Colac dulce cu karob
Inca nu e suficient de cald si de placut afara cat sa stam si sa ne bucuram de aer curat si jocuri in aer liber. In plus de asta avem si o perioada aglomerata si care necesita odihna, drept pentru care stam mai mult in casa…chiar de e weekend. Asa se face ca acum ceva vreme in urma am copt doua frumuseti pufoase: una sarata si una dulce. Despre cea sarata am scris de curand: rulouri cu leurda si porumb. Acum a venit timpul sa va arat frumusetea asta de colac dulce cu karob. E un fel de Estonian Kringel, in versiunea mai aromata 🙂 Asa se face ca am folosit karob, un ingredient pe care il iubesc din ce in ce mai mult. E foarte aromat si e un bun inlocuitor al pudrei de cacao.
Ingrediente pentru reteta de Colac dulce cu karob
- pentru aluat:
- 2 ouă
- 10 gr. drojdie
- 60 gr. unt
- 200 ml lapte
- 100 gr. zahăr
- 1/2 linguriţă sare
- coajă portocale
- 550 gr făină
- pentru umplutura:
- 100 gr unt
- 50 gr zahar
- 2 linguri karob

Mod de preparare pentru reteta de Colac dulce cu karob
Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Am obţinut în felul acesta maiaua, pe care o lăsăm puţin la crescut, la loc călduţ. Apoi punem în cuva maşinii de pâine: maiaua, ouăle întregi, restul de zahăr, laptele călduţ, untul care a fost topit şi răcit în prealabil. Apoi adăugăm făina amestecată cu sarea. Setăm maşina de pâine pe programul special pentru frământat şi dospit, fără coacere şi apoi ne vedem de alte treburi. Altfel frământâm totul până obţinem un aluat elastic şi lăsăm la crescut la loc cald.
După ce avem aluatul astfel crescut, îl întindem pe masă şi cu sucitorul întindem o foaie de cam 0,5 cm grosme.
Ungem intreaga suprafata de aluat cu unt topit si racit, presaram zaharul si apoi karob. Rulam aluatul intr-un rulou. Apoi cu un cutit ascutit il taiem in lung, pe intreaga lungime, de doua ori, lasandu-le lipite la un capat. Apoi luam „snururile” de aluat si le rasucim unele peste altele, dupa care dam intregului forma unui colac. Il punem intr-o tava ( in care am pus foaie de copt) si dam la cuptor la 160 grade pentru 40-45 minute. Cuptorul preincalzit!

Delicios si senzationa de fain arata. Bun si cald si rece, si chiar mai bun a doua zi 🙂

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc

Rulouri cu leurda si porumb
Lasă un răspuns