WordPress Templates

Placinta cu dovleac

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Va place placinta cu dovleac? Sau mai bine spus: alor tai le place placinta cu dovleac? Ei bine daca cineva mi-ar pune o asemenea intrebare as raspunde fara ezitare: NU, alor mei nu le place placinta cu dovleac! 🙂 Dragut, nu-i asa? Nu le place, nu am idee de ce… c-o fi culoarea, c-o fi mirosul, c-o fi dovleacul in sine… habar n-am. Oricum cu Miruna m-am obisnuit deja: nu-i place decat kinder si orice praji cu ciocolata… restul e complet neinteresant pentru ea. Cu R. in schimb e cu totul alta poveste. El e genul: mofturosul-simandicosul-consumatoruldedulceperfect. Intr-un cuvant: ce e aia dom’le placinta cu dovleac? ori e super prajitura „dulce-pufoasa-nu-prea-aromata-cu-branza-sau-fructe-si-musai-cu-ciocolata”! Astfel ca, sfidand opinia majoritara conform careia: spunem Nu dovleacului!, in fiecare an imi coc si ma indop (singura!) cu cateva portii zdravene de placinta cu dovleac.

Placinta cu dovleac de astazi, pe care v-o arat in pozele minunate, e de departe cea mai buna pe care am facut-o pana acum. Poate din cauza ca am facut-o „din ochi” si aruncand untul si zaharul intr-o doara. Placinta cu dovleac este o placinta savuroasa fina si delicata care iti aminteste de toamna cea darnica. O crema de dovleac perfect aromata cu scortisoara.Placinta cu dovleac

Ingrediente pentru reteta de Placinta cu dovleac

*din ingredientele date am facut doua rulouri de placinta cu dovleac

  • 12 foi de placinta (cate 6 pentru fiecare rulou)
  • 600 gr miez de dovleac ras pe razatoarea mare
  • 150-200 gr zahar
  • 100 gr unt topit
  • 50 gr unt topit pentru uns foile de placinta
  • 2 lingurite scortisoara pudra
  • zahar pudra pentru pudrat

Placinta cu dovleac

Mod de preparare pentru reteta de Placinta cu dovleac

Dovleacul placintar se curata de coaja si de samburi. Miezul il radeti pe razatoarea mare. Intr-o cratita de tuci incingeti 100 gr unt si adaugati dovleacul ras. Adaugati zaharul si amestecati. Dati la foc mic, acoperiti cu un capac si lasati pe foc cam 15 minute. Intre timp amestecati in cratita de tuci pentru a nu se prinde compozitia. Amestecati pana ce totul se transforma intr-o crema delicioasa si fina. Trageti de pe foc si lasati la racit.

Incingeti cuptorul al 180 grade, treapta 3-4. In tava in care veti coace, de lungime obisnuita, fix cat foile de placinta, puneti o foaie de copt, pentru a va usura munca si a proteja  placinta in timpul coacerii.

Luati 6 foi de placinta si ungeti doua cate doua suprapunindu-le. Umpleti suprafata, niveland usor, cu jumatate din compozitie. Cealalata jumatate o veti folosi pentru celalalt rulou de placinta format din celelalte 6 foi de placinta. Douaspezece (12) initial, da?! Buun… Apoi pliati capetele de la latura scurta a foilor de placinta, dupa care rulati strans pornind de la latura mare a foilor de placinta. In felul acesta nu veti risca sa iasa compozitia afara din rulou, pentru ca pliind capetele mici le-ati inchis dinainte… sper ca m-am facut cumva inteleasa 🙂 😛 Bun! Puneti ruloul format astfel in tava pregatita si ungeti-l bine cu unt topit. Procedati in acelasi mod si cu restul foilor de placinta si de crema de dovleac. Puneti tava cu ambele rulouri in cuptorul incalzit bine, micosrati pana la 150 grade, treapta 2-3 si lasati cam 20 minute. Lasati la racit, dupa care pudrati cu zahar pudra si taiati feliute cat de grosute va lasa inima. 🙂

Asa-i ca arata senzational placinta cu dovleac? De gust nu mai zic nimic!

Placinta cu dovleac Placinta cu dovleac

2 Responses to Placinta cu dovleac

  1. Maria spune:

    Cred ca s-a consumat foarte rapid la cat de bine arata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.