Cornulete in doua culori
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Saptamana trecuta, am vazut la o prietena de pe facebook niste cornulete in doua culori, niste chestiuni atat de frumoase si de apetisante incat m-am hotarat pe data sa incerc sa le coc. Si am intrebat si eu de reteta, de tehnica, de cum se face , cum se drege si am aflat ce si cum. Asa ca duminica seara am copt aceste minunatii. Si culmea este ca aceste cornulete in doua culori sunt atat de versatile in sensul ca le poti coace asa simple, fara umplutura, sau le poti umple cu gem dulce-acrisor, cu amestec de nuca si cacao sau cu nutela. In orice varianta le-ai pregati, rezultatul va fi acelasi: cornulete in doua culori dulci, bune, pufoase si foarte estetice. Eu am copt doua tavi, prima runda de cornulete in doua culori le-am copt umplute cu marmelada de struguri facuta de noi acasa, iar a doua tava simple. Prima tura de cornulete in doua culori au iesit mai grase, mai maricele, pentru ca am pus si umplutura si nu prea am avut rabdare sa le aranjez frumusel. A doua runda de cornulete in doua culori a iesit mai draguta si mai finisata si mai mititele ca forma 🙂 Insa, au fost bune in ambele variante.
Ingrediente pentru reteta de Cornulete in doua culori
- 3 oua
- 4 linguri zahar,
- 1 plic de drojdie uscata sau 1 cub de drojdie proapsata
- 1/2 plic praf de copt
- 2 linguri cacao
- 300 ml lapte caldut
- 200 ml ulei
- 500 – 700 g faina
- pentru umplutura: fineti, amestec de nuca si cacao, marmelada de struguri, magiun
- sirop de zahar ars pentru insiropat
- optional nuca de cocos, nuca macinata, zahar praf pentru presarat deasupra
Mod de preparare pentru reteta de Cornulete in doua culori
Iei un bol incapator si dizolvi drojdia cu laptele caldut ( din care opresti vreo 3-4 linguri pentru mai tarziu). Adaugi praful de copt, ouale, zaharul, uleiul si mixezi vreo 2 minute. Presari apoi o mana de faina, in ploaie, acoperi bolul cu un prosopel si dai la loc cald o ora.
Dupa o ora adaugi faina si amesteci. Vei obtine un aluat ferm, dar elastic, pe care il imparti in doua. Cantitatea de faina care va intra in aluat este cuprinsa intre 500-700 gr, pentru ca depinde de calitatea acesteia, dar si de modul de framantare, iar in momentul in care vei adauga cacao in intr-una din bucatile de aluat, va fi nevoie sa mai adaugi faina. Vei vedea. Nu am cantarit excat cata faina a intrat, decat prima catitate de 500, apoi am mai daugat vreo doi pumni de faina si cred ca m-am apropiatde marja de 200 gr plus de faina.
Fiecare bucata de aluat o imparti in 2-3 bile. Iei o bila de aluat si o intinzi cu sucitorul, apoi intinzi o alta bila de aluat, din cel cu cacao, si intinzi la fel. Suprapui cele doua bucati, alb-maro sau maro-alb, dupa cum vrei, si tai triunghiuri de aluat. Umpli cu gem acrisor, fineti, amestec de nuca cu cacao sau le lasi simple. Rulezi fiecare triunghi si pui in tava peste o hartie de copt. Coci, in cuptorul preincalzit dinainte, la foc moderat cam jumatate de ora.
Intre timp prepari siroul de zahar ars, adica pui zaharul intr-o craticioara si ai grija sa nu devina negru. Cand devine auriu, tragi de pe foc si torni rapid 1-1.5 cani de apa rece si te tragi deoparte sa nu te arda aburii care se vor ridica.
Imediat ce scoti cornuletele din cuotr, asa fierbinti cum sunt le treci prin siropul de zahar ars. Apoi, daca doresti le pori trece prin nuca macinata sau prin nuca de cocos macinata, sau cand se racesc le presari cu zahar pudra. Eu le-am lasat simple, doar putin insiropate. Si nu regret, priviti numai cat sunt de frumoase<3. Hai, luati cate un cornulet!
Pofta buna la cornulete in doua culori!
5 Responses to Cornulete in doua culori
-
Arata asa de fain in farfurie !
In loc de sirop de zahar ars, o ata le-am dat prin sirop de zmeura, facut in casa….nici nu te gandesti ce bunatate a fost ! -
Am respectat reteta dar mi-au iesit tari:(
Lasă un răspuns
Salata cu fasole rosie si branza feta
[…] caci altfel nu stiu cum ar mai fi vazut lumina internetului ? Am copt o varianta de cornulete in doua culori, care sunt senzationale si arata nemaipomenit, desi sunt mult mai migaloase de realizat. Reteta de […]