Sarmalute de post cu ciuperci
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Uneori imi plac sarmalele de post, cum li se mai spune sau sunt cunoscute pe la noi sarmalele care nu au in componenta carne de niciun fel. Pentru ca avusesem chef de o mancare cu ciuperci, dar nu prea stiam exact cam ce anume sa prepar, mi-am dat seama ca de cate ori am facut sarmalute de post cu ciuperci, nu am reusit sa le pozez niciodata. Asa incat am scos repejor niste frunze de vita de vie de la borcanel, o conserva de ciuperci de la Sun Food si o conserva de rosii cuburi pentru sosul delicios in care le-am fiert. Si iata ca am pus si de un mic shooting, rapid, caci se raceau sarmalutele.
Ingrediente pentru reteta de Sarmalute de post cu ciuperci
- foi de vita de vie
- 1 borcan de ciuperci de la Sun Food
- o ceapa
- 1 morcov
- 3-4 linguri orez
- 1 conserva rosii cuburi Sun Food
- 2-3 rosii
- sare
- piper macinat
- 1/2 leg patrunjel tocat
- ulei de floarea soarelui
Mod de preparare pentru reteta de Sarmalute de post cu ciuperci
Treaba este foarte simpla si incepeti prin a pune frunzele de vita de vie, tinere, in putina apa rece. Eu am folosit frunze de vita de vie conservate in borcan, cu apa si sare, iar despre metoda de conservare puteti citi mai multe aici, pe blog.
Tocati ceapa marunt tare si curatati morcovul, pe care il dati apoi pe razatoarea mica. Ciupercile le clatiti de zeama in care au stat si le tocati marunt. Incingeti uleiul de floarea soarelui intr-o cratita si inabusiti ceapa tocata marunt, ciupercile si morcovul ras. Amestecati si dupa vreo 3 minute puneti orezul. Adaugati un strop de apa si lasati sa infloreasca orezul. Nu foarte tare, doar cat sa pocneasca putintel. Adaugati verdeata tocata marunt, sare, piper si trageti de pe foc.
In fiecare frunza de vita de vie puneti cate o lingura de compozitie, impaturiti si puneti sarmalutele una langa alta intr-o oala de lut. Procedati astfel pana ce intreaga cantitate de compozitie e terminata. Turnati putina apa si o 1/2 conserva de rosii cuburi si rosiile taiate in felii peste aceste sarmalute de post cu ciuperci. Acoperiti cu un capac si dati la cuptor 30-35 minute.
Serviti-le calde!
Lasă un răspuns
Bloggerii se intalnesc la Food Bloggers Conference
2 Responses to Sarmalute de post cu ciuperci
Sărmăluţele de post sunt o minunăţie, indiferent dacă-s împăturite în varză, foi de viţă ori de ştevie. Au destule avantaje faţă de cele cu carne. În primul rând nu-s bogate în calorii, apoi gustul pare a fi mereu altul, nou, căci compoziţia poate fi modificată (ciuperci, stafide, mieji de dovleac ori nucă), alături de clasicele ingrediente. La cele cu carne compoziţia e aproape aceeaşi. Ca să nu mai zic de faptul că cele de post sunt bune atât fierbinţi, cât şi reci, un gurmand ca mine fiind mereu gata să încerce ambele variante. 😀
Ioi, deja mi s-a făcut foame numai scriind. :))))
Faină treabă, Alice, chiar îmi place!
Ah, Padre!