Placinte cu mere
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Placinte cu mere – asta am copt zilele astea. In fiecare an, toamna si iarna, nu ma pot abtine sa nu fac macar o data pe luna placinte cu mere. Ah! le ador! Si nu mai spun ca mai fac si placinte cu dovleac, sau cu placinte cu branza dulce, dar in ceea ce priveste placintele dulci astea cu mere sunt de departe favoritele mele. Asta poate pentru ca am crescut in Falticeni, aproape de Radaseni, un taram al merelor bune si parfumate, cu livezile alea parfumate pline de crengi care se rup sub merele rosii si aromate! Ah! mi-aduc aminte cum mergeam la cules de mere, in perioada aia in care practica agricola era obligatorie din clasa a 5-a :)), cum ne-agatam de crengi, urcati pe scari din lemn cu galetuse de plastic in maini, incolonati si randuiti frumos :)) Nu ma intelegeti gresit: nu-s o nostalgica, nici macar „decretel” nu sunt :)), insa perioadele alea aveau asa un farmec aparte. E drept ca veselia ne tinea o zi, doua, maxim trei, caci dupa ce terminam cu merele mergeam la scos cartofi… Anyway, revenind la placintele cu mere de astazi, hai sa va povestesc ce si cum va trebuie pentru a obtine asa pufosenii!
Ingrediente pentru reteta de Placinte cu mere
- 350 gr faina
- 150 gr unt
- 50 gr zahar
- 100 ml lapte
- 1 ou
- 25 gr drojdie
- 1 lingurita coaja de portocala rasa
- un varf de cutit de sare
pentru umplutura:
- 1.5-2 kg mere
- 200 gr zahar
- 100 gr unt
- 2 lingurite scortisoara
* pentru uns: un galbenus de ou spart in doua linguri de lapte si zahar tos presarat deasupra
* zahar pudra pentru presarat peste placinte cu mere cat sunt caldute
Mod de preparare pentru reteta de Placinte cu mere
Frecati drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza. intr-un bol incapator turnati faina si faceti in mijlocul ei o gropita in care turnati drojdia lichefiata amestecata cu putin lapte caldut. Acoperiti cu un strat subtire de faina si lasati 15 minute sa creasca. Apoi incepeti sa framantati adaugand laptele caldut, oul amestecat cu zahar si la final untul topit si la temperatura camerei. La final adaugati un strop de sare si coaja de portocala rasa (asta dupa ce ati spalat-o foarte, foarte bine). Amestecati si framantati 15 minute, apoi lasati aluatul la loc caldut o ora, doua.
In timp ce aluatul sta la dospit, veti pregati umplutura. Curatati merele si dati-le pe razatoarea mare. Intr-o tigaie cu fund gros incalziti usor untul si apoi puneti merele. Amestecati si, imediat ce incep sa se inmoaie, turnati zaharul si lasati pe foc pana ce scade zeama lasata de mere. Trageti de pe foc si adaugati scortisoara. Lasati la racit.
Luati cate o bucatica de aluat si intindeti-o usor cu sucitorul sau cu manutele, puneti in mijlocul ei o lingura de umplutura. Inchideti capetele si puneti in tava, peste o foaie de copt, placinta langa placinta. Acoperiti tava cu un prosop si lasati 15 minute.
Ungeti aceste placinte cu mere cu un galbenus spart in 2 linguri de lapte si presarati deasupra putin zahar tos. Dati tava la cuptor si coaceti la foc moderat, 160 grade, 40-45 minute.
Cat sunt calde presarati-le cu zahar pudra. Seriviti cu incredere!
Pofta buna la placinte cu mere!
Ciorba falsa de burta cu pleurotus
Lasă un răspuns