Bors de fasole
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Ce s-ar putea spune despre un Bors de fasole? Decat ca e absolut minunat. Si mie imi aduce aminte de vremurile cand eram studenta si l-am intalnit pe R. How romantic! 🙂 Ei bine, da! Mie imi aduce aminte de vremurile acelea, cand intr-o toamna bacoviana de-a dreptul, el m-a luat de mana si m-a dus acasa la ai sai. Am intrat in casa infrigurati si zbarciti de ploaie si dupa ce mama sa mi-a dat sosete calde si uscate, ne-a pus la masa. In bucatarie mirosea a cimbru. Am primit o farfurie perfect alba din care se ridicau aburi aromati, imbietori. Si-n adancimea acestei farfurii se scufundau niste boabe de fasole mari, albe si cremoase. El a luat o ceapa si-a strivit-o de masa. I-a scos inima si mi-a dat-o. E bors de fasole, mi s-a spus, Mananca, e bun! Si-am mancat. Pentru prima data in viata mea. Mancam amindoi in tacere si-n miros cald de cimbru. Si sufletul mi-a tresarit. Si pentru prima data in viata mea am aflat ce minuni poate face o mana de fasole.
Ingrediente pentru reteta de Bors de fasole
- 300 gr fasole boabe fiarta
- o ceapa mare
- 1 morcov potrivit
- 1 patrunjel radacina
- 1/2 ardei gras rosu sau verde
- o legatura de patrunjel verde
- cateva fire de cimbru
- 150 ml suc de rosii
- 1 lingura pasta de gogosari
- sare
- ulei
- o mana de fidea sau taitei de casa
- 200-250 ml bors de putina
Mod de preparare pentru reteta de Bors de fasole
Fierbeti boabele de fasole uscata, in cateva ape si scurgeti-le, macar de 3 ori. Acest bors de fasole se va prepara in ultima apa de fiert a boabelor de fasole.
Intre timp curatati morcovul, radacina de patrunjel si ardeiul gras si taiati-le in bucati potivite sau rondele subtiri. Tocati ceapa si caliti-o usor in cateva linguri de ulei. Taiati marunt frunzele de patrunjel.
In ultima apa de fiert a boabelor de fasole vom prepara borsul, asa dupa cum am spus mai sus. Astfel, in oala cu fasolele fierte, adaugati ceapa calita, cu tot cu ulei, morcovul, patrunjelul radacina si ardeiul gras. Adaugati pasta de gogosari, sucul de rosii, sau 2-3 linguri de bulion si fierbeti la foc moderat, acoperit pe jumatate cu un capac, pana ce legumele sunt fierte. Adaugati apoi fideaua sau taiteii de casa si lasati sa clocoteasca 3 minute, dupa care adaugati patrunjelul verde, borsul de putina si firele de cimbru. Lasati sa dea doua-trei clocote, potriviti de sare si apoi trageti de pe foc oala cu bors de fasole.
Lasati sa se raceasca usor, fara a tine capacul deasupra. Consumati acest bors de fasole alaturi de paine din faina integrala sau de secara si musai o ceapa alba sparta.
Pofta buna la bors de fasole!
Lasă un răspuns
Placinta cu dovleac
12 Responses to Bors de fasole
Noi mai obisnuim sa punem fasolele „la inmuiat” cu o seara inainte de a le gati. Evident pe cele care „nu’s de anul asta”. Pentru sensibili, ceapa rosie! Pentru barbati, ardei iute! Dupa gust ar merge folosita si zeama de varza (de la murat) in loc de bors. Iar borsul, 200-250ml…nu cred ca e critic, depinde de gust si cat de acru e borsul. 😀
Cum le mai stii tu pe toate :)))
Sunt o fasolara !:))
Ciorbica ta este un deliciu,pe cuvant !
Saru’mana…chiar este!
Borsul de fasole este preferatul meu si as manca zilnic. De cate ori fac se stie ca eu mananc cel mai mult…
Ce poveste frumoasa si cred ca nici nu este de ieri, alaltaieri. si totusi ati tinut-o minte in detaliu. Sa va iubiti cat mai mult va doresc! Multa fericire!
Multumim. Asemenea. Nu am cum sa nu tin minte. Tin minte in detalii, culori si arome, multe din clipele povestii noastre, inca de la inceputuri…de acum 20 de ani 🙂
La multi ani frumosi si fericiti impreuna!!!
Am trăit s-o văd si pe asta! Tocmagi în borșul de fasole în alta farfurie, în afara de cea a bunicii! Cît iubesc eu borșul asta! Unora li se pare ciudata combinatia. Toți fac ochi cînd le spun eu de borșul bunicii mele. „Hăăă, fasole si fidea?”
Bun, prea bun! Tre’ sa-mi fac o portioara!
:)) stiu mai, Maya :)) exact asa ma intrebau si pe mine unii cand am postat borsul asta de fasole cu fidea :)) Insa asa se face la noi, prin unele parti, asa il facea bunica sotului meu si asa ne place! Cat ma bucura cuvintele tale!
Si la cum e vremea asta… de ninge cu soare, frig, brrr, merge de minune. Nu am eu bors de putina, dar ma descurc 😀
Maya, hai ca iti dau eu bors de putina!