Estonian Kringel
by Alice Ciobanu
De cand l-am vazut la JLC, nu mi-a mai stat gandul decat la el. Nu m-a bantuit chiar ca my preciouss, but still…. Asa ca de acum declar sus si tare: If it’s Sunday is Estonian Kringel ! Dar deja incep sa adopt stilul „comfort food” for sunday. Got it?
Asa ca dis-de-dimineata, am pus mana la invartit niste aluat si iata ce a rezultat:
-
120 ml lapte caldut (nu fierbinte)
-
1 lingurita zahar
-
1 galbenus
-
30 g unt
-
un praf de sare
-
15 g drojdie
-
300 g faina
-
50 g unt
-
3-4 linguri zahar
-
1-2 lingurite scortisoara
Mod de preparare pentru Estonian Kringel
Puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti. Lasati bolul la loc cald, acoperit cu un prosopel curat, pana ce se umfla si face o spuma deasupra.
Intr-un bol maricel puneti faina amestecata cu un praf de sare. Faceti o gropita in mijloc si turnati acolo laptele umflat cu drojdie, galbenusul de ou si untul topit dar racit. Amestecati bine vreo 10 minunte pana obtineti o bila de aluat. Lasati-o la loc cald, pentru 1-2 ore pana ce-si dubleaza sau chiar tripleaza volumul.
Apoi pe masa infainata intindeti bila de aluat frumos crescuta, (dar mai framintati-o citeva minute – sa iasa tot aerul) si cu sucitorul intindeti foaie mai mult dreptunghiulara decat patrata, cam de vre 1 cm grosime.
Din 50 de grame de unt frecat bine cu zahar si 2 lingurite de scortisoara (eu am pus 2 lingurite pentru ca-mi place foarte tare aroma) faceti o crema si ungeti cu ea suprafata de aluat. Mai lasati din crema vreo 2-3 linguri pentru uns deasupra.
Dupa ce ati intins bine cu pensonasul crema de unt si scortisoara pe tot aluatul, rulati-l strans sub forma de rulou. Apoi cu un cutit ascutit taiati-l in doua, pe lung, lasand vreo 2-3 cm netaiati la un capat. Incercati sa suciti aluatul, adica fiecare bucata din ruloul taiat, in forma de spirala, unul peste celalalt, lasand partea taiata, rasfirata, in exterior. Aici e cheia frumusetii lui. Uniti capetele sub forma de colacel.
Ungeti frumos faldurile exterioare cu crema oprita (cum v-am zis mai inainte, da?!) si dati totul in cuptorul incalzit pentru 20-25 minute maximum.
Lasă un răspuns
Rulada alba cu gem
20 Responses to Estonian Kringel
Il pun si eu pe lista de facut,ca tare arata apetisant! de retinut ptr sambata,ca la noi atunci e comfort food day:))
Ce frumos arata!
Este frumos si bun,doar are scortisoara.pup!
Un rezultat, ce arata tare bine si e pe gustul meu, am sa notez! Pup cu drag!
Superb a iesit !!!
Interesanta reteta si vad ca rezultatul este apetisant!
Forte frumos este!!!Si la gust tare delicios!Pup!
si eu o sa-l fac, tare ma ispiteste arata super bine!
Multumesc fetelor… hug&kisses
incercati-l!
super arata.mamaaa nici nu vreau sa ma gandesc cat de pufos si parfumat este….pupici
rezultatul este ametitor! felicitari! pupici
M-ati innebunit dupa dulcegaria asta!! musai o voi face si eu!! arata demential Alice! pupici
arata foarte foarte bine….
Te-am adaugat la listuta mea de blogroll., ca sa te pot urmari mai bine. Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.
Da,imi place muuult de tot!:)
Cred ca imi doresc sa-l fac de cativa ani…..in ce forma l-ai pus la copt ? sau in tava ?
merci, Mihaela
BUna. E impletit si pus pe o hartie de copt intr-o tava de aragaz normala…
e super bun! pupicei1 multumesc pt vizita
Incantata de cunostiinta, bravo pt. reusite si succes, esti grozava!!!
Multumesc!
nu pot sa te reperez in spatiu si timp 🙁
Cati colacei faci dintr-o portie? Imparti aluatul rezultat in portii, sau faci un singur colacel?
Multumesc!
Din ingredientele de mai sus e indicat sa faci un singur calac. Iese maricel si parca e mult mai bun asa. E senzatia aia zdravana de copil venit la bunici care rupe din painea calda :)) In colacei mici nu am incercat, insa asta vreau sa fac in weekend. daca vreti sa va fie mai usor e mai indicat sa sariti etapele de crestare pe lung ski rasucire si sa faceti doar un rulou pe care sa il taiati in rotocoale cu ajutorul unei ate. Fix ca niste melcisori. Asa colacei din astia in format mic cred ca sunt migalosi de facut. Eu ii incerc in weekend.