WordPress Templates

Tort de mere

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 Tort de mere

Pentru astazi va primesc in Tara bucatelor cu Tort de mere. Blat pufos de pandispan, copt in pojghita de zahar caramelizat, plin cu mere de la Verde bun parfumate si umplute cu dulceata de gutui din tarabucatelor. Cred ca v-am convins sa va aruncati un ochi asupra retetei cu cu pricina, sa va luati o lingurita si sa va asezati comod spre savurarea acestei deliciosenii pufoase si aromate. Deci, sa povestim.

Ingrediente pentru reteta de Tort de mere

  • 6 mere mari si parfumate
  • 4 oua
  • 4 linguri de faina
  • 4 linguri de zahar
  • un praf de sare
  • 50 ml lapte
  • 100-150 gr zahar tos
  • esenta de vanilie
  • cateva linguri de dulceata de gutui (optional)
  • miez de nuca sau fulgi de migdale

 Tort de mere

Mod de preparare pentru reteta de Tort de mere

Intr-o cratita rotunda in care veti prepara tortul, de 22-24 cm, puneti  100-150 gr zahar tos si topiti-l usor, caramelizandu-l. Aveti grija sa nu se arda, asa ca va trebui sa fiti vigilenti si sa il paziti cu strasnicie. Cand a capatat culoarea aurie-aramie, trageti cratita de pe foc si incepeti a tapeta cu zaharul topit intreaga suprafata a cratitei respective, adica fundul acesteia si peretii laterali.

Spalati merele, curatati-le de coaja si scoateti-le cotorul. Stropiti-le cu putina zeama de lamaie, dupa care le asezati in cratita tapetata cu zaharul caramelizat. In fiecare mar, in locul cotorului pe care l-ati scos cu intrumentul special, puneti cate 2 lingurite de dulceata de gutui. Aceasta este doar o chestiune optionala, astfel ca puteti pune dulceata de gutui sau de orice alt fruct sau nu puneti nimic.

Tort de mere

Intr-un bol bateti spuma albusurile cu un praf de sare. Intr-un alt bol bateti spuma galbenusurile cu zaharul. Adaugati treptat faina, esenta de vanilie si laptele. La final incorporati albusurile batute spuma.

Turnati aceasta compozitie peste  mere.

Introduceti cratita in cuptorul preincalzit si coaceti 40-50 minute la foc mic. Se va coace mai greu, astfel ca e nevoie sa coaceti totul la foc mic-mic, pentru a se patrunde si coace suficient merele din interior.

Cand e copt, incercati tortul de mere cu un bat de frigaruie, incercand in special in zona merelor, daca aceasta va intra foarte usor, atunci e clar ca al nostru tort de mere e copt si poate fi scos din cuptor. Rasturnati tortul de mere pe o farfurie. Pentru a va reusi acest lucru este necesar sa va ajutati de farfuria pe care il veti raspurna si de niste prosoape de bucatarie. Puneti farfuria respectiva drept capac peste cratita cu tortul de mere, apucati apoi aceasta cu ajutorul unor manusi de bucatarie sau a unui propsop gros (aveti grija sa nu va provocati arsuri) si direct dintr-o rasturnare intoarceti cratita cu fundul in sus. Scoateti apoi cratita si un perfect tort de mere vi se va arata in intraga sa splendoare. Presarati nuci usor rumenite si zdrobite sau fulgi de miglade.

Lasati sa se raceasca usor si apoi taiati felii. Consumati-l alaturi de frisca, inghetata sau doar asa… simplu.

Pofta buna!

Tort de mere Tort de mere

2 Responses to Tort de mere

  1. Rocsy Ciobanu spune:

    Tortul meu preferat inca din copilarie. E cel mai bun!

  2. Maria spune:

    Ingenioasa ideea de a umple merele cu dulceata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.