WordPress Templates

Samosa cu naut si curry

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

Pateurile samosa sunt foarte populare in India, consumate in mod traditional ca simple gustari. De obicei sunt prajite in baie de ulei, dar pot fi pregatite si la cuptor, daca sunt stropite cu o cantitate generoasa de unt topit. Pateurile samosa au diverse umpluturi, clasicul amestec de legume cu carne de miel, mazare si cartofi, dar varianta cu naut e de departe cea mai delicioasa. Astfel incat astazi va prezint Samosa cu naut si curry.

Samosa cu naut si curry

Ingrediente pentru Samosa cu naut si curry

    pentru aluat:
  • 225 gr faina
  • 2 lingurite praf copt
  • 1 1/2 lingurita sare de mare
  •  1 lingura de unt topit
  • 5-6 linguri apa calda, sau mai mult
  • ulei pentru prajit in baie de ulei
    pentru umplutura:
  • 400 gr naut de la conserva scurs si clatit
  • 100 gr mazare decongelata, sau inabusita daca e cruda
  • 200-250 ml apa rece
  • 1 ceapa rosie
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita boia de ardei iute sau dupa gust
  • 1/2 lingurita chimen zdrobit
  • 1/2 lingurita curcuma
  • 1 ardei iute curatat de seminte si tocat
  • 1 lingurita garam masala
  • 1 lingurita ghimbir pudra
  • 1/2 lingurita sare de mare

Mod de preparare pentru Samosa cu naut si curry

Pentru a face aluatul, amestecati intr-un bol faina cu praful de copt, sarea de mare, untul topit si 5 linguri de apa calda. Amestecati si framantati pana ce aluatul devine elastic si ferm. Framantati-l 5-10 minute pana devine omogen si nu se mai desface in fasii. Adaugati apa calda daca este prea uscat. Inveliti-l in folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca la loc racoros, in bucatarie, macar 30 minute.

Intre timp ne ocupam de umplutura. Incingeti niste ulei intr-un wok. Adaugati boiaua iute, garam masala, chimenul si curcuma si lasati-le fix 30 secunde,  amestecand continuu. Adaugati ceapa tocata, usturoiul curatat si zdrobit, ardeiul iute curatat si tocat, pudra de ghimbir si lasati la foc inabusit pana ce ceapa devine aurie si se inmoaie, iar mirodeniile emana un miros deosebit. Puneti apoi nautul, mazarea, apa si sarea. Lasati la fiert pana ce scade toata zeama, amestecand din cand in cand. Puneti apoi umplutura intr-un bol si lasati la racit.

Procedura transformarii aluatului in minunatele pateuri samosa este relativ simpla. Luati aluatul si impartiti-l in 7 bucati egale. Formati cate o biluta din fiecare bucatica de aluat. Rulati-o pe suprafata de lucru tapetata cu faina, pana ce obtineti un cerc cu diametrul de aproximativ 10-12 cm. Taiati fiecare cerc pe jumatate, obtinand doua semicercuri. Luati cate un semicerc, umeziti marginile cu un penson inmuiat in apa rece, apoi indoiti semicercul si uniti marginile taiate astfel incat sa obtineti un con.

Samosa cu naut si curry

Lipiti marginile umede si deschideti conul pe care il veti umple cu o lingurita cu cate putina compozitie de naut. Apasati apoi marginile umede pentru a inchide conul si asezati-l pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Repetati intreaga procedura pana ce terminati tot aluatul si toata umplutura.

Samosa cu naut si curry

Incingeti un strat de ulei de vreo 6-7 cm intr-o cratita adanca, cu fundul gros. Prajiti pateurile de samosa cu naut si curry in baie de ulei pana ce se rumenesc si devin usor crocante.

Serviti-le calde sau fierbinti. Delicios….

Pofta buna!

Samosa cu naut si curry
Samosa cu naut si curry

19 Responses to Samosa cu naut si curry

  1. doamna, eu sunt la serviciu. Ia trimite tu vreo 3 pateuri sa am ce manca la pranz, ca tare pofta mi-ai facut! Imi plac mult pozele tale 😛

  2. Alice spune:

    draga mea, ti-as trimite cu mare drag, dupa cum stii 🙂

    multumesc frumos …pt.tot!

  3. Raluca spune:

    Cand ii trimiti Brindusei, pune cateva si pentru mine, ca sa nu faci 2 pachete separat :D! Pupicei grasunei, ca manutza „furacioasei”!

  4. maria elena spune:

    Ce bine arata Alice. Ti-ai facut rost de scandura? Felicitari inca o data imi place mult, chiar as vrea o portie.

  5. Alice spune:

    Raluca, cu mare drag :)) Transmit manutelor

  6. Alice spune:

    Dna Maria, da…mi-am facut rost de foarte multe scanduri 🙂

  7. offf, vreau si eu. una mica, mica … dar lasa ca-mi fac (numa sa-mi treaca si lenea :)) )

  8. Cristina spune:

    Superba prezentarea… cum sa nu poftesti la asa poze?

  9. Alice spune:

    Andreea-elena….tu toata ziua faci lucrui senzationale..in bucataria ta…care lene?

  10. Alice spune:

    Cristina…multumesc

  11. Andreea spune:

    Tiiiii ce rabdare ai avut sa le impachetezi pe toate! Super arata! Pup!

  12. TeoBucatar spune:

    Faine pateurile!Ti-ai luat scandurica:)?!

  13. andra spune:

    Arata exceptional!!! Felicitari! O sa incerc si eu cat de curand! 🙂

  14. Alice spune:

    Andreea….ooo am avut rabdare :)0 nici eu nu stiu cum :))
    pup

  15. Alice spune:

    Teo…scandurici am demult…si multe 😛

  16. Alice spune:

    andra…multumesc …
    si multumesc pt vizita 🙂

  17. Mare Maria spune:

    Interesanta reteta!!!Imi place tare mult noul look(scandurica):)!!!!Felicitari
    P.S. inca nu am auzit de curcuma, mi-ai putea explica ce este?! Mersi:X

  18. Alice spune:

    Mare Maria…mutlumesc draga mea:) si mie imi place noul look :)) chiar de streseaza pe altii

    curcuma uite ici amanunte http://ro.wikipedia.org/wiki/Curcuma
    gasesti de cumparat in plafar..si iefitn pup

  19. Fab Chef spune:

    Mmmmm ce bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.