WordPress Templates

Vinete jerk cu orez basmati

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Cand incep sa cumpar vinete, parca nu ma mai potolesc. Nu stiu ce patesc dar imi place sa cumpar vinete. Desi uneori ma uti la ele si le intreb: cum sa va mai gatesc eu azi, mai?  Imi place salata de vinete de mor, asa simpla sau cu tahini si frecata bine cu ulei, imi place salata de vinete cu maioneza de casa (o tona, daca ar fi dupa mine), dar si sa le coc la cuptor in diverse variante. Deci cred ca v-ati dat seama ca reteta de azi e cu si despre vinete. Asa ca astazi am prepart niste vinete jerk cu orez basmati si e pentru prima data cand sotul meu, Remi pe numele lui, maninca orez basmati fara sa comenteze. Ba chiar a zis: sa mai facem! Eee, pai asta da succes! Reteta asta de vinete jerk cu orez basmati a dat peste mine in timp ce bantuiam prin pinterest ( imi place, uneori, sa imi pierd ceva timp acolo) si fotografia m-a impresionat tare de tot. Jerk este un stil de gatit originar din Jamaica, in care carnea este marinata cu un amestec de condimente dulce-iute, fragezit la foc rapid pe grill, gratar. Vinetele astea au foste exact ceea ce trebuie pentru o masa pe cinste, o masa altfel, dulce-iute-perfecta pentru vremea calduroasa, iar orezul simplu, basmatic, a intregit intreaga poveste.

vinete-jerk-cu-orez-basmati-5

Ingrediente pentru reteta de Vinete jerk cu orez basmati

2 vinete potrivite

pentru marinat:

  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita coriandru macinat
  • 2 lingurite boia de ardei dulce
  • 1 lingurita ghimbir praf
  • 1 lingurita cimbru
  • sare
  • zeama de la 1 lime
  • 3 linguri ulei de cocos
  • cateva picaturi de sos tabasco
  • 1 lingura miere

orez basmati

lime extra pentru servit

1/2 legatura patrunjel tocat

vinete-jerk-cu-orez-basmati-6

Mod de preparare pentru reteta de Vinete jerk cu orez basmati

Spalati vinetele si taiati-le felii pe lungime. Amestecati condimentele intr-un mojar si combinati-le apoi cu ulei de cocos si miere de albine. La final cateva picaturi de sos tabasco (voi stiti cat de iute va doriti preparatul). Cu acest amestec ungeti fiecare felie de vinata pe ambele parti. Asezati-le pe un platou intins si stropiti-le cu zeama de lime.

Incingeti grill-ul sau gratarul, eu folosesc un grill de fonta de la Turnatoria MAE si e perfect pentru ce am eu nevoie. Puneti feliile de vinata si „frageziti-le” pe ambele parti. Scoateti-le si pastrati-le calde.vinete-jerk-cu-orez-basmati-1

In timp ce preparati pe grill sau pe gratar feliile de vinata, veti prepara orezul basmati dupa metoda de fierbere pe care am scris-o mai demult aici pe blog. Ideea e ca pentru fiecare 100 gr de orez basmati se foloseste 200 ml apa si 2 linguri unt.

Cand orezul e gata fiert puneti-l intr-un platou, farfurie, bol incapator sau ce aveti voi la indemana si va place si aruncati apoi vinetele jerk deasupra.

Stropiti cu lime din belsug, presarati si infruptati-va cu mare clasa.

Declicios, gustos si nu va ia mai mult de 30 de minute ca sa aveti pe masa de duminica, la iarba verde sau doar acasa cu prietenii niste vinete jerk cu orez basmati!

vinete-jerk-cu-orez-basmati-8 vinete-jerk-cu-orez-basmati-4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.