Bobi cu oase garf
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Mâncarea de boghi (cum spun ţăranii) sau bobi, este ceva specific moldovenesc. E vorba de acea fasole care încă nu e uscată ca aceea de o mănânci iarna, dar nici nu mai e acea fasole mică pe care o mai găseşti în păstaie. E o fasole nici uscată, nici foarte umedă şi mică. E o fasole foarte bună şi gustoasă, păstoasă chiar cu un gust oarecum dulce-acrişor.
Nu ştiu dacă există vreo reţetă standard pentru a o găti……eu îi gătesc în varianta de mai jos.
Aşadar ingrediente:
- boghi, bobi de fasole – 500gr
- oase garf, sau orice alt fel de oase, carne de porc
- ceapă – una potrivită
- zarzavat – morcov, pătrunjel, ţelină, ardei, gogoşar (eu folosesc zarzavatul conservat pentru iarnă – home made)
- suc de roşii – 100gr
- roşii cherry – vreo 5-6 buc
- frunze dafin
- sare
- piper boabe
- boia de ardei dulce
- o crenguţă de cimbru (neapărat)
Pui boghii la fiert vreo juma de oră şi îi scurgi de apă de două ori. Apoi separat căleşti ceapa tăiată cubuleţe peste care adaugi oasele garf, sucul de roşii şi cele câteva roşii cherry. Laşi totul la foc mic vreo 10 min.
Apoi adaugi zarzavatul şi boghii. Peste tot acest amestec adaugi sare, boabe de piper, frunze de dafin, puţină boia de ardei dulce şi neapărat o crenguţă de cimbru. Îmi place să folosesc la astfel de mâncăruri cimbru crenguţă pentru că dă aşa…….. un aer rustic. Plus că aroma este mult mai profundă decât dacă ai folosi cimbru de la pliculeţ.
Toate se lasă la foc mic spre foarte mic, preţ de o oră. Ceea ce rezultă este o mâncare nemaipomenită, numai bună pentru vremea asta mohorâtă.
Se serveşte cu murături de casă în saramură sau oţet, dar e musai…….un pahar de ţuică.
Florile de catifea – Violetele
Lasă un răspuns