Pui intreg cu cartofi noi la cuptor
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Curiozitatea familiei noastre: mie-mi plac cartofii noi, Mirunei nu ii plac, iar lui Remi ii sunt complet indiferenti daca nu sunt facuti in ceaun cu pastai si usturoi. Insa tututor ne place carnea de pui, lasata sa zaca in caldura dogoritoare a cuptorului sub capac de lut ars. Astfel ca duminica am impacat pe toata lumea si fiecare a mancat cat a vrut si cum a vrut. Sparanghelul a fost bonus, caci niciunuia nu ii place in mod deosebit, insa ne educam sa ne placa. Asa ca duminica am avut la pranz un Pui intreg cu cartofi noi la cuptor. Ne-am lins pe degete, ne-am umplut burtile, am ras mult si bine si am mancat direct din vasul ala, cu mana, ca barbarii. A fost suprem!
Ingrediente pentru reteta de Pui intreg cu cartofi noi la cuptor
- 1 pui de 1.5-1.8 kg
- 1 lamaie
- 100 gr unt
- cimbru
- sare de mare
- 1 lingurita turmeric
- 1/2 lingurita ghimbir praf
- 1 pahar de vin alb
- 1 crenguta de rozmarin
- o mana de busuioc
- 5 linguri ulei de masline
- 1 kg cartofi noi
- o mana de sparanghel verde
Mod de preparare pentru reteta de Pui intreg cu cartofi noi la cuptor
Intr-un bol amestecati untul moale cu sarea, ghimbirul, turmericul si cimbru. Cu acest unt aromat frecati bine puiul si insistati sa puneti unt aromat si pe sub pielea de pe piept, pulpe si inauntru.
Pregatiti un vas incapator, de preferinta un vas roman, din lut ars, si umeziti-l cu apa rece, apoi cu ulei. Puneti puiul inauntru. In interiorul puiului puneti o lamaie taiata in doua. Inainte de a o introduce in cavitatea puiului e indicat sa spalati coaja lamaii cat mai bine, pana simtiti ca stratul ala cerat nu se mai simte.
Intr-un mojar striviti impreuna cu uleiul de masline niste cristale de sare de mare, frunzele de busuioc verde si rozmarinul. Turnati amestecul peste pui. Puneti o cana de apa si acoperiti cu un capac. Dati la cuptor pentru 2 ore, la 170 grade. Intre timp mai desfaceti capacul vasului, mai stropiti puiul cu zeama lasata, mai completati cu apa si cu 30 de minute inainte de final turnati deasupra puiului un pahar de vin alb.
In timp ce puiul se coace la cuptor pregatiti sparanghelul si cartofii noi. Astfel fasonati sparanghelul verde si sotati-l rapid in ulei cateva minutele pe fiecare parte. Cartofii noi, jupuiti de coaja ii fierbeti intregi in apa calda cu sare, cam 10 minute. Scoateti-i si scurgeti-i de apa.
Cartofii noi fierti ii aruncati lejer, intr-o doara in vasul de lut, alaturi de pui, fix cu 30 de minute inainte ca totul sa fie gata, exact in momentul in care turnati si paharul de vin. Apoi nu mai acoperiti vasul cu capac. Il lasati asa descoperit in cuptor, eventual mariti usor caldura, pentru a se rumeni frumusel si cartofii noi.
Serviti totul cald si daca mai aveti rabdare faceti si un sos de iaurt cu busuioc!
Suc de zmeura la rece fara zahar
Lasă un răspuns