Cighir a la "Ciobeni"
by Alice Ciobanu
Vă prezint reţeta proprie şi personală a clasicului şi gustosului cighir moldovenesc: Cighir a la „Ciobeni”.
Ingrediente pentru Cighir a la Ciobeni
- măruntaie de la o raţă – inimă, rânză, ficat,
- măruntaie de găină sau cocoş, după caz – inimă, rânză, ficat
- măruntaie de iepure – inimă, plămân, ficat
- măruntaie de porc – inimă, ficat (cam 500gr), plămân, rinichi
- ceapă – 2 buc
- ouă – 4 buc fierte tare şi 4 buc crude
- o bucătă de franzelă – cam 200gr
- lapte sau smântână – 100 ml
- pătrunjel proaspăt tocat
- ulei
- codimente : enibahar, tarhon, mărar uscat, sare, piper
Mod de preparare pentru Cighir a la Ciobeni
Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul se taie pe lung şi se spală foarte bine, lăsând să pătrundă apa rece prin canale. Se va fierbe apoi separat cu o lingură de oţet. Celelalte măruntaie se vor pune la fiert împreună cu puţină sare şi se vor fierbe aproximativ 30-35 minute. Se lasă să se răcească.
În timpul acesta ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Franzela se va pune la înmuiat cu puţină apă.
Când sunt aproape reci, măruntaiele se vor toca foarte mărunt şi se vor amesteca cu ceapa călită, ouăle crude, pătrunjelul tocat mărunt.
Se adaugă apoi franzela înmuiată şi stoarsă bine de apă, după care se adaugă laptele sau smântâna, sarea, piperul şi condimentele. Se amestecă foarte bine, pentru omogenizare.
Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt. Eu am rămas fără hârtie exact în prag de sărbători şi cum am uitat să cumpăr, am improvizat, folosind folie de aluminiu pe care am uns-o cu puţină margarină.
Se pune din compoziţie în tavă pe jumătate. Peste aceasta se va aşeza câte o jumătate de ou fiert tare, după care se pune iarăşi un strat de compoziţie.
Deasupra tăvii se va pune o folie de aluminiu, pentru 30 de minute.
Se dă tava în cuptorul încins, iar după 30 de minute flacăra se va reduce şi se va scoate şi folia de aluminiu de deasupra. Se mai dă totul la cuptor pentru alte 40-45 de minute.
Ceea ce rezultă este foarte bun şi delicios. Este o varaintă personală de cighir, pentru că soţului meu nu îi place cighirul învelit în aluat, iar prapur nu găsesc întotdeauna.
8 Responses to Cighir a la "Ciobeni"
-
un deliciu………………….
-
Asa este Monya….
Sper sa spui acelasi lucri si simbata -
yamiiiiiii…………sigur voi spune acelasi lucru (de rusine, macar….glumesc).Dar nu mai vorbi de bunatati ca incep sa salivez…si …..nu i de gluma cu poftele (care nu le am). :))
Va poop cu drag. -
Salut,
Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia PetitchefAm fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.
Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.
Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe „Adauga blog-ul tau”.
Toate cele bune,
Vincent
Petitchef -
Ati fi interesat de un schimb de link cu site-ul nostru? Astept un raspuns pe adresa de email lasata in semnatura. Va multumesc anticipat.
-
Arata delicios!!!
-
Si e gustos pe masura 🙂
Lasă un răspuns
Cartofi cu malai
[…] acesta, pentru sarbatoarea Pastelui, am incercat o noua reteta de cighir / drob, si anume cu maruntaie de vita si ficat de porc, invelite in prapur. O combinatie fortata de […]