WordPress Templates

Florile de catifea – Violetele

O poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Violetele (fie că este vorba despre Violete de Parma sau despre Violete de Usambra) sunt flori delicate, pretenţioase însă nu greu de îngrijit dacă le acorzi puţin din timpul tău. Violetele cresc în tufe mici şi au floricele sub formă de inimă într-un colorit încântător: mov, alb, vişiniu, albastru, roz.


Au nevoie de multă lumină, dar nu se simt bine în bătaia directă a razelor de soare. Temperatura are un rol important în creşterea şi înflorirea violetei, astfel încât temperatura optimă se va situa undeva între 17C şi 24C. Vara, la mine pe balcon sunt mult mai mult de 35C, astfel încât pentru ca violetele mele să nu sufere de căldură excesivă, seara, foarte târziu, le pulverizez de la departare cu puţină apă calduţă, nu foarte mult, pentru ca apa să nu se depună pe frunze.

Se vor uda mai  mult dimineaţa cu apă cu o temperatura constantă, (de preferat apă fiartă şi răcită). Eu folosesc apă pe care o păstrez în sticle, la temperatura casei, de pe o zi pe alta. Trebuie avut grijă a nu li se uda frunzele pentru că acestea se pătează foarte uşor, se vor înmuia, iar planta va avea, pe lângă aspectul neîngrijit, o moarte lentă şi sigură.

Solul recomandat pentru violete este format din turbă, pământ de frunze şi nisip. Acest amestec trebuie să fie suficient de poros, bine drenat pentru a lăsa surplusul de apă să treacă fără probleme.
Violetele se înmulţesc prin butaşi, de regulă primăvara, iar transplantarea lor în sol curat este bine să se facă o dată pe an.

Pentru o înflorire permanentă şi frumoasă, planta trebuie curăţată periodic de frunzele mari, de pe margine, sau de cele mici şi aglomerate în mijlocul ei. Prea multe frunze vor face ca planta să nu producă bobocei, mijlocul nefiind suficient de aerisit pentru a putea înflori.

Violeta semnifică modestia şi inocenţa. Ea mai înseamnă fidelitate, sinceritate şi bunăcredinţă. Este floarea pe care catolicii au consacrat-o Vinerei Mari din Săptămâna Patimilor lui Iisus. Mitologia greacă este cea care asociază pe Afrodita ca fiind creatoarea acestei plante minunate ce a devenit foarte apreciată pentru decorul caselor datorită bogăţiei de flori frumos colorate şi parfumului suav.

7 Responses to Florile de catifea – Violetele

  1. Alexa spune:

    Sunt minunate!

  2. Alice spune:

    Multumesc pentru aprecieri, Alexa

  3. Florina spune:

    De curand m-am indragostit si eu de sclipicioasele astea si incerc sa adun cat mai multe. Imi place mult creatza ta 🙂

  4. Alice spune:

    Florina, multumesc de vizita . Cat despre creata , iti dau si tie o frunza.

  5. Andreea Elena spune:

    foarte frumoase, am si eu cateva…acum le inmultesc, mi-au inflorit 3 odata! arata superb! la cate plante am si eu pacat ca nu mai mult spatiu…

  6. retete- ina spune:

    minunate si eu am dar as dori una si cu flori roz batute,pot lua o frunza?o duminica placuta

  7. Alice spune:

    retete-ina…cum sa nu…iti dau cu mare drag cite frunze vrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.