Cremsnit
by Alice Ciobanu
Demult, tare demult, intr-un mic oras de provincie din zona Moldovei, intr-un liceu obisnuit, dar cel mai bun din oras, invata o fata blonda cu ochii verzi. Cu iluzii, sperante si iubiri si dezamagiri, fata cea blonda cu ochii verzi astepta in fiecare zi, la orele 10, in pauza mare, masina cu dulciuri. Era bucuria ei. Masinuta se auzea de departe, turuia motorul in draci… nu era o masina, ci era o motocilceta cu atas, cu un fel de cabina minuscula pe care o conducea un om ciudat. In fiecare zi semi-masina-motocilceta intra pe poarta liceului turuind si pocnind, se indrepta, invelita intr-un nor dens de fum, spre corpul D al liceului. Si fata cea blonda cu ochii verzi….era nelinistita: oare azi mai gaseste cremsnit? cine se duce sa prinda rand? ….:))
I love cremsnit! imi aduce aminte de anii de liceu, cand eram mai copii decat multi copii din ziua de azi… cand ne bucuram la o prajitura, cand inca umblam in tenisi in fata blocului fara fasoane…… vremuri demult apuse 😀
Dar sa povestim reteta….
Ingrediente pentru Cremsnit
- un pachet de foi de cremsnit
- 8 galbenusuri
- 300 gr zahar
- 1 litru lapte
- 5 linguri faina
- 1 pastaie vanilie
Mod de preparare pentru Cremsnit
Foile le  puteti face in casa sau le puteti folosi cu incredere pe cele de la dr. oetcker. Eu am primit un pachet si chiar sunt mai mult decat ok. Asa ca, avand gata preparate foile, am facut numai crema.
Intr-o cratita am pus pe foc laptele cu semintele de la pastaia de vanilie. Cand a dat in clocot am pus un capac, am stins focul si am lasat 30 min la infuzat. Intre timp, separi ouale. Galbenusurile le freci bine de tot cu zaharul pana ce se transforma intr-o crema densa si spumoasa. Apoi adaugi in crema faina, alternand cu laptele turnat in fir subtire.
Pui totul pe foc si amesteci incet si sigur, invartind mereu si luand de pe fund, pentru a nu se prinde. Cand crema s-a ingrosat, o lasi la racit.
Dupa ce s-a racit complet, o pui in strat gros, nivelat, intre cele doua foi de cremsnit.
Lasi peste noapte si servesti pudrat cu zahar alb.
Pofta buna! Cremsnit, atat de simplu… si atat de bun. Sunt happy azi!
Cu aceasta reteta particip al Dulcea Romanie, a lunii august, gazduita cu mare drag de  simpatica mea Catalina.
20 Responses to Cremsnit
-
bunaaaa…
-
super buna! multumesc pupicei coco
-
-
Cremsnitul si mie imi aduce aminte de copilarie si mananc si acum cremsnit cu mare placere. Pup si felicitari pt aparitia in click 🙂
-
Timea, pup !!!
-
-
Un dulce pe care nu l-aş refuza nicicând! Felicitări pentru articolul din Revista Glare!
O săptămână minunată!-
Adriana, iti multumesc din suflet! Acusi trec sa verific blogurile :)))
-
-
Ehe,frumoase amintiri,frumoasa introducere,delicioasa prajiturica!!
pup si o saptamana usoara!!
FELICITARI pentru articol!!-
LUlu, saru-mana pentru tot!
-
-
MMmmmm cat de apetisant.Nu am mancat de ceva ani nici eu!!
-
nici eu…..dar sigur voi mai face
-
-
I love cremsnit, too!!!!!!!!!!!!
-
ce bucurie!pupici
-
-
Uite cine a gatit ceva dulce si buuun!! Azi vin eu la tine, sa fur o portie de cremsnit delicios! Si eu il mananc cu placere, chiar si acum!
-
trec si eu acusi sa ma indop de pe la voi. pupicei
-
-
Daaaaaaaaa , si eu imi amintesc de acele vremuri , de aceea incerc s-o repet mereu , delicioasa praji .
PS Oare de unde-ai scos macrameul si el aducator aminte de acele vremuri ?!?-
Delicioasa intr-adevar!
am descoperit-o la tara, e o bucata dintr-o banda de macrame pe care bunica sotului o folosea la geamuri…nu stiu exact….ceva de genul asta
mi-am luat o bucata de acolo si aia incep sa o arat lumii 😛
-
-
Arata delicios !
Lasă un răspuns
Albinutza in Click! pentru femei
[…] apucat de mai multe retete de-odata…. v-am mai povestit eu pe aici cum am gresit o reteta de cremsnit si am transformat-o intr-o reteta de chec sau cake sau ce-o fi fost pufosenia aia. Â Â Dar astazi […]
[…] pufoasa si de dulce, e….a mistake    V-am povestiti eu pe aici cum am mesterit niste cremsnit aducator de amintiri dragi. So, totul incepe de acolo…. sparg eu cela 8 oua, rand pe rand,… separ usor si cu bagare […]
[…] oua…. Â Â Si din pofta mea mesterit dulcisme, am reusit a face intr-o zi trei prajiturici: Cremnist de vi l-am zis zilele trecute, niste Cupcakes cu banane si…. Cake by Mistake. Â Â Acuma sa […]