Tort curcubeu
Tort curcubeu sau Rainbow Cake e unul din acele deserturi care iti bucura sufletul si inima. Aveam demult in plan sa fac si un tort curcubeu, dar nu gaseam ocazia potrivita. Insa imediat ce Meggle Romania mi-a lansat provocarea de a testa unele din produsele lor din gama de patiserie, am stiut ca tort curcubeu va fi „alesul inimii”.
Pentru ca nu fac torturi „pe comanda”, nu fac torturi pentru vanzare, ci doar pentru deliciul personal, al familiei si al prietenilor, si pentru ca mereu sunt „pe fuga”, produsele creme patisserie si creme patisserie decor sunt o alegere buna si utila. Nu gasesc smantana grasa si buna pentru frisca fix atunci cand am chef de dulce si frisca rapida, asa incat creme patisserie decor e o alternativa la indemana. Si in plus de asta atunci cand ai prieteni care iti vin in vizita si vrei un tort sau o prajitura la foc automat, pe repede inainte sau doar niste simple cupe de fructe si frisca, frisca la cutie pe care o bati cu mixerul in cateva minute te va ajuta sa obtii niste preparate „wow” si sa te simti ca un „chef la tine in bucatarie„. Acesta este, de altfel, si sloganul sub care cei de la Meggle Romania mi-au lansat aceasta provocare. Si cred ca am reusit sa impresionez!
Acest tort curcubeu nu mi-a luat intreaga zi: crema si frisca au fost gata in cateva minute, iar cel mai mult timp l-a necesitat coacerea blaturilor. Pentru acestea aveti nevoie de cel putin 2 tavi mici cu inel, rotunde, de tort de 16-18 cm. Si evident e nevoie de colorant alimentar de buna calitate care sa nu isi modifice culoarea la copt.
Am folosit doua tipuri de coloranti alimentari lichizi, profesionali, de la doi producatori diferiti si pe care le gasiti la rafturile de specialitate din doua hipermarketuri. Am avut albastru, rosu, galben si verde iar pentru portocaliu am combinat galben si rosu, iar pentru indigo am combinat rosu cu albastru (acesta mi-a dat cea mai mare bataie de cap pentru ca voiam sa obtin un indigo).
Nu ar trebui sa va fie frica de un tort curcubeu pentru ca nu e deloc atat de greu de realizat pe cat pare, ba din contra.
Ingrediente pentru reteta de Tort curcubeu
pentru blaturi (6 buc):
- 350 gr faina alba ooo
- 350 gr zahar pudra
- 300 gr unt
- 6 oua
- cateva linguri cu lapte
- 1 plic praf de copt
pentru crema:
- 250 gr creme patisserie tip mascarpone
- 300 ml creme patisserie decor (frisca lichida cu lactoza sau fara proteina animala)
- 5 linguri zahar pudra
pentru decor
- 500 ml creme patisserie decor (frisca lichida cu lactoza sau fara proteina animala)
Mod de preparare pentru reteta Tort curcubeu
Mai intai vom incepe cu blaturile si pentru asta va trebui sa pregatiti formele de tort, rotunde, cu inel, de 16-18 cm diametru. Folositi hartie de copt si ungeti marginile, de jur imprejur cu unt.
Incalziti cuptorul la 200 grade.
Intr-un bol mixati spuma untul la temperatura camerei cu zaharul pudra. Adaugati cate un ou, pe rand, si mixati bine dupa fiecare. Incorporati faina cernuta si amestecata cu praful de copt. La final incorporati laptele si omogenizati bine.
Impartiti intreaga compozitie in 6 (sase) boluri. Eu am luat cu lingura si am pus in fiecare pana ce am obtinut cantitati cat de cat fixe si apropiate ca si gramaj. M-am descurcat bine, dar voi puteti sa si cantariti cantitatea si sa o impartiti apoi in sase parti egale.
Acum in fiecare bol de compozitie veti integra colorantul alimentar, cate 1-2 lingurite: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo.
Urmeaza partea cea care va pune rabdarea la incercare 🙂 Astfel ca veti coace pe rand, cate doua blaturi odata la 180 grade pentru 15-20 minute. Faceti testul cu scobitoarea. Scoateti blaturile coapte din forme si lasati-le sa se raceasca complet pe cate un gratar metalic. Procedati astfel pana ce aveti sase blaturi colorate si coapte ce vor forma ulterior un delicios tort curcubeu.
Pentru crema mixati frisca lichida de tip creme patisserie decor cu putin zahar pudra si la final incorporati crema de tip mascarpone.
Dati la rece.
Pentru decor va trebui doar sa mixati frisca lichida. Puteti sa mai adaugati zahar pudra sau nu, mie mi s-a parut ca e perfect asa, desi continutul unei cutii de creme patisserie decor este indulcit.
Cum obtii tort curcubeu?
Apoi va trebui sa asamblati blaturile in functie de culorile curcubeului, doar asa puteti obtine un tort curcubeu, nu? Asa ca pornim de la baza cu blatul indigo, un strat de crema, blatul albastru, un strat de crema, blatul verde, crema, blatul galben, portocaliu si rosu si intre toate acestea cate un strat de crema.
Inveliti tortul in frisca lichida si ornati-l dupa preferinte. Pentru ca nu am nici pos si nici dui si dupa cum am tot spus nu ma pricep deloc la decorat, am trisat folosind un tub de frisca 🙂 si cateva decoratiuni din zahar colorat.
Dati tortul la rece pentru o ora, macar si apoi taiati cu un cutit foarte ascutit, in felii subtiri.
E minunat de colorat si frumos, asa-i?
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube.
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc!
Lasă un răspuns
Suc de ananas, mere si ghimbir
2 Responses to Tort curcubeu
Deci tentatia a invins ! Bravo, te felicit Alice !Ai avut curajul si l-ai facut. Il am si eu de mult in plan dar…tot din cauza colorantului nu m-am apucat de el.
Arata minunat, sigur si gustul e pe masura, asa ca pot spune linistita…”curcubeu pe cerul gurii”!
PS.
Am rugamintea , daca se poate, sa-mi spui pe mesaj privat, ce coloranti ai folosit.Pupici !
Sidy draga dar nu e niciun secret: coloranti lichid, profesional…din Metro de la Horeca Chef si din Selgros Creme line,