WordPress Templates

Tort cu nuca si crema de cafea

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Acest Tort cu nuca si crema de cafea a fost preparat la impulsul dat de Corina si Dr. Oetker, o provocare dulce legata de sarbatorile de Pasti. Astfel, cei de la Dr. Oetker au dat startul unui concurs intitulat „Prajiturile sunt sufletul sarbatorii” si toata lumea poate particpa, iar premiile sunt pe masura.

Despre tortul acesta eu doar atat va spun: e delicios, format din blat pufos de nuca, crema delicioasa cu aroma de cafea si cardamon si o glazura serioasa ciocolatoasa. Nu ma pricep extrem de bine la ornat, nici macar la dulciuri nu sunt vreo maestra, dar tare mi-ar placea sa ma votati si sa imi dati cat mai multe Like-uri, mi-ati da tare multa incredere si pentru toate astea va multumesc.

Tort cu nuca si crema de cafea

Ingrediente pentru reteta de Tort cu nuca si crema de cafea

Tort cu nuca si crema de cafea

pentru blat

  • 7 oua
  • 140 gr zahar tos
  • 105 gr nuci macinate
  • 70 gr faina tip OOO
  • esenta de rom dr. Oetker
  • 1 plic praf de copt dr. Oetker

pentru crema:

  • 3 galbenusuri
  • 250 gr unt
  • 50 ml cafea tare
  • 1 boaba cardamon
  • 150-200 gr zahar

pentru insiropat

  • 200 ml apa
  • 100 gr zahar
  • esenta de rom dr. Oetker

pentru ornat

  • miez de nuca macinat
  • 1 plic glazura ciocolata dr. Oetker
  • ornamente decor dr. Oetker

Tort cu nuca si crema de cafea

Mod de preparare pentru reteta de Tort cu nuca si crema de cafea

Incingeti cuptorul la 180 grade sau treapta 2 spre 3.

Ungeti cu unt o forma de tort de 26 cm, si tapetati-o usor cu faina.

Bateti albusurile spuma, apoi adaugati tot zaharul si esenta de rom. Mixati pana ce se transforma intr-o spuma tare, densa, exact ca pentru bezea. Adaugati toate galbenusurile si mixati pana se incorporeaza. Amestecati faina cu praful de copt si nucile si adaugati intreaga cantitate odata, amestecand cu spatula de cateva ori de jos in sus prin rasturnare lejera, pentru a nu se pierde aerul din albusuri.

Turnati compozitia in tava pregatita dinainte si nivelati usor. Dati tava la cuptor si reduceti focul. Coaceti circa 40 minute, la foc moderat fara sa deschideti usa cuptorului. Puteti face testul cu scobitoarea. Imediat ce este copt, socateti tava si lasati-0 maxim 3 minute la temperatura camerei. Apoi scoateti blatul din tava si lasati sa se raceasca pe un gratar metalic, acoperit cu un prosopel. Cand e racit complet taiati in trei.

Cat timp blatul sta in cuptor la copt, veti prepara crema. Intr-o craticioara amestecati galbenusurile cu zaharul, esenta de rom si cafeaua. Apoi puneti pe baie de aburi si bateti, insistand pe fundul craticioarei pana ce se ingroasa si capata consistenta. Trageti de pe aburi de indata ce vi se pare ca s-a infierbatat si aveti mare grija ca galbenususrile sa nu inceapa sa fiarba, pentru ca intreaga compozitie se va branzi. Lasati sa se racoreasca usor si incorporati untul la temperatura camerei. Dati la rece pana ce intreaga crema se intareste.

Pentru a insiropa blaturile veti face un sirop din 100 gr de zahar caramelizat si apa. Insiropati blaturile si ungeti-le cu crema rece. Tot cu crema veti orna si intreg tortul apoi il veti imbraca in miez de nuca macinata.

Pentru glazura incalziti pliculetul cu glazura de la dr. Oetker si turnati-l peste tort, niveland usor. Ornati cu bomboane de ciocolata sau oua de ciocolata.

Dati la rece o ora inainte de a taia in triunghiuri minunatia de tort cu nuca si crema de cafea!

Tort cu nuca si crema de cafea Tort cu nuca si crema de cafea Tort cu nuca si crema de cafea

 

8 Responses to Tort cu nuca si crema de cafea

  1. Lavinia spune:

    Tot ce stiu e ca ador prajiturile cu cafea, de orice fel. Acum ca este un tort careia i-au mai fost adaugate nuca si ciocolata, dar si alte ingrediente, este inzecit mai bine. Sunt sigura ca are un gust foarte bun, dar pot sa ma conving de asta dupa ce il incerc. Multumesc de reteta!

  2. veronica spune:

    arata foarte bine,trebuie neaparat sa-l incerc
    nu am cardamon este vreo problema daca nu pun?

  3. Victor spune:

    Şi uite-aşa mă gândesc cum la vară, pe leagănul de lângă casă ori la masa de sub pavilion, cu picioarele în iarba verde a curţii, aş servi o astfel de felie de tort, cu un pahar de vin care să aibă în el buchetul florilor sălbatice de vară, ascultând muzica anilor 80-90, respirând mirosul de proaspăt ce vine dinspre aspersoarele ce udă bogata grădină.
    Clar, nu mă pricep să fac tortul ăsta, mai bine spus nu m-am apucat de el, că poate l-aş dovedi, dar la visat nu mă întrece nimeni. :)))
    Curtea e aşa cum am descris-o, gustul de asemenea, doar tortul îmi lipseşte. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.