WordPress Templates

Hummus cu sfecla coapta

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Acum ceva vreme am fost intr-o mica incursiune in Polonia, impreuna cu altii bloggeri, si acolo am participat si la un workshop de cooking… dar am mai povestit toate astea pe aici pe blog, asa incat nu are rost sa reiau povestea. Pentru curiosi povestea se gaseste fix aici.  Si la workshop-ul cu pricina, pe langa alte chestii,  am „gatit” un hummus cu sfecla coapta. Am pus si poze atunci pe facebook si pentru ca aratau super misto m-am gandit sa fac un hummus cu sfecla coapta pentru ca mi-a placut tare mult, pentru ca merita o postare si pentru ca poate sunt doritori de asa experienta culinara… ma refer la hummusul cu sfecla coapta. Si cum nautul este ingredientul cheie si de baza in reteta asta de hummus, am luat repejor o conserva de naut de la prietenii mei de la Sun Food si hopa gata hummusul. Pasul urmator a fost doar sa am putintica rabdare pana se coace sfecla, dar cu nolul meu cuptor Artic, treaba e pe jumatate rezolvata. Pentru acest hummus cu sfecla coapta aveti nevoie doar de cateva ingrediente simpla si un blender. Restul e poveste….si pentru ca aveam cativa invitati in ziua respectiva am luat niste coji de tarta (din supermarket) si gata aranjamentul meu apetisant.

Hummus cu sfecla coapta

Ingrediente pentru reteta de Hummus cu sfecla coapta

Hummus cu sfecla coapta

  • 1 conserva naut de la Sun Food
  • 1 sfecla potrivita ca marime
  • 1 lingurita sare mare roz
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 lingura de tahini
  • 1 lingurita rasa de sumac
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1/2 lingurita lemongras uscat
  • ulei de masline
  • ceapa verde
  • coji de tarta
  • muguri de pin
  • cateva seminte de negrilica

Hummus cu sfecla coapta

Mod de preparare pentru reteta de Hummus cu sfecla coapta

Mai intai va trebui sa pregatim sfelca coapta, asa ca pregatiti cuptorul la 200 grade pana se incinge. Curatati sfecla si taiati-o in felii potrivite, dar nu pana la capat, cat sa ramana prinse feliile intre ele. Stropiti cu ulei de masline si presarati sare grunjoasa. Infasurati-o in foia de aluminiu pentru alimente si dati-o la cuptor pentru 30-35 minuite la 180 grade.

Cand este gata, scoateti-o de la cuptor si desfaceti-o din folie si lasati-o sa se raceasca cat de cat.

Curatati usturoiul si puneti-l intr-un blender. Adaugati boabele de naut (scurse de zeama in care au fost conservate), tahini, zeama de lamaie, condimentele su un strop de ulei. Porniti blenmderul si dupa cateva zvacniri :)) sau poticniri, va trebui sa mai adaugati putin ulei si eventual un strop de apa.  Imi place sa adaug apa si nu sa folosesc din apa in care au fost conservate. Chestie de gust si de fite probabil, in cazul meu, pentru ca de altfel nu e nimic in neregula cu apa respectiva, in care au fost conservate boabele de naut. Ba chiar din respectiva apa, denumita si aquafaba si fac niste bezele si o pavlova vegana de nedescris. Si poate ca (uite acum mi-a venit ideea asta!) iei o conserva de naut, folosesti boabele pentru hummus sau hummus cu sfecla sau ce fel de mancare cu naut iti doresti, iar din apa respectiva bagi repede un desert vegan. Super treaba, zic!

Apoi in blender pui si feliile de sfelca rosie coapta si iar dai niste zvanc-zvanc, pana ce obtii o pasta groasa, dar catifelata. E esential ca toate ingredientele sa fie bine trecute prin blender si intreaga pasta sa aiba consistenta, gust usor acrisor si… o sa va dati singuri seama cat de buna e pasta asta de hummus cu sfecla coapta. Acum e la libera alegere: ori o lasati intr-un bol si va infingeti in bolul ala cuj niste bucati de lipie coapta sau daca aveti ceva musafiri si va doriti sa fie totul pe principiul „imbucatura si fugi”  umpleti niste coji de tarta. Chiar nu are rost sa va chinuiti sa faceti acasa, cand le gasiti de-a gata in magazin si frumusele, aspectoase si mai ales ca e doar o masa, nu mancam zilnic asa ceva.  Asa ca umpleti cojile si decorati-le cu ceapa verde tocata marunt si muguri de pin, cateva seminte de negrilica. Gata treaba!

Hummus cu sfecla coapta Hummus cu sfecla coapta Hummus cu sfecla coapta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.