Gogosi pufoase pentru ierni geroase
by Alice Ciobanu
E 14 februarie! Valentine’s Day! Si toata lumea ar trebui sa fie pe afara cu dragostea-n priviri si soarele-n par. Insa la noi e iarna. Da’ iarna frate! Cu troiene ca altadata, cu zapada cat casa si ninsoare ce nu se mai opreste. Lumea e doar cu gandul la lopata, ninsori abundende, stari de urgenta (sau incoerenta :P), cod portocaliu de ninsori, acusi rosu de ger si tot asa.
Privesc cum ninge des si marunt. „E decembrie”, imi spun in gand. Sorb din cafea si ma trezesc: e doar februarie si sper ca my friends sa fie deja in zbor spre Milano.
As fi vrut sa va ofer niste inimioare roz-rosii, de Valentine’s Day, but… am fost cuprinsa de valul de dragoste pentru zapada copilariei mele, cand ma jucam afara pana mi se faceau pantalonii scoarta, iar cozile lungi ce mi le impletea mama in fiece dimineata, se transformau incet in niste cosite semi-inghetate. Ce vremuri! Iar cand ajungeam in casa, dupa indelungi chemari disperate ale mamei, (pe vremea aia se tipa de la balcon/geam, nu era cu beep-uri :P) ma cuprindea de pe scara blocului un miros cald si imbietor: Gogosi! Calde, moi, pufoase… Ce vremuri!
Asa ca astazi, pe vreme de decembrie va ofer doar niste gogosi cu ciocolata sau ninse cu praf alb si un pahar de lapte… o cuibareala lange cel drag si… Dragostea fie cu voi!
Ingrediente pentru Gogosi
- 700 gr faina
- 120 gr unt
- 40 gr drojdie proaspata
- 3 linguri zahar
- 15 ml esenta rom
- 300 ml lapte
- 5 galbenusuri
- 1/2 lingurita sare
- 2 lingurite coaja lamaie+portocala
- zahar pudra pentru pudrat, ciocolata topita, bombonele colorate
Mod de preparare pentru Gogosi
Intr-un castron curat se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugati apoi untul moale, galbenusurile, esenta de rom si coaja de portocala si laptele, iar la urma adaugati faina amestacata cu sare si cernuta de doua ori.
Framantati bine cu mana vreo 10 minute dupa care lasati aluatul sa creasca la loc caldut, ferit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza sau tripleaza volumul (chestiune de noroc personal :P).
Apoi luati aluatul si intindeti-l cu sucitorul uns cu ulei pe planseta de lucru, unsa si ea bine cu ulei. Intindeti in foaie de 1 cm grosime. Taiati toata foaia rondele cu ajutorul unor forme pentru aluat sau al unui pahar trecut mereu prin faina. Rondelele lasati-le 15 minute sa creasca pe masa.
Le coaceti in ulei. Neavand tigaie speciala gogosi, le-am copt dupa metoda traditionala. Adica intr-un ceaun de tuci am pus ulei si cand acesta a fost suficient de incins am pus la rumenit gogosile. Cu partea de deasupra in jos si le-am lasat cam 2 minute, dupa care le-am intors repejor si le-am mai lasat foarte putin. Se scot cu andreaua si se pun pe un servetel absorbant.
Cat sunt caldute le trecem prin ciocolata topita, cam cat va imbie pohta inimii sau le pudrati cu praf alb de zahar.
Savurati-le in tihna, alaturi de un pahar de lapte! Sunt absolut delicios de pufoase. Parol!
Si mai stiu pe cineva care le-a apreciat foarte tare….sau macar ciocolata lor :))
24 Responses to Gogosi pufoase pentru ierni geroase
-
Foarte frumusele si bune, bune…am servit si eu una:)
pupici -
Ce pufosenii delicioase!
-
Avem amintiri frumoase din iernile copilariei noastre!
-
Sa stii ca sunt perfecte pentru vremea de afara… dar sincer, nici in mijlocul verii nu as refuza o gogoasa pufoasa cu mult zahar pudra!
-
mare dreptate ai! pe mine asa m-ar incalzi la ora asta un gogos! + paharul de lapte 😀
-
Daaaa, moi :P. Alea cu cioco sunt ale mele! Adjudecat! :D. Parca-mi si vad mustatile pline de cioco si laptic :P. Cum de altfel ma si vad in descrierea ta, ca si la noi tot claxonul de pe balcon se aplica =)), iar noi ne faceam ca nu auzim. Hi hi.
-
Cum sa nu fie bune cu cioco?Stie Miruna foarte bine!
-
Luat reteta,sper ca nu te-ai suparat?Arata demential,abia astept sa le fac,pana atunci savurez de la tine una cu ciocolata.PUPICI!
-
Lia..pupici!
Sisters….yummy! Ma bucur ca va plac
mandala…Oo ce de-a amintiri am…poate le pun vreodata pe hartie :))
-
Cristina…eu vara nu sunt fan gogosi…decat daca mi le face altcineva. Pup!
-
Andreea Elenna, nu-i asa? E frig bai….iarna!
-
Ralu…pe tine astept sa iti vad mustatile unse de cioco dupa ce te dezapezesti. Bafta si ai grija!
-
Teo, draga mea, ai dreptate. Miruna stie cel mai bine :))
-
milica, pai cum sa ma supar???? sper sa va placa!
-
Foarte bune si atat de dragalase!Cred ca s-au terminat repede de papat!
Nu am stiut ca si papusile mananca gogosi?
Pupici! -
Pana atunci am rugat-o pe Miru sa se ocupe ea de ele =)). Pup
-
Amintirile tale seamana cu ale mele.Au fost totusi vremuri frumoase pentru noi.
Miruna este delicioasa.Gogosile sunt bune si ciocolatoase.Pup! -
Imi plac tare pufoseniile, dar mai ales pufosenia aia mica!Pup si o seara cat mai plina de iubire, iti doresc!
-
Super apetisante gogosile!
-
se vede cu ochiul liber ca sunt gustoase !pilotul de incercare pare multumit .
-
Ce dulce e Mirunica !!!
-
fetita ta imi aduce aminte de mine, cand era de varsta ei! asa faceam si eu, ” apreciam” mereu crema! sa-ti traiasca si sa te bucuri din plin de ingerasul aceasta mic!
-
Si cum nu am mancat nici eu de foarteeee multttt timppppp direct la tine vin!!
Lasă un răspuns
Lunea – Gateste Romaneste Invitat Adina Ciocalau (Mi tinita)
[…] care sa fie economicoase si sa se faca rapid si repejor si care sa dispara instant. Noi facem des gogosi pentru iernile geroase, dar voiam ceva mult mai rapid. As ca am ales reteta de gogosi a lui Miha la care am mai adaugat […]