Amandine (1)
by Alice Ciobanu
In sfarsit, am reusit sa fac rost de putin timp si sa fac si eu una din retetele de amandine (multumesc Felis). Am gresit putin cu crema, in sensul ca am facut-o putintel cam moale, si ca am copt blatul intr-o tava ceva mai marisoara , asa ca nu au iesit destul de inalte, dar am facut amandine si au fost de vis!
-
6 oua
-
6 linguri de apa rece
-
300gr zahar
-
260 gr faina
-
40 gr cacao
-
1 plic de praf de copt,
-
o esenta de vanilie
-
500 ml lapte
3 linguri amidon alimentar -
3 galbenusuri
-
6 linguri zahar tos
-
3 linguri faina
-
4 linguri de cacao (cred ca ar merge si 3, maxim)
-
2 linguri zahar pudra
-
150 gr unt
- sirop de zahar ars
- un plic de capucino cu vanilie
-
100 ml frisca lichida
-
200 gr ciocolata menaj (am gasit foarte faina, cu 50% cacao, foarte ieftina)
Mod de preparare pentru Amandine
Blatul l-am preparat astfel: am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut spuma, apoi am adaugat treptat zaharul tos si am mixat in continuare, adaugand si apa rece. Apoi am adaugat galbenusurile si am mixat. Faina am amestecat-o cu cacaua si cu praful de copt, dupa care le-am incorporat in compozitie. Am pus si esenta si am dat totul la coptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Crema se prepara astfel: Se amesteca zaharul cu faina, cacao si amidon. Se adauga galbenusurile, apoi treptat si laptele si se omogenizeaza. Se pune pe foc domol si se amesteca pana se ingroasa. Apoi se trage de pe foc si se lasa la racit. Separat se bate spuma untul cu cele doua linguri de zahar pudra. Cand crema de lapte este racita, se adauga in untul spuma si se incorporeaza treptat. Se da la frigider.
Blatul cand este rece se taie in doua. Se pune in tava folie alimentara usor umezita, apoi blatul si se insiropeaza cu sirop de zahar ars. Se pune apoi crema si apoi cealalta bucata de blat insiropata, deasupra. Din crema se pastreaza doua-trei linguri pentru moturile de deasupra. Se inveleste cu folia alimentara si se da la frigider peste noapte… si se doarme linistit, visand amandine (cazul meu :P).
Glazura se face astfel: se pune intr-o cratita pe foc, frisca lichida si se pune ciocolata rupta bucati, lasand pe foc pana se dizolva toata. Se toarna fierbinte peste blatul taiat bucati. Din crema pastrata se fac deasupra fiecarei amandine, niste moturi sau in cazul meu niste balti :)) de crema… pentru ca le-am pus (cu scule neperformante) peste glazura de ciocolata fierbinte (nu mai aveam rabdare).
16 Responses to Amandine (1)
-
Cred si eu ca ai visat peste noapte la ele :))
-
Chiar daca acum nu am timp de internet,vazand poza nu am rezistat ispitei….e mai tare decat mine,nu rezist in fata AMANDINELOR!!!Ce conteaza crema moale,sau baltile…important e gustul care cred ca era bestial!Cred ca o voi face si eu in curand!Mi-ai facut o poftaaaaaa
Te pup si pe curand!!! -
Florina, chiar ca numai la ele m-am gandit :))
-
Petronela, ce sa zic? amandinele nu-s prajiturile mele preferate, desi toata lumea e innebunita dupa ele. dar sunt bune, de vis chiar :)) te pup si eu si te mai astept
-
nici eu nu-s fan amandine dar a facut mama unele criminale si de atunci cand aud de amandine yamiiiiiiiiiii
-
Nil, pe unde umbli? Nu mai pot pune comentarii la tine pe blog..nu-mi place asta 😛
-
Un desert cu ciocolata…clar pe gustul lui Haplea.
-
mamaaa….cum arata….ALice…vrei sa mooor de pooofta????
-
Haplea….deci iti place ciocolata, ha? :))
-
Monya…nu muri mai de pofta..lasa ca arata asa bine ca e poza faina :))
-
Eu sunt fan amandine si pot sa spun ca cele din pozele tale arata fabulos! Mi-a lasat gura apa! Trebuie sa incerc si eu reteta (precizez n-am incercat sa fac prajituri niciodata, asa ca va fi o incercare importanta)
-
cat amidon se pune? ca la ingrediente nu apare si la preparare apare
multumesc! -
Anonim, multumesc ca mi-ai atras atentia. Am m odificat si in ingrediente, adaugand amidonul alimentar. Se folosesc 3 linguri. O zi frumoasa
-
Alice… te pup si ma bucur ca ti-a placut reteta… Intr-adevar gustul este minunat!… Mai multe persoane mi-au spus ca au incercat reteta si nu numai ca le-a palcut,d ar au repetat-o la nesfarsit cu orice ocazie.. si prajitura si in varianta tort!…
Sa stii ca nu trebuie neaparat sa iasa crema tare… uneori e mai buna mai moale… Se imbina cumva cu blatul mai bine si rezultatul e… ca mananci si uiti sa te mai opresti!… -
Felis…pup cu drag! trebuie sa mai trec pe la tine sa vad ce minuni mai faci
Lasă un răspuns
Pasca cu branza dulce
[…] Cam asta e povestea amandinei, o prajitura fenomenala!, ceva mai soft ca prima varianta de amandine de la mine de pe blog si la fel de […]