Savarine
by Alice Ciobanu
M-am inscris, pentru prima data, la un concurs…!
La concursul cu juriu, BLOGGOSPODINA, organizat de Laura Laurentiu si al sau blog delicios. Pentru ca trebuia sa particip si cu o reteta de de blogul care gazduieste concursul, adica Retete ca la mama acasa, m-am tot uitat pe acolo, l-am tot rasfoit,. si am ales prajitura sufletului meu: Savarine. Laura pe blogul sau a numit Savarina drept „Regina prajiturilor”… asa o fi. Pentru mine, Savarina este prajitura sufletului meu, pentru ca e prajitura care-mi aminteste mereu de copilarie.
Asadar, am incercat reteta de Savarine a Laurei, cu care m-am inscris la concursul BLOGGOSPODINA, iar reteta originala o gasiti aici,
Later edit: Anul acesta (2013) acum cateva zile (de Sf. Ion) am refacut reteta de Savarine, pentru masa cu oaspeti, sarbatorind pe Miruna. Exemplar de delicioase! Le recomand cu mare, mare drag!
Ingrediente pentru Savarine
-
6 oua
-
7 linguri de pesmet
-
1 praf de sare
-
6 linguri de zahar
-
2 pahare apa
-
1 pahar de zahar
-
o esenta de rom
-
500 ml smantana pentru frisca (eu am folosit 250 ml frisca lichida)
-
2 linguri zahar pudra
-
un plic de intaritor pentru frisca
Mod de preparare pentru Savarine
Asa…. deci am trecut la fabricarea savarinelor….
Am separat ouale, iar galbenusurile le-am frecat cu 3 linguri de zahar, pana au capatat o consisteta spumoasa, cremoasa mai bine spus.
Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare, dupa care am adaugat 3 linguri de zahar si am mixat continuu, ca la bezea, pana s-a dizolvat tot zaharul si am obtinut o spuma tare.
Pesmetul l-am incorporat in galbenusuri, dupa care am adaugat si spuma de albusuri, incorporand-o incet cu o lingura de lemn.
Am turnat apoi compozitia in tavitele speciale, ondulate, tapetate cu unt si faina si am dat la cuptor pentru vreo 15 minute, dar am facut testul cu scobitoarea.
Separat, intr-o cratita am facut un sirop din 2 pahare de apa si un pahar de zahar, toate fierte putin. La sfarsit am pus si esenta de rom.
Savarinele, fiebinti, se insiropeaza. Laura spunea ca se „plonjeaza” in sirop. Mie mi-a fost frica sa le plonjez, pentru ca pesmetul absoarbe foarte repede si m-am temut sa nu se dezintegreze :)) asa ca le-am insiropat cu lingura turnand sirop din belsug. Dupa ce s-au racit am taiat cate un capac din fiecare. Am pus un strat de frisca. Frisca am facut-o mixand frisca lichida cu zaharul si intaritorul de frisca. Capacul savarinei l-am uns cu putina marmelada de struguri si l-am pus apoi, incet, peste stratul de frisca. Deasupra am facut un mic mot de frisca, asa… pentru efect.
Savarinele mele au fost declicioase… mult mai bune decat cele din comert.
Anul asta am ales sa le decorez mult mai simplu , doar cu cate o lingurita din marmelada de struguri, facuta de mine, cu mare mandrete :))
Pofta buna la Savarine!
26 Responses to Savarine
-
felicitari……..arata super bine si cred ca si la gust au fost delicioase !!!!
Multa bafta la concurs !!!
-
Monya, multumesc frumos. Bafta si tie 🙂
-
Sunt foarte prezentabile „domnisoarele” savarine. Le urez succes 🙂
-
Multa bafta la concurs! 😉
Unde ai gasit forme pentru savarine?
-
Florina, multumesc tare mult
-
Miha, mersi pt urari. Bafta si tie 🙂
Forme de savarine am gasit in siraj, la standurile cu tot felul de tavi, tavite, oale etc etc. Costa 1.5 ron bucata -
Multumesc Alina. Ufff…mi-e asa de greu sa ajung pana acolo…
-
Bafta la concurs pentru ca sant si preferatele mele,de fapt cand este sirop si frisca,imi lasa gura apa…Varianta asta cu pesmet eu n-am incercat-o niciodata,dar cine stie ,niciodata nu-i prea tarziu!!!
Iti doresc o saptamana placuta! -
succes la concurs! !!!! pupici
-
ti-au iesit foarte frumos !cred ca au fost si gustoase si mie imi plac mul savarinele. succes si tie la concurs !
-
Mi-ai facut pofta de savarine 🙂 Bafta la concurs!
-
Petronela, incearca si nu vei regreta :))
Mersi de urari. -
Nil, draga mea, multumesc tare mult 🙂
-
pansy, bafta tuturor, deci si tie :)) mersi de urari.
-
Mihaela, mersi draguta. ma bucur ca ne-am gasit si pe facebook :))
-
Foarte frumoase au iesit.Dau pui pt savarine :)))
Bafta multa! -
gaby….daca zici tu asta..ca au iesti frumoase…chiar te cred :))
mersi. bafta si tie, maestre! -
Arata minunat Alice…Multa bafta !
-
Vreau si eu…..macar una mica!
-
Antonia, mersi frumos.
-
Andreea elena…multumesc de vizita si …te mai astept..Pun una deoparte pt tine :))
-
of, de cand zic si eu ca fac savarine :)) arata tare bine astea ale tale 🙂 Succes la concurs!
-
Foarte aspectuoase savarine, imi plac!
-
De ce se lasa cand le scot din cuptor? 🙁 la cate grade le pui tu?
Lasă un răspuns
Ficat de porc impaturit
[…] la creme ? Ei bine, eu da! Din copilarie .era o prajitura adorata de mine, pe langa mult preferata Savarina. Si daca tot mi-a ramas ceva aluat de la profiterol, am hotarat sa fac aceasta minuatie de […]