Paste cu cerneala de sepie, midii si calamar
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Atunci cand am primit pe email invitatia fetelor de la Golin si, totodata, provocarea de a participa la concursul organizat de Electrolux, Taste of Rome, nu am putut sa ma gandesc decat la un singur lucru: pasta! Caci, eu atunci cand spun Italia, spun „Pasta!” Sunt mare amatoare de paste preparate cu orice fel de sosuri, carne, legume, sardine, cred ca as putea manca paste cu orice, oricum si la orice ora. Dar sa va povestesc putin despre provocarea Electrolux, Taste of Rome. Ei s-au gandit sa invite bloggerii culinari la o competitie, la o incursiune in aromele Italiei, acestia trebuind sa prepare o reteta cu specific, reteta cu care vor indrazni sa isi cucereasca chef-ul italian preferat. Premiul pentru straduinta lor este o invitatie la marele festival al gusturilor si aromelor, o invitatie la Taste of Rome. Imediat ce am acceptat provocarea, am intrat in panica. Stiam ca voi gati paste, dar m-am panicat foarte tare pentru ca nu stiu daca ma pot ridica la nivelul asteptarilor unei astfel de competitii. Eu ma subestimez foarte tare cand e vorba de bucatarie si de tot ce pot face eu acolo. Si cand m-am gandit ca farfuria pe care o voi prezenta in concurs e menita sa impresioneze un chef, un chef italian, deja tensiunea a atins niste cote…! Celelalte retete inscrise in competitie le puteti urmari pe facebook folosind hastag-ul #romacuelectrolux si va spun ca sunt wow!
Paste cu cerneala de sepide, midii si calamar este reteta cu care eu am indraznit sa particip la Taste of Rome este o reteta simpla, o reteta menita sa iti creeze o stare, aceea a mancarurilor tihnite, traditionale italiene, cand intreaga familie se aduna in jurul unei mesei mari, cand generatii isi dau mana in a prepara paste in casa, pornind de la doua ingrediente simple: ou si faina. Cu aceasta reteta incerc sa il impresionez pe unul din bucatarii italieni pe care ii apreciez foarte mult, un om al povestilor si al retetelor cu suflet: Antonio Carluccio.
E o reteta cu ingrediente simple si care nu necesita un timp extraordinar de mare de preparare. Insa, consider ca e nevoie de foarte mult suflet, de multa indemanare si atentie si mai ales de foarte multa precizie atunci cand gatesti midii, calamar, fructe de mare, in general. Conteaza foarte mult timpul de preparare, pentru ca diferenta intre niste midii zemoase, suculente si midiile de „cauciuc” se masoara in zeci de secunde. Asa ca, trebuie atentie maxima, si ochi de vultur asupra a ceea ce se intampla in tigaie, plus indemanare si agilitate. M-am simtit ca intr-un carusel, caci: preparara aluatul de paste, pune-l la rece, in timpul asta alege (mare atentie!) si curata midiile, scoate aluatul de paste, taie-l, da-i forma de cuiburi si lasa la uscat, doar cateva minute, pune apa la fiert, taie calamar, rosii, ai grija de tigaia cu ulei… si tot asa. Si totul contra-cronometru si cu indemanare, ba sa nu uiti pastele la uscat, ba sa nu devina terci la fiert, calamarul si midiile sa nu devina guma…
Cand intr-un final am terminat totul de preparat, montat si fotografiat, m-am uitat la farfuria aia si am zambit larg! Mi-am pus un pahar de vin si m-am infruptat direct din tigaia pastrata la cald. Mancam din tigaie si ma uitam, cu sufletu-mi suranzand, la farfuria mea frumoasa de paste cu cerneala de sepie, midii si calamar. Priceless!
Ingrediente pentru reteta de Paste cu cerneala de sepie, midii si calamar
* cantitati pentru 2 -3 persoane
- 150 gr paste home made cu cerneala de sepie
- 1 bucata tub de calamar
- vreo 10 midii
- 1 ardei chilli
- 4 catei de usturoi
- o mana de rosii cherry
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri de capere
- un strop de vin alb
pentru aluatul de paste cu cerneala de sepie:
- 300 gr faina alba „000”
- 3 oua eco
- 2 pliculete de cerneala de sepie
- o piscatura de sare fina
Mod de preparare pentru reteta de Paste cu cerneala de sepie, midii si calamar
Asadar am inceput cu prepararea pastelor cu cerneala de sepie: am pus pe masa de lucru faina in mijlocul careia am facut o gropita si am spart ouale, unul cate unul. Am adaugat un strop de sare si doua pliculete de cerneala de sepie, aproximativ 7 gr. Cerneala de sepie este formata intr-o glanda a sepiei (Sepia Officinalis) si este eliberata in apa pentru a o face “invizibila”, are un gust marin, usor sarat si un miros aproapiat de cel al algelor. Este destinata pentru a colora pastele proaspete sau risotto. Am primit din Italia, de la o prietena tare buna, anul trecut cateva pliculete cu miraculoasa cerneala, dupa ce cautasem peste tot prin tara.
