Samosa cu naut si curry
by Alice Ciobanu
Pateurile samosa sunt foarte populare in India, consumate in mod traditional ca simple gustari. De obicei sunt prajite in baie de ulei, dar pot fi pregatite si la cuptor, daca sunt stropite cu o cantitate generoasa de unt topit. Pateurile samosa au diverse umpluturi, clasicul amestec de legume cu carne de miel, mazare si cartofi, dar varianta cu naut e de departe cea mai delicioasa. Astfel incat astazi va prezint Samosa cu naut si curry.
Ingrediente pentru Samosa cu naut si curry
- 225 gr faina
- 2 lingurite praf copt
- 1 1/2 lingurita sare de mare
- 1 lingura de unt topit
- 5-6 linguri apa calda, sau mai mult
- ulei pentru prajit in baie de ulei
- 400 gr naut de la conserva scurs si clatit
- 100 gr mazare decongelata, sau inabusita daca e cruda
- 200-250 ml apa rece
- 1 ceapa rosie
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita boia de ardei iute sau dupa gust
- 1/2 lingurita chimen zdrobit
- 1/2 lingurita curcuma
- 1 ardei iute curatat de seminte si tocat
- 1 lingurita garam masala
- 1 lingurita ghimbir pudra
- 1/2 lingurita sare de mare
Mod de preparare pentru Samosa cu naut si curry
Pentru a face aluatul, amestecati intr-un bol faina cu praful de copt, sarea de mare, untul topit si 5 linguri de apa calda. Amestecati si framantati pana ce aluatul devine elastic si ferm. Framantati-l 5-10 minute pana devine omogen si nu se mai desface in fasii. Adaugati apa calda daca este prea uscat. Inveliti-l in folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca la loc racoros, in bucatarie, macar 30 minute.
Intre timp ne ocupam de umplutura. Incingeti niste ulei intr-un wok. Adaugati boiaua iute, garam masala, chimenul si curcuma si lasati-le fix 30 secunde, amestecand continuu. Adaugati ceapa tocata, usturoiul curatat si zdrobit, ardeiul iute curatat si tocat, pudra de ghimbir si lasati la foc inabusit pana ce ceapa devine aurie si se inmoaie, iar mirodeniile emana un miros deosebit. Puneti apoi nautul, mazarea, apa si sarea. Lasati la fiert pana ce scade toata zeama, amestecand din cand in cand. Puneti apoi umplutura intr-un bol si lasati la racit.
Procedura transformarii aluatului in minunatele pateuri samosa este relativ simpla. Luati aluatul si impartiti-l in 7 bucati egale. Formati cate o biluta din fiecare bucatica de aluat. Rulati-o pe suprafata de lucru tapetata cu faina, pana ce obtineti un cerc cu diametrul de aproximativ 10-12 cm. Taiati fiecare cerc pe jumatate, obtinand doua semicercuri. Luati cate un semicerc, umeziti marginile cu un penson inmuiat in apa rece, apoi indoiti semicercul si uniti marginile taiate astfel incat sa obtineti un con.
Lipiti marginile umede si deschideti conul pe care il veti umple cu o lingurita cu cate putina compozitie de naut. Apasati apoi marginile umede pentru a inchide conul si asezati-l pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Repetati intreaga procedura pana ce terminati tot aluatul si toata umplutura.
Incingeti un strat de ulei de vreo 6-7 cm intr-o cratita adanca, cu fundul gros. Prajiti pateurile de samosa cu naut si curry in baie de ulei pana ce se rumenesc si devin usor crocante.
Serviti-le calde sau fierbinti. Delicios….
Pofta buna!
Lasă un răspuns
My little rabbit si vasul Pyroflam
19 Responses to Samosa cu naut si curry
doamna, eu sunt la serviciu. Ia trimite tu vreo 3 pateuri sa am ce manca la pranz, ca tare pofta mi-ai facut! Imi plac mult pozele tale 😛
draga mea, ti-as trimite cu mare drag, dupa cum stii 🙂
multumesc frumos …pt.tot!
Cand ii trimiti Brindusei, pune cateva si pentru mine, ca sa nu faci 2 pachete separat :D! Pupicei grasunei, ca manutza „furacioasei”!
Ce bine arata Alice. Ti-ai facut rost de scandura? Felicitari inca o data imi place mult, chiar as vrea o portie.
Raluca, cu mare drag :)) Transmit manutelor
Dna Maria, da…mi-am facut rost de foarte multe scanduri 🙂
offf, vreau si eu. una mica, mica … dar lasa ca-mi fac (numa sa-mi treaca si lenea :)) )
Superba prezentarea… cum sa nu poftesti la asa poze?
Andreea-elena….tu toata ziua faci lucrui senzationale..in bucataria ta…care lene?
Cristina…multumesc
Tiiiii ce rabdare ai avut sa le impachetezi pe toate! Super arata! Pup!
Faine pateurile!Ti-ai luat scandurica:)?!
Arata exceptional!!! Felicitari! O sa incerc si eu cat de curand! 🙂
Andreea….ooo am avut rabdare :)0 nici eu nu stiu cum :))
pup
Teo…scandurici am demult…si multe 😛
andra…multumesc …
si multumesc pt vizita 🙂
Interesanta reteta!!!Imi place tare mult noul look(scandurica):)!!!!Felicitari
P.S. inca nu am auzit de curcuma, mi-ai putea explica ce este?! Mersi:X
Mare Maria…mutlumesc draga mea:) si mie imi place noul look :)) chiar de streseaza pe altii
curcuma uite ici amanunte http://ro.wikipedia.org/wiki/Curcuma
gasesti de cumparat in plafar..si iefitn pup
Mmmmm ce bun!