Profiterol cu frisca si inghetata de pepene galben
by Alice Ciobanu
V-am pregatit o surpriza pentru aceasta luna frumoasa de vara, august. Un mic profiterol cu frisca si inghetata de pepene galben, stropit din plin cu ciocolata. Va place? Vi-l ofer acum cu mare, mare drag!
Si pentru ca cei de la gustos.ro m-au cooptat si de aceasta data in micul lor proiect Delicios de rece, iar eu neputandu-i refuza, voi trimite lor spre participare aceasta mica creatie culinara din bucataria mea.
Ingrediente pentru Profiterol cu frisca si inghetata de pepene galben
- zeama si miezul de la un pepene galben
- 1 l lapte
- 8 oua
- 250 gr zahar
- 1 pastaie vanilie
- 1 lingura coniac
- 300 ml frisca
- 1 lingura amidon
- 100 gr faina
- 85 gr unt
- 200 ml apa
- 3 oua
- un praf de sare
- 75 gr zahar tos
- 25 gr migdale/alune
- 50 ml apa
- 75 gr ciocolata amaruie
Mod de preparare pentru Profiterol cu frisca si inghetata de pepene galben
Asa, cu ce sa incepem? Cu inghetata de pepene galben, evident, pentru ca trebuie sa stea la rece peste noapte, eu neavand masina de inghetata. Pentru a vedea cum se prepara, va invit sa cititi articolul mentionat mai sus 😉
Aluatul este foarte simpu de facut, este vorba de asa-numitul aluat pripit, care se foloseste atat pentru choux-uri, cat si pentru eclere si profiterol. Se face astfel: intr-o craticioara punem la fiert apa cu sarea si cu untul. Cand a inceput sa fiarba tragem de pe foc si adaugam toata faina, deodata. Amestecam repede si serios pana obtinem o pasta omogena si faina s-a incorporat. Lasam apoi compozitia sa se racoreasca 10 minute. Ouale le batem ca pentru scrob/omleta, dupa care le incorporam in compozitie, turnand cate putin si amestecand continuu pana cand compozitia devine lucioasa si omogena. Tapetam o tava cu hartie de copt. Luam din compozitie cu lingura/lingurita si punem gramajoare de aluat lasand distanta de 4 cm intre ele. Dati la cuptor pentru 10 minute la temperatura la care ati incalzit cuptorul (treapta 7/220) dupa care reduceti flacara si lasati la foc mic inca 20 minute. Gogosicile vor creste frumos si vor deveni goale pe dinauntru. In orice caz spionati totul de dupa usa inchisa a cuptorului. Nu o deschideti sub nici o forma in primele 20 de minute. Cand sub gata coapte, le scoateti si le lasati la racit pe un gratar metalic. Se pot pastra mai multe zile, dar puse intr-o punga de plastic in frigider.
Frisca lichida se bate bine pana isi mentine forma si se amestca in momentul umplerii profiteroalelor/gogosicilor cu caramel. Aaa, dar sa nu uit! Caramelul il obtinem dupa ce topim cele 75 gr de zahar, intr-o craticioara, impreuna cu 50 ml apa. Cand se leaga si totul devine un sirop gros si auriu turnam migdalele/alunele si amestecam putin si varsam totul pe un plan dur acoperit cu hartie de copt. Lasam sa se raceasca dupa care punem intr-o punga si spargem cu un ciocan pentru snitele. Simplu nu?
Ciocolata se pune intr-o craticioara si se topeste, amestecand sa nu se prinda de vas.
Profiteroalele se vor taia in doua si se vor umple cu frisca amestecata cu caramel. Yummyyy… nu dati iama in ele ca nu mai aveti pentru desertul delicios de rece 😛
Pentru a savura acest delicios de rece desert este nevoie doar ca intr-un bol, cupa mare, platouas sau ce fel de vas mai avem prin casa, sa punem inghetata de pepene galben, vreo 3 bucati de profiterol umplute si, in final, asa apoteotic, stropiti din belsug cu ciocolata topita. Cam astea fiind spuse, dragilor, eu va conjur sa savurati acest desert… Acum va las… mai am o portie proaspata ce ma striga. Va las…..
Friptura de porc cu ghimbir
Lasă un răspuns