WordPress Templates

Estonian Kringel

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

De cand l-am vazut la JLC, nu mi-a mai stat gandul decat la el. Nu m-a bantuit chiar ca my preciouss, but still…. Asa ca de acum declar sus si tare: If it’s Sunday is Estonian Kringel !  Dar deja incep sa adopt stilul „comfort food” for sunday. Got it?

Asa ca dis-de-dimineata, am pus mana la invartit niste aluat si iata ce a rezultat:

Estonian Kringel

 

Ingrediente pentru Estonian Kringel

pentru aluat:
  • 120 ml lapte caldut (nu fierbinte)
  •  1 lingurita zahar 
  • 1 galbenus
  • 30 g unt
  • un praf de sare
  • 15 g drojdie
  • 300 g faina
pentru uns :
  • 50 g unt
  • 3-4 linguri zahar
  • 1-2 lingurite scortisoara

Mod de preparare pentru Estonian Kringel

Puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti. Lasati bolul la loc cald, acoperit cu un prosopel curat, pana ce se umfla si face o spuma deasupra.

Intr-un bol maricel puneti faina amestecata cu un praf de sare. Faceti o gropita in mijloc si turnati acolo laptele umflat cu drojdie, galbenusul de ou si untul topit dar racit. Amestecati bine vreo 10 minunte pana obtineti o bila de aluat. Lasati-o la loc cald, pentru 1-2 ore pana ce-si dubleaza sau chiar tripleaza volumul.

Apoi pe masa infainata intindeti bila de aluat frumos crescuta, (dar mai framintati-o citeva minute –  sa iasa tot aerul) si cu sucitorul intindeti foaie mai mult dreptunghiulara decat patrata, cam de vre 1 cm grosime.

Din 50 de grame de unt frecat bine cu zahar si 2 lingurite de scortisoara (eu am pus 2 lingurite pentru ca-mi place foarte tare aroma) faceti o crema si ungeti cu ea suprafata de aluat. Mai lasati din crema vreo 2-3 linguri pentru uns deasupra.

Dupa ce ati intins bine cu pensonasul crema de unt si scortisoara pe tot aluatul, rulati-l strans sub forma de rulou. Apoi cu un cutit ascutit taiati-l in doua, pe lung, lasand vreo 2-3 cm netaiati la un capat. Incercati sa suciti aluatul, adica fiecare bucata din ruloul taiat, in forma de spirala, unul peste celalalt, lasand partea taiata, rasfirata, in exterior. Aici e cheia frumusetii lui. Uniti capetele sub forma de colacel.

Ungeti frumos faldurile exterioare cu crema oprita (cum v-am zis mai inainte, da?!) si dati totul in cuptorul incalzit pentru 20-25 minute maximum.

Estonian Kringel! Rezultatul e mirific… si de bun si de frumos. Mersi Ana!

Estonian Kringel
Estonian Kringel
Estonian Kringel

20 Responses to Estonian Kringel

  1. Mitinita spune:

    Il pun si eu pe lista de facut,ca tare arata apetisant! de retinut ptr sambata,ca la noi atunci e comfort food day:))

  2. Este frumos si bun,doar are scortisoara.pup!

  3. Adela Zilahi spune:

    Un rezultat, ce arata tare bine si e pe gustul meu, am sa notez! Pup cu drag!

  4. TeoBucatar spune:

    Interesanta reteta si vad ca rezultatul este apetisant!

  5. Licuta Marin spune:

    Forte frumos este!!!Si la gust tare delicios!Pup!

  6. mandala spune:

    si eu o sa-l fac, tare ma ispiteste arata super bine!

  7. Alice spune:

    Multumesc fetelor… hug&kisses

    incercati-l!

  8. sarah spune:

    super arata.mamaaa nici nu vreau sa ma gandesc cat de pufos si parfumat este….pupici

  9. rezultatul este ametitor! felicitari! pupici

  10. Antonina spune:

    M-ati innebunit dupa dulcegaria asta!! musai o voi face si eu!! arata demential Alice! pupici

  11. alinutzika spune:

    arata foarte foarte bine….
    Te-am adaugat la listuta mea de blogroll., ca sa te pot urmari mai bine. Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.

  12. Adina spune:

    Da,imi place muuult de tot!:)

  13. Mihaela spune:

    Cred ca imi doresc sa-l fac de cativa ani…..in ce forma l-ai pus la copt ? sau in tava ?
    merci, Mihaela

  14. Alice spune:

    BUna. E impletit si pus pe o hartie de copt intr-o tava de aragaz normala…
    e super bun! pupicei1 multumesc pt vizita

  15. Gabriela spune:

    Incantata de cunostiinta, bravo pt. reusite si succes, esti grozava!!!

  16. Doina Caciur spune:

    Cati colacei faci dintr-o portie? Imparti aluatul rezultat in portii, sau faci un singur colacel?
    Multumesc!

    • Alice spune:

      Din ingredientele de mai sus e indicat sa faci un singur calac. Iese maricel si parca e mult mai bun asa. E senzatia aia zdravana de copil venit la bunici care rupe din painea calda :)) In colacei mici nu am incercat, insa asta vreau sa fac in weekend. daca vreti sa va fie mai usor e mai indicat sa sariti etapele de crestare pe lung ski rasucire si sa faceti doar un rulou pe care sa il taiati in rotocoale cu ajutorul unei ate. Fix ca niste melcisori. Asa colacei din astia in format mic cred ca sunt migalosi de facut. Eu ii incerc in weekend.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.