Am inceput sa bat ouale incet cu furculita, incorporand cate putin din faina de pe margini, pana ce intreaga compozitie a inceput sa absoarba faina. Apoi cu degetele am inceput sa adun si sa incorporez cat mai multa faina pana ce, incetul cu incetul, s-a transformat intr-un aluat. Nu va faceti griji caci in aceasta faza, aluatul va fi destul de ferm, aproape neelastic si probabil ca vi se va parea ca cerneala de sepie nu e complet dispersata in aluat, iar acesta pare ca se rupe. Umeziti usor palmele si framantati-l cu ajutorul acestora, intinzand si presand bucata de aluat. Treptat veti vedea ca aluatul incepe sa capete forma, sa fie ferm dar usor elastic si capata o culoare cat de cat uniforma. Eu am avut nevoie sa umezesc palmele de doua ori si am framantat cam 30 de minute. Acest lucru, legat de umezirea palmelor pentru pastele cu cerneala de sepie, l-am aflat cautand pe internet si vizionand cateva filmulete pe youtube. Cand am obtinut o bila de aluat, omogena, m-am oprit din framantat. Am invelit bila de aluat intr-o folie de alimente si am dat la rece, in frigider pentru 30 de minute. In timpul acesta am inceput, asa dupa cum am spus si mai sus, sa ma ocup de celelalte ingrediente.
Imediat ce au trecut cele 30 de minute, am scos bila de aluat de la rece, am scos-o din folie si am taiat-o in doua bucati. Pentru reteta de fata am folosit doar o bucata de aluat, o jumatate din bila mare de aluat de paste cu cerneala de sepie, pe cealalata am infoliat-o si am pus-o in frigider, urmand sa ma ocup de ea a doua zi, pentru o alta reteta. Am aplatizat bucata de aluat, de cateva ori cu palma, si apoi am inceput sa o trec prin masina de paste, incepand cu diametrul cel mai gros si pana la cel mai subtire. La masina mea se poate seta de la 6 la 1, astfel ca am trecut bucata de aluat o data prin diametrul de 6, am impachetat-o in trei si am trecut-o iarasi prin diametrul de 6 de doua ori.
Apoi am inceput sa micsorez diametrul de la masina de paste si am trecut bucata de aluat cam de 8 ori, in total, pana am obtinut o fasie subtire si uniforma.
Am lasat fasia la uscat foarte putin, cred ca maxim 5 minute, apoi am trecut-o prin dispozititul special pentru taiere, folosind-ul pe cel subtire, pentru taitei. Am taiat la dimensiunea dorita si am format cateva cuiburi de paste. Acum am folosit aproximativ 150 gr de paste cu cerneala de sepie.
Midiile, calamarul si restul ingredientelor am incercat sa le pregatesc in timp ce pastele au stat putin la uscat si in timp ce am pus o cratita cu apa la fiert, la clocotit pentru a putea fierbe pastele.
Astfel ca am desfacut punga cu midii si le-am rasturnat intr-un castron mare si plin cu apa rece. Aruncati imediat toate midiile care sunt deschise! Este foarte important acest aspect. Niciodata sa nu preparati o midie care este desfacuta! Apoi am scos vreo 10 midii, iar restul le-am folosit la o alta reteta ce va urma si ea curand pe blog. Revenind la reteta de astazi, e foarte simplu sa pregatiti midiile pentru a fi preparate. Astfel, sub jetul de apa rece, am luat pe rand fiecare midie si am curatat-o, tragand de mustatile acesteia inspre partea opusa balamalei de inchidere. Apoi am frecat-o energic cu un spalator de sarma (cumparat special pentru asa ceva), iar depunerile calcaroase le-am dat jos cu un cutit. Am pus midiile curatate intr-un bol cu multa apa rece si le-am mai spalat de 3 ori, aruncand de fiecare data apa.
Tubul de calamar l-am spalat in apa rece, atat pe interior cat si pe exterior. As fi vrut sa folosesc calamar proaspat, dar nu am gasit in nici unul din supermarketurile de la noi, asa incat a trebui sa ma conformez. Mi-ar fi placut sa il curat si sa im pregatesc singura, dar uneori trebuie sa ne adaptam la ceea ce gasim si nu la ceea ce ne dorim :). Am sters surplusul de apa cu servete absorbante si am taiat calamarul in inele subtiri.
Am folosit rosii cherry din gradina de la tara, destul de mici, pe care le-am taiat in patru, dar sunt sigura ca era mai mult decat perfect daca le taiam in doua. Usturoiul l-am tocat grosier, iar ardeiul iute si rosu l-am taiat feliute.
Pastele la fiert
In oala cu apa clocotita am pus pe rand cate un cuib mare de paste cu cerneala de sepie (in total am folosit 150gr paste) si, fiind proaspat preparate, pastele vor fierbe imediat, in maxim 4-5 minute, exact in timpul in care se fac si midiile in sos.
Prepararea la tigaie
Intr-o tigaie am pus uleiul de masline si am pus inelele de calamar si am „stins” cu un strop de vin alb. Am amestecat de doua ori si imediat am pus usturoiul tocat grosier, ardeiul iute taiat felii si caperele. Am adaugat rosiile si patrunjelul verde tocat si am amestecat, apoi am pus capacul si am lasat la foc mic vreo 3-4 minute.
Am ridicat capacul si am pus midiile. Am acoperit si cat am numarat lejer pana la 5, am vazut ca incep sa se deschida. Am acoperit cu un capac si am lasat pe foc 3 minute.
Am scos pastele, scurse de apa si le-am pus in tigaia cu midii. Am amestecat repejor, cat sa se cuprinda de sos si de toate aromele respective, am acoperit cu un capat si am tras de pe foc.
Montarea farfuriei
Apoi am pregatit o frumoasa farfurie de paste cu cerneala de sepie, midii si calamar cu care sper sa impresionez juriul si sa ma trimita direct la Roma, la marele festival al aromelor si grusturilor: Taste of Rome! Deci, am luat o farfurie mare, alba, perfecta, usor adanca, in care am luat cu clestele special si am pus o mana de paste, am completat cu cateva inele de calamar si cateva midii.
Buon appetito!
Paste cu pui condimentat si sos de rosii
Lasă un răspuns