WordPress Templates

Prajitura cu suc de rosii

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Dupa cum am anuntat pe facebook, mai deunazi, si am creat o mare valva, am incercat Prajitura cu suc de rosii. Ma tot ispitea de vreo cateva saptamani sa incerc un fel de prajitura cu foi, dar nu prea aveam curaj. Dupa cum v-am povestit si pe facebook, prajiturile cu foi ma crispeaza, imi dau asa senzatia aia nasoala pe sira spinarii si simt cum se ridica puful de pe mine 🙂 La modul serios vorbesc. Prajiturile cu foi ma sperie. Mi se par imposibil de executat. Desi iubesc Alba ca zapada si este singura prajitura din foi care imi iese beton. Am mai incercat acum vreun an, cred, Albinita, pe care o ador si a fost un mare fisco, dezastruos rezultat. Norocul meu ca imi potolesc pofta de albinita, pentru ca in fiecare an primesc cate o tava de Albinita de Nusfalau.

Ieri inarmandu-ma cu mult entuziasm am facut prajitura cu suc de rosii, am lasat-o peste noapte asa cum erau recomandarile si astazi am taiat-o. Dupa cum vedeti in fotografii, a iesit o delicatesa perfecta 🙂 si sincer  imi place foarte mult. Iar faptul ca Miruna e deja cu toata fata in tava cu aceasta minunata prajitura, pentru mine e un mare plus. Eu ma bucur cand al meu copil mananca o prajitura de casa, asta pentru ca nu e mare amatoare de prajituri de niciun fel. Mai spun doar ca prajitura aceasta o puteti face atat de post cat si de frupt, la crema de gris inlocuiti margarina cu untul daca vreti sa va bucurati de ea in post sau nu. O bucatica de margarina nu omoara pe nimeni, hai sa fim seriosi. O zi faina, dragii mei si luati cate o bucatica din prajitura cu suc de rosii.

Prajitura cu suc de rosii

Ingrediente pentru reteta de Prajitura cu suc de rosii

pentru 4 foi:

  • 12 linguri ulei
  • 12 linguri zahar
  • 12 linguri suc de rosii
  • un praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar stins intr-o lingura de otet sau zeama de lamaie
  • 500-600 gr faina

pentru crema de gris:

  • 500 ml apa
  • 7 linguri gris
  • 50 gr zahar
  • 100 gr unt (margarina)
  • zeama de la o jumatate de lamaie

800 gr marmelada de struguri sau magiun de prune

Prajitura cu suc de rosii

Mod de preparare pentru reteta de Prajitura cu suc de rosii

Amestecati uleiul cu zaharul, sucul de rosii si sarea. Amestecati cu o lingura si incorporati bicarbonatul de sodiu alimentar stins intr-o lingura de otet sau de zeama de lamaie. Incorporati apoi, in ploaie, faina. Amestecati la inceput cu lingura si pe masura ce se ingroasa incepeti sa framantati cu mana pana ce obtineti un aluat ferm, elastic, dar nelipicios. Impartiti aluatul in 4 (patru ) bucati egale si dati-le la rece 10-15 minute.

Incingeti cuptorul la 180 grade sau treapta 2-3 la cuptorul de aragaz obisnuit.

Pe masa infainata intindeti cu sucitorul, din fiecare bucata de aluat, cate o foaie subtire de 30*35 cm si coaceti pe foaie de copt, pe spatele unei tavi de aragaz, la foc iute. Procedati astfel cu fiecare bucata de aluat, astfel ca la sfarsit veti avea 4 foi de prajitura cu suc de rosii.

Pentru crema de gris procedati astfel: intr-o cratita incapatoare puneti zaharul si apa rece si aduceti la punctul de fierbere. Trageti de pe foc si presarati grisul, in ploaie, amestecand insistent. Puneti apoi pe foc si amestecati usor pana ce crema se ingroasa si grisul de umfla. Trageti de pe foc si incorporati untul/margarina si zeama de lamaie. Mixati sau amestecati repejor cu un tel de inox. Lasati sa se raceasca, cat de cat, amestecand din cand in cand pentru a nu se forma pojghita deasupra.

Apoi vom asambla prajitura: puneti o foaie de prajitura cu suc de rosii, ungeti cu un strat de magiun (eu am folosit marmelada de struguri), puneti a doua foaie deasupra presand usor cu degetele. Intindeti stratul de crema de gris, niveland usor si puneti deasupra a treia foaie de prajitura cu suc de rosii. Ungeti cu magiun sau marmelada de struguri sau orice gem acrisor si tare si puneti deasupra ultima foaie de prajitura cu suc de rosii. Acoperiti cu o foaie de copt, puneti-i deasupra un fund de lemn sau ceva tare si dati la loc racoros pana a doua zi, de preferabil peste noapte. In acest fel foile se vor inmuia si a doua zi va fi perfecta.

Presarati zahar pudra, taiati in patrate sau romburi si bucurati-va de o minunata delicatesa de post, de casa: Prajitura cu suc de rosii.

Prajitura cu suc de rosii Prajitura cu suc de rosii Prajitura cu suc de rosii

6 Responses to Prajitura cu suc de rosii

  1. Rocsy Ciobanu spune:

    Cat de mult imi plac mie prajiturile cu foi..Bravo Alice!

  2. Iuliana spune:

    Alisule, felicitari, m-ai convins. Si eu am cosmaruri cu prajiturile cu foi, ca sa nu mai zic ca nu stau prost doar cu indemanarea, ci si cu rabdarea, dar pe asta e musai-musai sa o fac si eu, mai ales ca vreau sa tin tot postul si dehh, trebuie si cate ceva dulce altfel intru in sevraj 😀

    • Alice spune:

      Ce draguta esti ! Pai tu faci atatea si atatea, care indemanare lipsa? :)) Daca o pregatesti pentru post, ai grija sa pui margarina in loc de unt. Te pup.

  3. Tina spune:

    Am o problema cu bicarbonatul…Pot sa-l inlocuiesc cu praf de copt? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.