le in felii grosute. Ungeti cu unt o tava rotunda de 22 cm, in strat gros si presarati cu zahar pudra. Asezati feliile de mar in tava cu partea bombata in jos. Presarati deasupra lor zaharul vanilat si scortisoara. Puneti tava pe foc mic si lasati asa sa se incalzeasca nestingherita la foc moderat pana ce  caramelul format se ridica printre mere, cam in vreo 15-20 minute. Lasati inca vreo 15 minute, sa se inmoaie bine merele, apoi trageti de pe foc si lasati la racit pana a doua zi, pentru ca merele se vor macera in caramelul ala si va deveni o chestiune mega savuroasa… cu greu te vei abtine a doua zi sa nu maninci doar umplutura aia si sa uiti de Tarta Tatin, parol ca da!

Pentru aluat amestecati faina cu untul rece, adaugati laptele sau apa tot rece, zaharul si sarea si apoi framantati un aluat elastic dar ferm in acelasi timp. Dati la rece pentru 30 minute. Din acest aluat faceti o foaie rotunda de dimensiunea tavii. Aceasta foaie de aluat o vom pune peste merele din tava. Marginile aluatului trebuie sa intre putin in tava, pe langa mere. Intepati din loc in loc cu furculita si coacem tarta la cuptor la foc potrivit.

Cand este coapta scoatem tava din cuptor si cu ajutorul unui cutit dezlipim marginile. Punem deasupra tartei un platou mare si rasturnam tava rapid, astfel incat merele sa fie in sus.

Tarta Tatin, fenomenal de buna.

Tarta Tatin
Tarta Tatin
Tarta Tatin

2 Responses to Tarta Tatin

  1. Micky Apostu spune:

    Ce pofta mi-ai facut!

  2. Ramona Alina spune:

    Asa ceva mar bucura sa gãsesc cand vin de afarã, la noi plouã 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.